Kokeile kuukausi maksutta

Valtion ja pääkaupunkiseudun kuntien kesken sovittiin alueen liikennehankkeiden toteuttamisesta ja kuntien kaavoituksen ripeästä lisäämisestä. Esimerkiksi Espoo on sitoutunut lisäämään kaavoitusta 25 prosenttia. Tämä ei tarkoita vuokra-asuntotuotannon lisääntymistä, sillä 80 prosenttia kaupungin asuntorakentamisesta on vapaarahoitteista.

Kuten RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kirjoitti viime viikon Rakennuslehdessä, historiallinen sopimus avaa uusia mahdollisuuksia. Niiden edellä on nykyslangin mukaisesti haasteita ja kuntien välistä kyräilyä. Espoon apulaiskaupunginjohtaja Olavi Louko esitti heti yhden haasteen: kaupunki ei ota vastuuta valituksista.

Toinen haaste on, kohdistetaanko kaavoitushankkeet sinne, missä rakentajat näkevät markkinoiden toimivan. Asuntojen ostajat ja vuokraajat ovat entistä vaativampia alueiden suhteen. Radan varren kaupungeissa olisi tontteja tarjolla, mutta rakentajia puuttuu.
Kuntapäättäjät ovat alkaneet epäillä sopimuksen mahdollisuuksia lisätä kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Kuntien talouskurimus saattaa hidastaa kaava-alueiden yhdyskuntatekniikan rakentamista, jos ei olla varmoja rakentajista.

Kun valtio tuo A-kruununsa taistelemaan tonteista alalla kyntensä näyttäneiden rakennuttajien kanssa, syntyy uusia mahdollisuuksia ja haasteita. Yhtiön hallituksessa on vuokra-asuntorakennuttamisen ammattilaisia, mutta onko heillä uusia ideoita? Haaste on kova, jos tuotantoa halutaan lisätä ilman valtion tonttitukea.

Valtion 20 vuoden korkotukilainojen ehdoista on syntynyt irvokas poliittinen näytelmä. Lopputulema saattaa olla, että rahaa olisi tarjolla mutta ottajia ei. Tässä taloustilanteessa pitäisi kuunnella rakennuttajia, sillä he vastaavat viime kädessä, että tarjooma lisääntyy.

Kun listaan lisätään Remontti Oy, joka näyttää kuihtuvan juridisiin hankaluuksiin, on vireillä kylliksi ideoita asuntotuotannon ja korjaamisen lisäämiseksi pääkaupunkiseudulla. Touhukkuudesta ja puheista päätellen tuntuu, että asunnot ovat rakentamista vaille valmiita.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamista vaille valmis”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Veijo Käyhtyhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/veijo-kayhty/