Kokeile kuukausi maksutta

Lainsäädäntö sisältää useita työsuhteita koskevia pakkolakeja. Jos palkkaa ihmisen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen, työnantaja sitoutuu samalla ottamaan vastuun työntekijän koko elämänhallinnasta.

Tähän kuuluvat muun muassa työntekijän mahdolliset vapaa-ajan toilailut tapaturmineen, turvallinen työmatka, lasten sairaudet ja vanhempainlomat. Lisäksi tulee huolehtia työntekijälle palkka pekkaspäiviltä ja arkipyhiltä, loma-ajalle vielä puolitoistakertaisena.

Yksilön vapauksia ja oikeuksia korostava lainsäädäntö ei aseta työntekijälle pakottavia työhön liittyviä velvoitteita tai vastuuta edes oman työkyvyn ylläpidosta. Sekin on vyörytetty työnantajalle työterveyshuollon kautta.

Perhe-elämän riidatkin voivat kaatua työnantajan maksettavaksi stressistä tai muusta vastaavasta johtuvana sairauslomana. Työpaikalla esiintyvä kiusaus tai mahdollinen seksuaalinen ahdistelukin on siirretty työnantajan vastattavaksi. Oletuksena on, että yrityksissä on pohjaton kassa, josta kaikki kustannetaan. Eläkeikäkin on yksin työntekijän päätettävissä. Työnantaja ei saa olettaa, että työntekijät noudattavat voimassa olevia lakeja ja normeja, vaan työntekijäriepua on ohjattava, opastettava ja valvottava.

Takaisinottovelvollisuus on yksi typerimmistä toimintaa ohjaavista laeista. Työn loppumisen vuoksi irtisanotulle, toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olleelle työntekijälle on tarjottava uutta työtä samankaltaisen työn ilmaannuttua. Laissa ei oteta huomioon, onko työntekijä aiemmin osannut tehtäväänsä, riittää, että on ollut samankaltaisessa työssä. Esimerkiksi kirvesmiehen tehtävä on varsin laaja-alainen, eikä teollisuusrakentamisen ammattitaitoinen muottikirvesmies välttämättä selviä asuntorakentamisen sisustuskirvesmiehen tehtävästä. Laki ei kuitenkaan tunnista työn vaatimuksia, vaan tarjottava on, kun vain on ollut kirvesmiehenä. Työnantajalta on viety mahdollisuus itse päättää, kenet ottaa töihin, siis kenen elämänhallinnasta hän ottaa vastuun.

Yritysten pitää vastata nopeasti asiakkaiden tarpeisiin heidän haluamassaan ajassa. Projektiluontoisissa töissä työntekijöiden tarve vaihtelee nopeasti. Tilaukset ovat usein lyhyitä pätkätöitä, kaikella on alku ja loppu. Ne eivät nivelly lainsäätäjän tai ay-liikkeen edellyttämällä tavalla siten, että yksi tehdään ensin valmiiksi ja sitten aloitetaan uusi, jotta työntekijät voivat rauhallisesti ja mieltään järkyttämättä siirtyä uuteen – toki tietenkin niin, etteivät ajatellut loma-ajat häiriinny.
Uuden työn alkaessa on harkittava työsuhteisen työntekijän ja vuokratyövoiman välillä. Yrityksissä osataan tarkoin laskea lopputuotteen hinta käytettävien materiaalien, koneiden, laitteiden ja muiden osatekijöiden osalta. Työkustannus on aina arvauksen varassa ja muodostaa jatkuvan, erittäin suuren riskin – sanooko esimerkiksi jonkun puoliso aamulla pahasti, menikö viikonloppu pitkäksi, paljonko on sairauslomia, jääkö joku vanhempainvapaalle.

Olisin valmis maksamaan selkeästi korkeampaa palkkaa, jos vastuu työntekijästä rajoittuisi ainoastaan työpaikkaan ja työaikaan sekä työsuhteen kesto asiakkaan tai tilauksen tarpeen mukaan.

