Kokeile kuukausi maksutta

Rakennetun ympäristön ministeriötä tarvittaisiin

Tietoa kirjoittajasta Kimmo Sandberg
Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n toimitusjohtaja.
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kuopiossa 8. elokuuta 2014 kokoontunut Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n liittohallitus ehdottaa, että valtion vuoden 2015 hallitusohjelmassa varaudutaan uuteen perustettavaan rakennetun ympäristön ministeriöön.

Rakennettu omaisuus eli rakennukset ja tontit muodostavat 2/3-osaa Suomen kansallisvarallisuudesta. Rakennettuun ympäristöön kohdistuu maamme vuosittaisista investoinneista 60 prosenttia. Kiinteistö- ja rakennusalan kokonaistyöllistävyys on vaikeasti määriteltävissä. Kiinteistöalan suora ja välillinen työllistävyys on hankalasti rajattavissa riippuen siitä, kuinka laajaksi ala määritellään, mutta arvioiden mukaan ala työllistää hieman yli 500 000 henkilöä. Kiinteistö- ja rakentamisalan liikevaihto on vuosittain lähes 30 miljardia euroa.

RIAn liittohallitus ehdottaa, että seuraavan hallitusohjelman yhteydessä olisi varauduttava siihen, että hallitusohjelmassa perustetaan uusi rakennetun ympäristön ministeriö. RIAn liittohallituksen mielestä rakentamisen ohjaus ei voi rajoittua vain istuvan hallituksen määräaikaiselle kaudelle, jota ohjataan esimerkiksi hallituksen asuntopoliittisella toimenpideohjelmalla. RIAn liitto-hallituksen mielestä rakennetun ympäristön merkitys on niin suuri, että sen ohjaukseen tarvitaan yli hallituskauden kestävää ohjausta ja kokonais-näkemystä. Tämän mahdollistaisi uusi ministeriö ja sille varattavat riittävät resurssit. Perustamalla rakennutun ympäristön ministeriö voidaan tukea maankäytön, rakentamisen, asumisen sekä liikenteen pitkäjänteistä kehittämistä ja ohjausta.

Kimmo Sandberg

RIA:n toimitusjohtaja

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennetun ympäristön ministeriötä tarvittaisiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Kimmo Sandberghttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/kimmo-sandberg/