Kokeile kuukausi maksutta

Suunnitteluprosessin uudistamisella parempaa asuntorakentamista

Tietoa kirjoittajasta Jussi Lehtinen
Projektipäällikkö, A-Insinöörit
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntorakentamisen suunnitteluprosessin uudistamisella voidaan parantaa hankkeiden kannattavuutta ja laatua, sillä esimerkiksi suunnittelijoiden osaamista ei hyödynnetä tällä hetkellä täysimääräisesti. Suunnitteluvaiheessa lukitaan 90 prosenttia hankkeen kustannuksista, ja valtaosa näistä päätetään jo hanke- ja luonnossuunnitteluvaiheessa. Erikoissuunnittelijoiden osaaminen tulisikin ottaa laajemmin ja tehokkaammin mukaan jo näissä vaiheissa.

Asiantuntijoiden osaamista hyödyntämällä suunnitelmia voidaan kehittää laajakatseisemmin. Lisäksi hankkeen mahdollisuudet pystytään hyödyntämään tehokkaammin ja riskejä pystytään ennakoimaan paremmin.Innovatiivisella suunnittelulla saadaan optimoitua suunnitteluratkaisuja, jotka parantavat kustannustehokkuutta ja rakennushankkeiden laatua. Ne auttavat myös riskien hallinnassa.

Laajalla osaamisella ja eri alojen asiantuntijoiden rakentavilla kehitysajatuksilla hankkeita voidaan tehostaa ja pienentää niiden riskejä. Optimaalisimmat ratkaisut voidaan löytää tutkimalla ja vertaamalla eri ratkaisuvaihtoehtoja.

Suunnitelmia yhdessä kehittämällä ja suunnittelutiimiä haastamalla syntyy uusia innovaa¬tioita, jotka muuttuvat osaksi arkipäivää.

Allianssihankkeista ja Lean-filosofiasta on otettu oppeja myös asuntorakentamiseen ja sen suunnitteluun. Tästä on hyviä kokemuksia ja näin johdetuista hankkeista löytyy alalta jo hyviä esimerkkejä.
Uusien toimintamallien käyttöön saaminen vaatii kuitenkin uusien tapojen opettelua ja omaksumista niin rakennuttajilta kuin suunnittelijoiltakin. Suunnittelutiimin pitää pystyä tehokkaaseen yhteistyöhön, ja ilmapiirin on oltava suunnittelussa keskusteleva, avoin ja innovatiivinen.

Hyvä suunnittelija tuntee asiak¬kaan tarpeet ja liiketoiminnan kulmakivet. Näin hän pystyy parantamaan suunnitteluratkaisuillaan hankkeita ja tehostamaan asiakkaan liiketoimintaa sekä tuomaan näin osaamisellaan lisäarvoa tilaajalle. Tämä vaatii suunnittelijoilta halua leventää osaamistaan laajempaan toimialan tuntemiseen.

Suunnittelijan pitää tuoda oma osaamisensa rohkeasti mukaan hankkeen suunnitteluun, ottaa kantaa ja kertoa näkemyksensä. Vanhakantaisen mallin, jossa suunnitellaan rakennuttajan tekemien valintojen ja arkkitehdin luomien suunnitelmien mukaisesti, täytyy muuttua.

Tehokkaassa suunnitteluprosessissa erikoissuunnittelijoiden tehtävä on nostaa hanke-, kaavoitus- ja luonnossuunnitteluvaiheessa esiin oman alansa näkökulmasta hankkeen riskit ja mahdollisuudet, jotta ne tiedostetaan ja niihin voidaan löytää parhaat ratkaisut.

Suunnittelija löytää luonnoksista ongelmapaikat, ja hän voi tuoda kustannustekijät sekä riskit tilaajan tietoon ja esittää näihin vaihtoehtoisia ratkaisumalleja. Tällöin suunnittelu on tehokasta ja sillä tuotetaan asiakkaalle lisäarvoa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Suunnitteluprosessin uudistamisella parempaa asuntorakentamista”

  1. Missähän vaiheessa rahakirstujen päällä istuvat ymmärtävät, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja se säästää kustannuksia loppupelissä? Suunnittelunohjaus on usein isoissakin projekteissa valitettavan huonoa ja lopullinen suunnittelu alkaa samalla hetkellä, kun tulee päätös projektin aloittamisesta. Perustuskuvat tarvitaan samalla kellonlyömällä eli ollaan jo valmiiksi myöhässä. Sitä ennen vain arkkitehti on luonnostellut omiaan, rakenne- ja elementtisuunnittelijaa ei ehkä ole edes valittu – tai vielä pahempaa, kaikki on alistettu aina jonkin kaupan yhteydessä jollekin, eikä kenelläkään ole kokonaisuus hallinnassa… Tänä päivänä olemme ilmeisesti tottuneet järjettömiin projekteihin, jos nyt puhutaan suunnitteluprosessin uudistamisesta. Jotkut rakennuttajat/rakennusliikkeet ovat takavuosina onneksi osanneet panostaa suunnittelunohjaukseen ja projekteja on tehty hyvässä yhteishengessä luonnosvaiheesta vastaanottoon. Nykyään järjen käyttö vaan on unohdettu ja suunnittelijaa pidetään välttämättömänä pahana, jopa vihollisena.

  2. Hyvä kirjoitus Jussi. Allianssi-hankkeiden yleistyessä myös pienemmissä hankkeissa suunnitteluprosessit muuttuvat juuri tähän suuntaan. Nyt tarvitaan vaan hyviä toteutuneita esimerkkejä!

  3. Hyvä näkökulma. Suunnittelun ja rakennuttamisen osuus investointihankkeen elinkaaren aikaisista kuluista on puoli prosenttia tai vähemmän, mutta vaikutus lopputuloksen laatuun, toimivuuteen ja elinkaarikustannuksiin on valtava. RT, RAKLI ja SKOL ovat sopineet yhteisestä rakentamisen laadun parantamisohjelmasta. Kaikkien osapuolten osaamisen hyödyntäminen hankkeen alusta asti on tehokas keino tällä polulla, se parantaa varmasti investoinnin laatua ja tuottavuutta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jussi Lehtinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jussi-lehtinen/