Työelämän uudistuksissa ay-liikkeen tahdosta seuraa, että työntekijät ovat vuokrafirmoilla säilössä ja sieltä tilataan, kun tarve tulee. Itse olen vastustanut jyrkästi tällaista kehitystä. Rakennusliikkeiden omista työntekijöistä on tulossa katoavaa kansanperinnettä. Moderni ay-liike kehittäisi yhteistyössä vakuutusyhtiöiden kanssa ryhmävakuutuksen, jolla työaikaan kuulumattomat vastuut poistettaisiin työnantajalta ja sitä kautta alennettaisiin merkittävästi suomalaisen työn kustannuksia. Tällä tavalla jäsenmaksuille tulisi jäsenistölle konkreettista vastinetta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 24 kertaa

24 vastausta artikkeliin “Yritykset työntekijöidensä vankeja”

  1. Kyllä on hyvin kirjoitettu näin se juuri on jos nämä pakkolait purettaisiin niin varmasti työllistettäisiin ja touhuttaisiin aivan eri tavalla.

  2. Todella hyvä näkökanta asiaan, hieno kirjoitus Kiitos

  3. Miksi vastustat jyrkästi kehitystä, jossa mennään projektikohtaiseen työntekoon vuokrafirman kautta?

  4. Joopa joo, eikun vuokra ja pätkätyö kohdalleen niin laatu eikun paranee…

  5. Mielenkiintoinen ulostulo. Harkittu rekrysiirto, jolla varmistetaan, että Kurtille hakee töihin vain nuoria uraohjuksia polttamaan itsensä loppuun. Vaikka yrittäjät kuinka muuta toivoisivat, niin meillä työntekijöillä on myös muuta elämää kuin töissäkäynti tai työnteko.

    Monesti elämä ei ole alamäkeen liihottelua ja välillä sattuu ja tapahtuu, joskus pahasti. En itse halua olla töissä yrityksessä joka joustaa ja ymmärtää työntekijänsä vastoinkäymisiä vain koska on ”pakko”. Tällaisessa yrityksessä ollaan töissä vain, koska on ”pakko”. Elämä ei muodostu projekteista, vaan se on jatkuva prosessi, joka kulkee eteenpäin myös kahden projektin välissä. Onneksi monet yritykset maksavat kohtuullista palkkaa ja joustavat tarvittaessa ”pakkoa” enemmän. Aika monet meistä kuitenkin joustavat moninkertaisesti työnsä puolesta.

  6. Just joo… tämä suomen ilmapiiri työntekijän ja työnantajan välillä ihmetyttää.onko se loppuun poltettu täydellisessä epävarmuudessa töiden jatkosta elävä työntekijä sitten tuottavimmillaan???

    Varmasti ne perhe olotkin siitä parantuu ja työntekijä tulee töihin iloisesti vihellen kun vastuut on siirretty työntekijälle- näin varmaan sairaspoissa olojen kohdalla jne…

    Onneksi on kokemusta rajojen ulkopuoleltakin, täällä on ymmärretty että osaavasta henkilökunnasta kannattaa pitää kiinni- jotain se maksaa sekin kun porukka vaihtaa taloa kun huomaavat että töitä saa tehdä vaikka kellon ympäri kunhan se ei maksa mitään. Tuntuu vain siltä että tämän hintaa ei osata laskea vieläkään.

    Eikö olisi jo aika luopua tästä talonpoika- kartanonherra asetelmasta vihdoinkin.

    En ikimaailmassa edes harkitsisi näille kavereille töihin menoa- kirjoittelu paljastaa kavereiden suhtautumisen työntekijään täydellisesti.

    Haluan sitoutua työhöni ja hoitaa sen kunnolla odotan samaa työnantajaltakin.

    package

  7. Kirjoituksessa on paljon asiaa, mutta etteikö jotain pistäisi silmäänkin. Ay-liikkeet nyt pitäisi kaikki lahdata kölin ali, lihottavat vain omaa pussiaan ja häiritsevät työn tuottavuutta, mutta jos työsuhteen kesto riippuu tyystin asiakkaan tai tilauksen kestosta, mitä tapahtuu kun se ammattilainen pomppaa kilpailijan leipiin vastaaviin töihin, kun siellä on enemmän tilausta? Mistäs sitten löydät tekijän, joka on juuri siellä missä pitäisi? Eriasia on, jos tarvitsee pelkkiä apumiehiä..

    Ihmisen luonne kun tuppaa etsimään varmuutta. Kokemuksesta, paras työntekijä on se, josta voi olla varma, että hoitaa sovitut asiat, kantaa vastuun, on lojaali yritykselle-pysyvä. On niitäkin, pitää osata vain löytää oikeat kaverit- ne on todennäköisesti jo niin kysyttyjä, ettei ehdi työnhakuun. Jos se porukka on jotain muuta, on johdon syytä katsoa peiliin; sehän ne työntekijät valitsee.

