Kokeile kuukausi maksutta

Varmistamalla hyvästä tulee parempi

Tietoa kirjoittajasta Timo Kauppinen
Timo Kauppinen erikoistutkija VTT/Tehokkaat rakennukset
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Viime viikon Rakennuslehden pääkirjoitus ”Rakennusprosessi otettava paremmin haltuun” käsitteli laadunvarmistusta ja uuden teknologian hyödyntämistä nyt, jotta se lyhyt hetki, jonka rakentaminen vie, ei aiheuttaisi pulmia rakennuksen loppuiän ajan.

Näkemykseen voi yhtyä. VTT:n sekä lukuisten rakennusalan yritysten ja muiden tahojen yhteistyönä toteutettiin Tekesin Talotekniikan teknologiaohjelmassa (CUBE) hanke ”Rakennuksen toimivuuden varmistaminen energiatehokkuuden ja sisäilmaston kannalta”, jonka tuloksena syntyi ns. ToVa-käsikirja. Rakentajain kalenterissa jo v. 2009 on esitys Toimivuuden varmistamismenettelystä: ”Toimivuuden varmistaminen rakennuksen elinkaaren aikana”, kirjoittajina Jorma Pietiläinen, Timo Kauppinen, Veijo Nykänen ja Mikko Nyman VTT:ltä. Artikkelissa kuvataan ToVa-toiminnan sisältöä ja menettelyjä sekä esitetään miten sillä voidaan varmistaa rakennuksen toimivuus koko sen elinkaaren aikana.

VTT on toteuttanut tätä aihetta sivuavia hankkeita viime vuosien aikana. Tänä vuonna päättyy EcoCampus-hanke, jonka tavoitteena on ollut kehittää monitorointipohjaisia menetelmiä toimivuuden varmistamiseksi. Koekohteena on ollut Otaniemen kampusalue, jossa kahdeksaan rakennukseen on asennettu eri-ikäisten rakennusautomaatiojärjestelmien mittausten lisäksi langattomia antureita, jotka on kytketty paikallisvalvomoon sekä koko hankkeen pilottikohteet yhdistävään etävalvomoon. Rakennusten etävalvonta on kasvava trendi. Kuopiossa on toteutettu Kuopion ja sen ympäristökuntien hallitsemien rakennusten yhteinen seutuvalvomo. Yksityisillä toimijoilla on noin tuhat rakennusta etävalvonnassa/suurin yritys. Etävalvonnan perustana on kuitenkin että mitataan oikeat asioita luotettavasti ja tulokset esitetään asiakkaan haluamalla tavalla.

Toimivuuden varmistamisen yksinkertainen idea on, että rakennuksen pitäisi toimia suunnitellulla tavalla. Tämä varmistetaan rakennusprosessin eri vaiheissa tapahtuvilla tarkistuksilla ja mittauksilla. Tämä edellyttää myös sitä, että toimivuustavoitteet ovat määritelty selkeästi ja että on olemassa työkalut ja menetelmät, joilla toimivuus varmennetaan hankesuunnitteluvaiheesta lähtien. USA:ssa toimivuuden varmistus on liiketoimintaa, jossa kolmas osapuoli tarkastaa rakenteiden ja talotekniikan toimivuuden.

Rakentamisprosessin loppuvaiheessa tehtävät käyttöönottomittaukset ja -tarkastukset eivät ole riittäviä. Ensimmäisen käyttövuoden aikana voi ilmetä puutteita, joiden korjaus maksaa moninkertaisesti verrattuna siihen, että nämä asiat olisi otettu paremmin huomioon suunnittelu- ja viimeistään toteutusvaiheessa. Yhtenä esimerkkinä on rakennusten tiiviys, joka nousi esiin, kun energiatehokkuusdirektiiviä sovellettiin Suomen rakennusmääräyksiin 2000-luvulla.

