Kokeile kuukausi maksutta

Muutama pointti tulevaisuuteen – joka on nyt

Tietoa kirjoittajasta Teemu Vehmaskoski
Toimitusjohtaja Sanoma Tekniikkajulkaisut oy
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kuinka monessa ideointityöpajassa olet tänä vuonna käynyt? Joka toisessa kalenterikutsussa innostetaan osallistumaan ja luomaan yhdessä uutta, ja moni tunnustanee lähettäneensä samanlaisen kutsun itsekin. Vanhanaikainen tuppisuisten seminaari alkaa taas tuntua tuoreelta ajatukselta.

Toisaalta olemme vasta viime viikkoina havahtuneet siihen, että ikuisiksi mielletyt kolmikanta, Schengen-alue tai saksalaisten autojen maine ovat yhtäkkiä muuttuneet vakauttajista jarruiksi ja jopa vaaroiksi. Eikä vain lehtijuttuihin tai nettikeskusteluihin, joita voisi kahvipöydässä teatraalisesti referoida – vaan myös juuri minun omalle arjelleni, naapurustolleni ja lompakolleni.

Itse asiassa mikään kiinteä ei enää ole itsestään selvää.

Kuka olisi arvannut?

Yllättävän harva. Jos kukaan missään seuraa maailman työpajojen tuloksellisuutta, mittariston pitäisi nyt näyttää kirkkaanpunaista. Jos miljoonat työpajatunnit eivät kyenneet tunnistamaan näin suuria muutoksia tuleviksi, aika kannattaisi varmastikin käyttää johonkin muuhun.

Samalla tulevaisuus näyttää yllättävän meidät paljon isommalla volyymillä kuin olemme ennalta pystyneet kuvittelemaan. Megafonina toimiva internet on kasvanut orgaaniseksi verkostojen verkoksi, johon miljardeilla ihmisillä on suora ja välitön pääsy. Kielimuureja ei käytännössä enää ole, ja jakelukanavan voima jalostaa raflaavista yksittäistapauksista ilmiöitä kovalla päivävauhdilla.

Yllätysten yllätyksellisyys korostuu, kun ne perustuvat yhä harvemmin minkäänlaisiin faktoihin, lainalaisuuksiin tai harkintaan. Ihan rehellinen vale voi siis saada satatuhatta ihmistä jättämään kotimaansa tai pakolaisleirinsä. Valmiiksi kurjuudestaan motivoitunut asiakas on kovin altis mielikuvamarkkinoinnille.

Internetissä valheella on onneksi myös hanakat vastaväittäjänsä. Mutta myös heidän totuutensa on moniääninen ja -kasvoinen. Kohtaavatko erilaiset valheet ja totuudet keskenään, tai jopa toisensa, ratkaisee sen, voiko pallosta ja sen vastapallosta syntyä jotakin uutta ja eteenpäin vievää. Joskus niinkin käy.

Ja tässä pisteessä olemme nyt mekin, rakennetun ympäristön toimijat, joille nopeus mitataan vuosina ja numerot alkavat miljoonasta eurosta. Tuntuu hassulta, kun maailma ympärillä kiihdyttää.

Juuri nyt meidän tulisi kiireen vilkkaa muodostaa näkemyksiä ja osaratkaisuita käynnissä oleviin mullistuksiin. Jokainen tietenkin omasta puolestaan ja omissa nimissään, mutta myös porukkana. Toimialan erityispiirteet sisältävät sekä hitautta että mahdollisuuksia: maankäytön vatvominen, investointien raskaus ja pitkät elinkaaret kohtaavat väliaikaiset rakennelmat ja käyttötarkoituksen muutokset, käytön ohjaamisen mobiilisovellukset ja ylipäätään insinöörijärjen tuomisen kaaoksen keskelle. Notkealla toimijalla on tässä täydet mahdollisuudet tehdä brändimielessä Lastensairaalat.

Itse taidan järjestää ideointityöpajan tai seminaarin. Vaikka niissä ei vieläkään päästä lopulliseen totuuteen, totuuksien törmäyttäminen luo kaikille paremmat edellytykset kohdata huominen – jota emme siis millään pysty ennustamaan.

RIL Summit 2015 ”Mistä maahanmuuttajille asunnot?” lähetetään suorana 19.11.2015 osoitteessa www.youtube.com/user/rakennusinsinoorit

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muutama pointti tulevaisuuteen – joka on nyt”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Teemu Vehmaskoskihttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/teemu-vehmaskoski/