Kokeile kuukausi maksutta

Pk-rakentajille tulee kasvutilaa maakunnissa

Tietoa kirjoittajasta Veijo Käyhty
Päätoimittaja
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Suuret rakennusliikkeet keskittävät nyt toimintojaan kasvukeskuksiin. Elokuussa SRV kertoi sinänsä pienen uutisen, että se lakkauttaa Kaakkois-Suomen alueyksikkönsä. Tällaiset muutokset antavat selvästi uutta kasvutilaa paikallisille rakentajille.

Muuallakin suuret rakentajat Lemminkäinen etunenässä arvioivat alueellisen toiminnan laajuutta. Riskejä ajetaan alas hitaamman kasvun alueilla. Kun suuret rakentajat haluavat keskittyä hankekehitykseen, omaperusteiseen tuotantoon ja sijoittajille kohdistettuun vuokra-asuntorakentamiseen, jää keskisuurille ja pienille yrityksille suurempi pelitila kasvukeskusten urakoinnissa ja pienemmissä hankekehityksissä.

Lujatalolta Salpausselän Rakentajien enemmistöosuuden vuonna 2013 takaisin lunastanut Mika Wilenius korostaa pk-yrityksen menestyksessä ketteryyttä ja turhien kulurakenteiden välttämistä (sivu 11). Työt tehdään omilla miehillä ja omalla kalustolla, kun monet saman kokoluokan yritykset toimivat alihankkijoiden varassa.

Itsenäisyyden myötä Salpauselän Rakentajat voi vapaasti tähytä uusia markkinoita Etelä-Suomesta ja Kouvolan ja Lappeenrannan suunnasta.

Pienet ja keskisuuret rakennusliikkeet elävät tuloseuroista. Suuria pörssiyhtiöitä ohjaa voimakkaasti esimerkiksi prosenttiperusteinen oman pääoman tuotto. Moni alueellinen rakentaja pystyy toteuttamaan hankkeita pienilläkin marginaaleilla. Kilpailussa on oltava innovatiivinen, jotta hankkeista jää euroja viivan alle. Suuret välttelevät pienempiä ja tiukasti kilpailtuja urakkahankkeita.

Tilanne, jossa suuret rakennusliikkeet tarkastelevat suurennuslasilla riskejä ja ottavat hankkeita entistä valikoidummin, luo tilaa pk-yrityksille ja myös uusille yrityksille. Kun katsoo Rakennuslehden suurimmat 2013 -listausta, voi todeta, että keskisuuret ja pienet rakentajat ovat menestyneet kiristyneestä kilpailusta huolimatta hyvin. Onko näiden yritysten yksi menestymisen salaisuus, että työmaat voivat toimia koko hankkeen ja hankintojen suhteen itsenäisesti vailla keskushallinnon ohjausta?

Yhden nopeimmin kasvaneen keskisuuren rakentajan työmaainsinööri, joka oli lähtenyt suuresta konsernista, kuvasi tilannetta niin, että heillä keskushallinto tukee eikä kahlitse työmaiden itsenäistä toimintaa. Tämä kertonee siitä, että itsenäiseen työskentelyyn tottuneet mestarit ja työpäälliköt hakevat haasteita nopeasti kasvavista pk-kentän rakennusyrityksistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pk-rakentajille tulee kasvutilaa maakunnissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Veijo Käyhtyhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/veijo-kayhty/