Kokeile kuukausi maksutta

Uudehkojen rakennusten kosteus- ja homeongelmat ovat olleet viime aikoina esillä. Näiden ongelmien ajatellaan yleensä johtuvan huonosta rakentamisesta tai suunnittelusta.

Vähälle huomiolle jää kuitenkin se, että home- ja kosteusongelmat voivat johtua myös rakennuksen virheellisestä käytöstä tai huollosta. Home ja kosteus ovat ongelmia, jotka usein havaitaan liian myöhään. Tällöin myös vastuukysymykset ovat hankalasti määriteltävissä. On vaikeaa löytää yksiselitteistä näyttöä sille, oliko syynä virheellinen suunnitelma ja rakentaminen vai kiinteistön huolto ja käyttö.

Rakentamisessa ollaan siirtymässä nollaenergiarakentamiseen. Nämä tiiviisti eristetyt rakennukset ovat vielä nykyistä herkempiä home- tai kosteusongelmille, jos niitä ei käytetä oikealla tavalla tai huolleta asianmukaisesti.

Rakennusten lyhyisiin takuuaikoihin on kiinnitetty huomiota julkisessa keskustelussa. Esimerkiksi autoilla on usein pidempi takuu kuin rakennuksilla.

Ratkaisu huoltokirjasta?

Rakennuksia voidaan verrata autoihin myös muissa asioissa. Autojen huollossa on nykyisin käytössä sähköinen huoltokirja, johon tallentuu yhteiseen automerkin ylläpitämään tietokantaan autoon tehdyt huollot, josta voi helposti nähdä miten ja milloin autoa on huollettu.

Tällainen sähköinen huoltokirja kannattaisi ottaa käyttöön myös ammattilaisten rakentamissa kiinteistöissä. Tällainen huoltokirja tarjoaisi oikeusturvaa sekä rakennusten käyttäjille että rakentajille, kun sen avulla voitaisiin selvästi osoittaa, miten rakennusta on huollettu ja käytetty. Huoltokirja kannustaisi täsmällisyyteen kiinteistöhuollossa. Huoltokirjaan voitaisiin kirjata myös ylös lukemia esimerkiksi asuntojen energian kulutuksesta. Huoltokirjojen tietokantaa voisi pitää yllä keskitetty taho, kuten ympäristöministeriö.

Sähköautojen valmistaja Tesla on vienyt sähköisen huollon vielä pidemmälle. He keräävät miltei reaaliaikaisesti tietoa myös auton käytöstä, kuten milloin autoa on ladattu, missä ja onko lataus onnistunut. Ongelmatilanteissa käyttäjän on mahdollista soittaa huoltoon ja saada yksityiskohtaisia neuvoja ongelmiin, koska huollosta voidaan nähdä autosta kerätyn datan perusteella, missä ongelmat voivat piillä.

Teollinen internet ja langaton anturitekniikka on yleistymässä myös rakennuksissa, joten olisi jo nykytekniikkaa hyödyntäen mahdollista valvoa esimerkiksi kosteutta ja ennaltaehkäistä ongelmia, kun hälytykset näistä ongelmista tulisivat kiinteistöhuollolle ajoissa.

Iso-Britannia näyttää suuntaa

Rakennusten informaation digitalisoinnissa edelläkävijämaa on Iso-Britannia. Siellä tulee pakolliseksi käyttää rakennuksen tietomallia kaikissa valtion projekteissa vuodesta 2016 eteenpäin. Rakennuksen tietomalli (engl. Building Information Model, BIM) on rakennuksen ja rakennusprosessin koko elinkaaren aikaisten tietojen kokonaisuus digitaalisessa muodossa. Tietomallien hyödyntäminen auttoi myös esimerkiksi Lontoon vuoden 2012 olympialaisten kisa- ja majoituspaikkojen sujuvassa rakentamisessa. Kisojen jälkeen tietomallit auttoivat tilojen muuttamisessa esimerkiksi toimistoiksi ja asunnoiksi.

Tietomalli auttaa tiedon tehokkaassa siirtämisessä suunnitteluvaiheesta rakentamiseen ja rakentamisen jälkeen rakennuksen käyttäjille. Iso-Britannian valtion ajama ”pehmeän laskeutumisen” (Government Soft Landings) ohjelma pyrkii varmistamaan sen, että rakennuksen käyttöönotossa esiintyy mahdollisimman vähän ongelmia, kun käyttäjälle ja kiinteistöhuollolle siirtyy tietoa tehokkaasti rakentajilta.

Rakennusklusteri luomaan turvallisempaa asumista

Ehdotukseni on koota yhteen koko rakennusklusteri (RT, Rakli, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, SKOL, RIL…) ja ympäristöministeriön edustajat luomaan alalle yhteinen sähköinen huoltokirja. Yhdessä meidän tulisi pohtia, miten tietojen digitalisoinnin avulla voitaisiin edistää rakennusten oikeanlaista käyttöä ja huoltoa, jotta rakennukset saataisiin pidettyä hyvässä kunnossa sekä turvallisina asua ja käyttää.

Kari Neilimo otti esille Aamulehdessä (30.3.2015), kuinka energiakatselmuksissa löydetään usein 15 – 20 prosentin säästöpotentiaaleja uudehkoistakin kiinteistöistä. Uuden teknologian avulla olisi mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä. Ammattimaiset kiinteistönomistajat kuitenkin hylkäävät hankkeita, joiden tuotto saattaisi yltää 20 – 30 prosenttiin. Esimerkiksi tietomallien ja langattoman anturitekniikan avulla olisi mahdollista seurata reaaliaikaisesti kiinteistöjen toimintaa, optimoida niiden käyttöä ja puuttua ongelmiin ajoissa.

Palvelisimme myös asiakkaitamme paremmin, kun pelkän tiedonkeruun sijasta anturi voisi kertoa asukkaalle, milloin hän vaarantaa asuntonsa arvon ja turvallisuuden. Näin me konkreettisesti osoittaisimme kantavamme vastuun rakennuksistamme ja olevamme luotettavia ja läpinäkyviä toimijoita.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Teollinen internet helpottamaan rakentamisen vastuukysymyksiä”

  1. Teknologia ja toteutukset esitettyyn monitorointiin on jo olemassa ja testattavissa. VTT on aloittamassa projektia, jonka tavoitteena on kosteuden monitorointi rakenteissa niihin integroidulla järjestelmällä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat