Kokeile kuukausi maksutta

EU:n rakennustuoteasetus toi tullessaan pakollisen suoritustasoilmoituksen, jonka keskeinen sisältö on tuotteen ominaisuuksien arvojen tai luokkien ilmoittaminen. Alkuperäinen malli löytyy rakennustuoteasetuksen liitteestä III. Tätä mallia on nyt muutettu komission antamalla delegoidulla säädöksellä.

Rakennustuoteasetusta valmisteltaessa ei ole ajateltu kohdekohtaisesti suunniteltuja rakennustuotteita kuten betonielementtejä, teräsrunkoja tai monia puutuotteita kuten liimapuu- ja kattoristikkotuotteita. Näiden suoritustasoilmoituksen tekeminen on ollut lähes mahdotonta rakennustuoteasetuksen mukaan.

Suomi lobbasi onnistuneesti

Suomi lähti lobbaamaan tämän rakennustuoteasetuksen valuvian poistamiseksi ja onnistui siinä. Suomen esittämä malli on sellainen, että suoritustasoilmoituksessa voidaan viitata tuotantopiirustuksiin, jos valmistaja on ne saanut tilaajalta tai tilaajan suunnittelijalta. Valmistaja vakuuttaa, että hänen valmistamansa tuote vastaa tuotantopiirustuksia.

Jos valmistaja on suunnitellut elementin tilaajalta saamiensa tietojen pohjalta, silloin suoritustasoilmoituksessa viitataan valmistajan suunnitteluasiakirjoihin, joissa kaikki tuotteen tiedot ovat. Valmistaja vastaa suunnitelmiensa tiedoista.

Uusi delegoitu säädös tuli toukokuun lopussa voimaan, jolloin suoritustasoilmoitus voidaan laatia myös kohdekohtaisesti suunniteltujen rakennustuotteiden osalta täsmällisesti säädöksiä noudattaen. Nykyisin esim. betonielementtivalmistajat antavat suoritustasoilmoituksessa tuotteiden arvojen vaihteluvälit, joilla tiedoilla ei tee mitään. Tämä malli on tullut eurooppalaisilta betonialan etujärjestöiltä, joten laiton tilanne on ollut monissa maissa. Siksi rakennusvalvonnat ovat ryhtyneet ymmärrettävästi vaatimaan lisäksi valmistajan vakuutusta, jota rakennustuoteasetus ei tunne. Uuden delegoidun säädöksen johdosta rakennusvalvonta voi luopua tästä valmistajan vakuutuksesta, kunhan valmistajat laativat suoritustasoilmoituksen delegoidun säädöksen tarkoittamalla tavalla kohdekohtaisesti.

Rakennustuoteasetuksen liitteen III alkuperäinen malli oli varsin formaalinen. Uusi malli antaa enemmän vapauksia valmistajalle kunhan vaadittavat tiedot siitä löytyvät. Delegoitu säädös sekä sen liitteenä oleva uusi malli siihen liittyvine ohjeineen löytyy hEN Helpdeskin kotisivulta. Helpdeskin kotisivulta löytyy suoritustasoilmoitusten esimerkkejä. Todennäköisesti siellä on pian myös uuden mallin mukaisia suoritustasoilmoituksien esimerkkejä. Markkinoilla on kesän alussa sekä vanhan että uuden mallin mukaisia suoritustasoilmoituksia. Toivottavasti edellä mainittujen kantavien rakenteiden rakennustuotteiden suoritustasoilmoitukset uusitaan mahdollisimman nopeasti.

Toinen delegoitu säädös, joka tuli voimaan toukokuun lopussa, on rakennustuoteasetuksen liitettä V koskevat arviointi- ja varmentamismenettelyt ns. AVCP-menettelyt. Tämä liite koskee ilmoitetun laitoksen tehtäviä eri AVCP-luokissa. Ilmoitetun laitoksen ja valmistajan vastuita on selvennetty. Liitteestä V oli unohtunut ilmoitettujen laitosten tehtävät eurooppalaisissa teknisissä arvioinneissa (ETA). Nyt tämä puute on korjattu. Tämä delegoitu säädös selventää tilannetta eikä tuo merkittävää muutosta nykyiseen käytäntöön.

Valitettavasti rakennustuoteasetuksen virallisessa suomenkielisessä käännöksessä on käännösvirheitä. Olisi toivottavaa, että hEN Helpdeskin sivuille tulisi epävirallinen konsolisoitu oikea käännös mukaan lukien uudet liitteet III ja V.

Kuntakentällä väärää informaatiota

Rakennustuoteasetuksen soveltamisesta on joitakin väärinkäsityksiä. Korjaan tässä kuntakenttään levinnyttä väärinkäsitystä. Kunnan infararakentamiselle ei ole mitään viranomaismääräyksiä. Siitä huolimatta kunnan rakentamisessa käytettäville rakennustuotteille on oltava CE-merkintä ja suoritustasoilmoitus, jos kyseisille tuotteille on harmonisoitu tuotestandardi. Kunta ei voi sanoa, että he haluavat ostaa CE-merkitsemättömän rakennustuotteen, jos tuoterakennustuoteasetuksen mukaan tuote on CE-merkittävä.

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennustuoteasetuksen valuvika korjattiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat