Kokeile kuukausi maksutta

Opiskelu Shanghaissa yllättää

Tietoa kirjoittajasta Rodrigo Prieto Padilla
Kirjoittaja on Meksikosta kotoisin oleva kone- ja rakennustekniikan opiskelija Aalto-yliopistosta. Hän palsi helmikuussa opiskelijavaihdosta Shanghaista, Tongji Universitystä. Blogi käsittelee Shanghaissa asumista ja vaihto-opiskelua, sekä opiskelua Suomessa ja Meksikossa.
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kiinaan muuttaminen ei ole seikkailu, jonka kaikki saavat kokea, eikä se sovi heikkohermoisille tai helposti ärsyyntyville. Se ei ole helppoa, ja juuri siitä olen innoissani. Syyskuussa alkoi yhden lukukauden opiskeluvaihtoni Shanghaissa. Matka alkoi kuitenkin jo kauan ennen kuin oikeastaan olin päässyt Kiinaan.

Heti, kun pääsin ensimmäiselle jatkolennolle kohti Hongkongia, minut toivottivat tervetulleeksi kiinalaiset lentoemännät, jotka tarjoilivat hyvää aasialaista ruokaa ja sain parasta palvelua, mitä olen koskaan saanut yläilmoissa.

Päästyäni määränpäähän Shanghaihin, halusin vaihtaa rahaa, mutta vaihtokurssit ja lisämaksut olivat kalliita. Epäilyttävän näköinen mies lähestyi minua ja tarjosi parempaa diiliä omasta taskustaan. Uskaltauduin vaihtoon kuitenkin, vaikkakin epäilevänä, ja se osoittautuikin turvalliseksi tavaksi välttää korkeat vaihtokurssit. Pari päivää myöhemmin menin pankkiin vaihtamaan rahaa, ja loputtomalta tuntuvan tunnin paperityön jälkeen sain parhaan mahdollisen vaihtokurssin rahoilleni.

Kiinalainen tuttavani oli aikaisemmin neuvonut minua tekemästä vuokrasopimusta ennen kuin olin nähnyt vuokrattavan kohteen. Siksi olin päättänyt yöpyä hostellissa ensimmäiset pari päivää. Olin optimistinen ja asetin tavoitteeksi löytää asunto viikon sisällä. Tämä oli äärimmäisen naiivi ajatus. Asuntomarkkinat ovat olleet ehdottomasti suurin ongelma johon olen törmännyt Kiinassa, erityisesti siksi, että on vaikea tehdä sopimusta vuotta lyhyemmäksi ajaksi, ilman että vuokra suhteutettaisiin vuoden sopimukseen.

Paras vaihtoehto, jonka löysin oli noin 15 neliön vuokra-asunto, jonka vuokra oli 650 euroa kuukaudessa. Asunto sijaitsi epämääräisellä kujalla, likaisen talon toisessa kerroksessa. Asuntoon vievä labyrintti johdatti keittiön, pesuhuoneen, ja kuivuvien pyykkien läpi käytävältä käytävälle ja viimein portille, josta pääsi asunnolle. Seinänaapurina oli huutava pariskunta pienen vauvan kera. Kun pääsin sisälle, välittäjä sanoi, että asunto oli jo ehtinyt mennä eteenpäin. Päätin jatkaa etsimistä.

Vietin noin viikon etsien asuntoa kiinankielisiltä ja englanninkielisiltä sivustoilta tuloksetta. Viimein tajusin, että hostelli on paras ratkaisu hieman päälle 400 eurolla omalla huoneella ja kylpyhuoneella. Siivooja käy päivittäin siivoamassa, tuomassa puhtaat pyyhkeet, tuo wc-paperia, saippuaa, ja vie roskat. Pakettiin kuuluu myös sähkö, wi-fi, ilmastointi ja vesi. Hostelli myös huolehtii tietojeni rekisteröimisestä poliisille, mikä muuten olisi tehtävä itse. Minulla on vapaus matkustaa, ilman että joudun maksamaan tuplavuokraa ja hostellilla on 24/7 vartiointi. Ainut miinus on, että hostellissa ei ole keittiötä, mutta viereiset kadut ovat täynnä parin euron annosten ravintoloita. Viihdyn täällä paremmin kuin hyvin.

Koulu alkoi noin viikon saapumisen jälkeen lyhyellä tapaamisella, jossa meidät vaihto-oppilaat toivotettiin tervetulleiksi ja meille kerrottiin muutama asia koulusta ja paikallisesta muotoilun oppilaitoksesta, jossa suoritan vaihto-opintoni. Kaikki valitsemani kurssit olivat peruttu tai opetuskieli oli yhtäkkiä vaihdettu kiinaksi, minkä vuoksi minun oli pakko muuttaa koko lukujärjestys ja oikeastaan muuttaa painopiste kiinan kielen opiskeluun.

Orientaatiossa meille annettiin opiskelijakortit ja neuvottiin, missä ruokalat ja luokat sijaitsevat. Mutta se oli siinä. Meille ei järjestetty tervetuliaistapahtumaa, ei juhlia vaihto-opiskelijoille, ei jaettu ilmaiskyniä, eikä vihkoja. Ei siis mitään, mitä Aalto-yliopisto tai meksikolainen yliopistoni järjestivät uusille opiskelijoille. Meidät oli jätetty olemaan itsenäisiä ja tutustumaan sekä rakentamaan sosiaalinen ympäristömme itse.

Onneksi kiinan kielen kurssi on täynnä vaihto-oppilaita. Tauoilla menemme ulos nauttimaan raikkaammasta ilmasta ja vaihtamaan kuulumisia. Tämä kurssi on ollut hyvä mahdollisuus tavata uusia ihmisiä. Kiinan kielen opettaja on yllättävän karismaattinen ja ammattimainen ja käyttää opetusmetodina ystävällistä otetta perinteisen ja kliseisen elokuvista tutun kiinalaisen auktoriteettimäisen opetuksen sijaan. En osaa sanoa, puhunko kiinaa kurssin loputtua, mutta vaikuttaa siltä, että pärjäisin sillä arkielämän tilanteissa.

Vasta lokakuussa alkoi ensimmäinen ainekurssini, yrittäjyyden kurssi ”Designing New Ventures”. Kurssilla käytiin läpi sitä, kuinka yritystoiminnan ensiaskeleet tapahtuvat, mitä tulee yrittäjyydessä ottaa huomioon ja kuinka liikeideoita kehitetään.

Tiedän, että tulen kohtaamaan vielä monia seikkailuja täällä, ja toivon että te voitte myös hyötyä niistä. Palaan linjoille pian ja kerron yrittäjyyskurssista lisää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Opiskelu Shanghaissa yllättää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Rodrigo Prieto Padillahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/rodrigo-prieto-padilla/