    Turhaa parjaat pelkästään työntekijää; kyllä kotimainen verotuskäytäntökin on taannut sen, ettei työnteko ole kannattavaa tietyn rajapyykin jälkeen. Se syö myös motivaatiota niiltä, kellä sitä muuten olisi. Ketkä tekisivät pitkää päivää, urakoisivat ja lomailisivat silloin kun ei töitä ole.

  8. Olen aina ihmetellyt miksi esim. minä, yrittäjä, en pääse eroon työntekijästä ken kanssa en vain tule juttuun. Kokoajan on sukset ristissä.
    Vikaa on varmasti molemmista, mutta minä en voi ottaa lopputiliä.
    Yksi ihminen pystyy pilaamaan isonkin yhteisön työilmapiirin hyvin helposti.

    Voisiko lopputilin syy olla vaikka ”muu syy”. Kun käyttäisin ko. syytä niin voisin maksaa vaikka lopputilin tuplana.

    Toinen asia mitä olen ihmetellyt on työtodistus. Siihen ei saa kirjoittaa mitään negatiivista. Mitä virkaa on lapulla joka on vastoin totuutta ?

    1. Työelämässä lähdetään siitä, ettei ihmisten tarvitse olla ystäviä. Kyllä ihmisen pitää tulla toimeen kaikkien ihmisten kanssa ainakin työelämässä. Emme me voi valita työtovereitamme .Usein porukan on tavannut lentokentällä ja sen kanssa on pitänyt tulla toimen vuosiakin .

      Miten yrittäjä tulee toimeen asiakkaitten kanssa ellei hän tule toimeen työntekijöidensä kanssa ?

      Minä olen kiertänyt elämäni selvittelemässä huonosti toimivia organisaatioita ja projekteja ja törmännyt aina tuohon samaan mantraan:Se on hankala eikä sen kanssa kukaan tule toimeen. Mutta kun on nostettu kissa pöydälle ja keskusteltu hankalan kanssa niin olen havainnut, että usein sieltä tulee siin seikkoja, jotka paljastavt todellisen ongelman eikä se läheskään aina ole ns hankalassa ihmisessä

      Ihminen on siitä hassu otus, että hän käyttäytyy niin kuin oletetaan.

      Useimmiten ongelmat ovat selvinneet kun ongelmat on nostettu pöydälle ja ratkaistu

      Ja henkilöstä pääsee kyllä eroon maksamalla, harva lähtee niin halvalla kuin kuukauden palkka mutt puolen vuoden palkalla varmaan useimmat

      Siinä sitten yrittäjän pitää arvioida kumman valitsee :Maksaako vai sietääkö vai ratkooko ongelmat

      Jos palkkaa ihmisiä niin se edellyttää myös johtamissubstanssia

      Jos ei osaa johtaa kaikenlaisia ihmisiä niin kannattaa mennä toisen palvelukseen tai olla yksinyrittäjä.

    2. Ei työtodistukseen tarvitse valehdella . Jos työntekijä pyytää arvostelun niin silloin voi sen kirjoittaa

      Muuten siihen tulee palveluaika, työtehtävät ja eroamisen/irtisanomisen/työsuhteen purun syy

      Mitä valhetta tuossa esitetään ?

      Olen soitellut entisille esimiehille kun olen palkannut uusia työntekijöitä :Arviot vaihtelevat laidasta laitaan eli toinen pitää huippuna, toinen nollana

      Ei ihminen ole kovin hyvä arvostelija, moni yrittäjä/esimies pyrkii kostamaan lähdön tai jotakin muuta erimielisyyttä työpaikalla

      Eivät nuo arvostelut ole luotettavia

      1. Huomaa ettei Joutomiehellä ole ollut koskaan alaisia saati että olisi ollut työllistävä yrittäjä.

        Työntekijöillä on valtavasti oikeuksia mutta lopulta hyvin vähän tosiallisia velvollisuuksia työnantajaa kohtaa.

        Ay-liikekin ampuu itseään ja jäsenistöään jalkaan. Annan ihan käytännön esimerkin miten työntekijä häviää ihan riihikuivaa rahaa voimakkaan ay-liikkeen takia.