Esimerkkinä hyvin onnistuneesta laadunvarmistuskampanjasta on Oulun kaupungin rakennusvalvonta. Oulussa on kosteus- ja tiiviysasiat saatu suhteellisen hyvin hallintaan, vieläpä tiedottamisen, koulutuksen ja vapaaehtoisuuden pohjalta.

Eri palvelututkimustoimeksiannoissa tulee säännöllisesti esiin uusien rakennusten puutteita. Vähän lämmitysenergiaa kuluttavissa taloissakin saattaa toteutunut kulutus olla 20 prosenttia suunniteltua isompi. Lämpöviihtyvyysongelmia esiintyy jatkuvasti. Pääsyynä yleensä on eri taloteknisten järjestelmien ja ulkovaipan puutteellinen toimivuus yhdessä. Myös rakennusautomaatiojärjestelmien toiminnassa esiintyy ongelmia.

Toimivuuden varmistus (ToVa) ei tarkoita tårta på tårta – menettelyä olemassa olevien laadunvarmistusmenetelmien lisäksi, vaan olemassa olevat järjestelmät voidaan sisällyttää ToVa-menettelyyn. Pääasia on, että on kokonaisvaltainen näkemys, jolla toimivuus varmennetaan.
Toimivuuden varmistuskustannukset ovat olleet alle kaksi prosenttia rakentamiskustannuksista, ja sijoituksen takaisinmaksuaika on parhaimmillaan ollut alle vuosi. Hyvin tehty rakennus ei siis tule yhtään sen kalliimmaksi kuin huonosti toteutettu.

Timo Kauppinen
erikoistutkija
VTT/Tehokkaat rakennukset

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Varmistamalla hyvästä tulee parempi”

  1. Johan oli siansaksaa. Sen verran ymmärsin, että rakentaminen meikäläisen leipäpuuna ei ole ohikiitävä hetki, me noudatamme laatukirjaa, eikä mittareita saa mielin määrin asennella etävalvottaviksi. Kannattaisi tutkijan käydä perehtymässä työmaatyöhön.

  2. VTT näyttää siis olevan useampaa mieltä siitä, kuluttavatko vähän energiaa kuluttavat talot vähän vai vähän enemmän energiaa. Eikä tuo toimivuustermikään oikein aukea, kun puhutaan rakennetekniikasta. Rakentamisen ja huollon laadunhallinta sen sijaan ovat tärkeitä, niiden takaisinmaksuaikoja laskematta.

  3. Asiaa puhuu erikoistutkija. Kysymyksessä on yksinkertaisesti se, että tilaaja/käyttäjä saa sellaisen rakennuksen mitä on tilannut ja tämä saanti voidaan näyttää toteen selkeästi ymmärrettävässä muodossa. Nythän tilanne tahtoo olla se, että ilmanvaihtoa ja lämmitystä säädellään vuosikaudet. Nurkista vetää ja märkätilojen kallistukset on vähän sinne päin…

  4. Hyvä, loistava artikkeli. Kuntotutkimuksia ja sisäilmaselvityksiä parikymmentä vuotta tehneenä voinen yhtyä T. Kauppisen mietteisiin, koska rakennuksen pitäisi toimia suunnitellulla tavalla. Tämähän ei tahdo oikein toimia kaikkien rakennusten ja talotekniikan osalta millään. Toki toimiviakin on, mutta mikä yhteistä taitaa olla sisäilmaongelmista kärsiville rakennuksille on se, että oletamme rakenteiden ja järjstelmien toimivan, mutta mme laita riittävästi paukkuja siihen, että oikeasti tarkastelisimme asioita jo etukäteen kuntoon. ”Toimivuuden varmistamisessa olisinkin sujuvalla yhteistyöllä varmistaa rakennusprosessin eri vaiheissa tapahtuvilla tarkistuksilla ja mittauksilla. Tämä edellyttää myös sitä, että toimivuustavoitteet ovat määritelty selkeästi ja että on olemassa työkalut ja menetelmät, joilla toimivuus varmennetaan hankesuunnitteluvaiheesta lähtien”. Peukutan

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Timo Kauppinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/timo-kauppinen/