        Yritykseni saa ajoittain viikonloppukeikkoja. Vuodessa n. 6-10 viikonloppua. Teemme korjaustöitä tuotantolaitoksessa silloin kun siellä ei ole toimintaa. Keikkoja on sen verran harvoin ettei niiden takia kannata tehdä työaikajärjestelyjä vaan teetän ne ylitöinä tai teettäisin jos se olisi taloudellisesti mahdollista. Lauantai korvaukset vielä menettelee mutta sunnuntaipäivältä joutuisin maksamaan kohtuuttomasti tai tilaaja ei tilaisi ko. työtä kustannusten takia.
        Korvaukset olisi TES:in mukaan seuraavat
        – normaali tuntipalkka
        – viikkottainen ylityö 100%
        – sunnuntaikorvaus
        – viikkolepokorvaus

        Tiedän parikin työntekijääni jolle raha tulisi tarpeeseen ja voisin jopa sopia heidän kanssaan että maksan sunnuntailta vain tuplapalkan.
        Ottaisinko sen riskin että työntekijä riitauttaa asian parin vuoden päästä ja vaatii maksuun TES:n mukaiset korvaukset ?
        En ota, vaan palkkaan töihin pari alihankkijaa, käytännössä t:mi miehiä joille maksan sunnuntailta sen tuplapalkan.

        Toiminko moraalisesti väärin ? olenko riistäjä ja työehtosopimusten tallaaja ?

        Voisi jatkossa asian sopia paikallisesti ? ei, ei ay-liike luovu mistään oikeuksistaan, ei vaikka se olisi jäsenistön edun vastaista.

  9. ……tin uunot- porukallahan nämä tehdään, joskun on lähdetty jo aamukahvien jälkeen kotio, joskun on kello käyny puoltayötä kun pistetty konttorin ovi kiinni ja aamulla taas keitelty kahvit ennen sarastusta konttorila. Eikä ole paljo perään huudeltu. Ei siinä tarvi ek:ta tai ay:tä.

    Kun luotto on omistajaan / pomoon niin ei tarvi turhia rypistellä. toimihenkilö uusimaa, jonnin verran tehneenä perheellisenä,

    Kyllä se on firman omistaja ja esimies joka saa porukan lentoon esimerkillään,
    ne on eri kulit jotka nurisee ja itkua vääntää kun eivät tee töitä, jorinoita… siinä ei paljon johtajan kurssit auta.

    etulinjasta nääs ja silleen.

  10. Kyllä oli negatiivinen kirjoitus ja asenteellinen. Voisi ehkä katsoa peiliin, sieltä se syyllinen voisi lähteä. Ei Suomea saada nousuun tälläisillä kirjoituksilla. Yhteistyöllä tätä maata on aikaisemminkin rakennettu. Eikö se kaikkien turvattu työtekijä taitaa olla se toimistusjohtaja suurine kädenpuristuksineen. Voitaisiinko tehdä mahdolliseksi irtisanoa johtajia ilman mahtavia palkkioita

  11. Kirjottaja taisi hieman provosoida ja haastaa, mutta se on hyvä niin. Asiaahan tuo pitkälti oli. Kirjoittaja vastusti vuokra- ja alihankintapohjaista touhua. Jos työehdot olisivat molemmin puolin reilummat, niin riskiä uskallettaisiin ottaa ja töitä tehtäisiin enemmän omalla työväellä – mikä olisi hyvä asia monessa mielessä.

  12. Hyvä kirjoitus! Perustelutkin vlelä mukana! Tuosta takaisinotto velvollisuudesta olen täsmälleen samaa mieltä vaikka olenkin duunari. Takaisinotto velvollisuudessa on vielä sekin huono puoli, että pahimmillaan se hidastaa työntekijän kehittymistä ammatissaan tai jopa hidastaa oma-aloitteista alanvaihtoa joka olisi joskus joillekkin perusteltu peliliike. Myös tuo mainittu ryhmävakuutus idea on mielenkiintoinen… se voisi toimia. Parhaiten meidän kaikkien tilannetta- niin yrittäjien kuin työntekijöiden – paranisi jos kokonaisveroprosentti olisi selkeästi pienempi sekä yrittämiseen liittyvää byrokratiaa ja sääntöviidakkoa karsittaisiin oikein kunnolla. Esimerkkiä byrokratian tukahduttavasta vaikutuksesta ei tarvitse etsiä tätä ns. harmaan talouden torjuntaa kauempaa. Kaikki jotka rakennusalalla toimivat tietänevät mitä tarkoitan… Liiallisella byrokratialla ja siihen liittyvällä sääntöhimmelillä on tehty pienten yrityksien toiminta todella vaikeaksi. Kokonaisveroprosentti näkyy tietenkin suoraan kulutuksessa ja hiertää meitä kaikkia. Uskoakseni, jos kokonaisveroprosentti olisi alhaisempi ja kulutus virkeämpää meillä olisi tilanne jossa ei edes tarvittaisi näin järeätä ja kankeata harmaan talouden torjunta ohjelmaa….

  13. HYVÄ KIRJOITUS.OLISI LAINSÄÄTÄJILLE KORJATTAVAA, MUTTA VAIN HULLU RYHTYY TYÖNANTAJAKSI. NIMIMERKKI : 65 VUOTTA YRITTÄJÄNÄ.

  14. Huvittavia näkökantoja. Yrittäjä kyllä kunnostaa koneen vaikka se maksaa.Mutta ihmisen kunnostamiseen hän ei halua pistää centtiäkään

    Eikä yrittäjä pistä piahle huonosti toimivaa laitetta, ihmisen hän pistäisi heti, kun hän vaatisi sopimuksen mukaisia oikeuksia

    Takaisinottovelvoitekin on hyvin teoreettinen: Takaisinottovelvoite on voimassa vainkun avautuva tehtävä on 1:1 samanlainen kuin mitä irtisanottu teki.
    Niinpä takaisinottovelvoite realisoituu harvoin.

    Lomapalkat ovat vain palkan maksumuoto, aivan yhtä hyvin ne voitaisiin siirtää normaalin työajan palkkaan.Pekkaspäivät ovat työajan lyhennys , jolla 40-tuntista työvikkoa tekevien työaikaa lyhennettiin 37,5 tuntiin eli samaan kuin valkokaulusköyhillä.

    Ja jos mennään tuohon pelkkään palkkaan niin silloin maksun muotokin pitää muuttaa eli palkkaa maksetaan päivittäin.Muutenhan syntyy katkoja ansioon

    Yrittäjäkin saa rahansa paloittain eli ensin tulee down payment kun työmaa on perustetu ja maksupostit edistymisen mukaan.

    Tässä yritetään siirtää yrityksen rahoitusta työntekijän kontolle

  15. Kirjoittaja ei osaa selvästikään johtaa yritystään.Ei yrityksen kannata ottaa työn alle tehtäviä, joihin ei ole resursseja eikä aikatauluun sovi.

    Minä olen tehnyt rtarjouksia ja pyytänyt tarjouksia ja jos on näkymä, ettei ole enää kapasiteettia niin silloin on kieltäydytty ottamasta kohdetta laskentaan ja samoin aliurakoitisjat ovat ilmoittaneet, etteivät kykene

    Silti kaikki ovat kasvaneet tasaista tahtia

    Tuollainenholtiton töiden organsointi kuvaa vian sitä, että johtaminen ei ole hallinnassa

  16. ”Olisin valmis maksamaan selkeästi korkeampaa palkkaa, jos vastuu työntekijästä rajoittuisi ainoastaan työpaikkaan ja työaikaan sekä työsuhteen kesto asiakkaan tai tilauksen tarpeen mukaan.”

    Kuvaa oikein hyvin herran asennetta :Hän ei halua kantaa mitään vastuuta mistään vaan odottaa, että työntekijät kantavat kasan satasia häne jalkojen sa juureen

    Ei ole ihme jos Suomella menee huonosti, kun johtaminen on tuollaista

  17. Perusasia: Yritystoiminta on oma asia vain niin kauan, kun sitä tehdään omin voimin.
    Siinä vaiheessa, kun yritykseen palkataan ihmisiä tekemään tulosta yritykselle ja omistajille, syntyy sopimussuhde yrityksen ja työntekijän välille.
    Kun yritykseen palkataan ihminen, on laadittava työsopimus, jossa määritetään säännöt.
    Lait ja työehtosopimukset ovat varmasti kaikkien työnantajien tiedossa. Jos työnantajalla ei ole varaa tähän, niin yritys ei ole terveellä pohjalla ja joutaa kuolla pois.
    Ei yhteiskunnalla ole varaa tekohengittää yrityksiä, joilla ei ole kykyä toimia sääntöjen mukaan.
    Yksityisyrittämiseen pitää toki kannustaa, mutta tulos ei saa perustua työntekijöiden oikeuksien sivuuttamiseen. Jos toiminta ei mahdollista työntekijöiden palkkaamista, niin yrittäjät voivat toki tehdä tulosta yksinkin.

    1. Tuolla ajattelumallilla tämä maa tulee kaatumaan. KAIKKI merkittävät yritykset lähtee tästä maasta ja pienet kaatuu mukana. Hyvä niin! Jokainen on vastuussa omasta elämästään 100%!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kurttihttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kurtti/