Kokeile kuukausi maksutta

Tulevaisuuden menestyjä erottautuu jäljitettävyydellä

Tietoa kirjoittajasta Samuli Suomala
Rakennusinsinööri, Kotopro Oy:n toimitusjohtaja
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Jos laatu ja kehitys ei ole sinun juttusi, niin tästä pidemmälle ei kannata jatkaa lukemista. Tai jos teidän yrityksessä laatu on jo riittävällä tasolla ja siihen ei tarvise kiinnittää huomiota, tämä kaikki on turhaa. Sen sijaan jos painit jatkuvasti perinteisten laatu-, tiedonkulku ja jäljitettävyysongelmien kanssa saattaa kannattaa jatkaa lukemista. Riski on sinun.

Läpinäkyvä ja ajantasainen dokumentointi tuottaa faktatietoa

Kyse on välinpitämättömyydetä, laiskuudesta, kiinni jäämisen pelosta tai meille rakentajille niin tyypillisestä muutosvastarinnasta jos tekemisen dokumentointi laiminlyödään. Aika monet dokumentoivat valvontaansa ja työsuoritteitaan sekä tekevät itselleluovutuksia, mutta jälkikäteen niiden löytyminen ja tarkastelu on työlästä tai lähes mahdotonta. Osa siirtelee kuvia sähköpostiin, osalla ne ovat auton hansikaslokerossa. Osa jopa vie niitä projektipankkiin. Vaikka politiikka dokumentoinnista on yrityksessä luotu, tiedonkeruu on sekavaa ja systematiikka puuttuu, kurista puhumattakaan.

Vaikka viranomaisvalvonta lisää vuosittain muutaman laatulappusen täyttämistä ja esittämistä, silti uusissa hankkeissa on lämpövuotoja, vedeneristyksissä ja lattiakaadoissa havaitaan ongelmia.

Luterilaisesti on tehty malliasennukset ja hurskaasti vannottu, että hankkeen seuraavat sata kylpyhuonetta rakennetaan malliasennuksen mukaisesti, kiistellään silti siitä oliko jossain rakenteiden alla varauksia vai ei jne. Onko laatudokumenttien lisääminen ratkaisu? Ollaanko tässä oikealla polulla? Mikä tässä on pielessä?

Iso vaikutus rakentamiseen

Meillä täällä Kotoprossa uskotaan, että raha on melkoinen motivaattori laatuasioissakin. Jos minulta maanrakentajana tai hormin asentajana edellytetään kriittisten työvaiheitteni dokumentointia, kuvin ja sanon, on laatukin hyvä. En halua dokumentoida huonoa. Samalla kerään tietoa CE merkinnöistä ja asennusohjeista, värikoodeista jne. ja näin syntyy kuin varkain käyttö- ja huoltotietoa.

Kaikilla on nykyään kännykkä tai tablet. Kaikki syyt dokumentoinnin laistamiseen ovat tekosyitä. Maanrakennuslain henki on, että hankkeita voi ”kelata” taaksepäin ja tutkia miten salaojitus on tehty, runko pystytetty, miten portaat on raudoitettu ja miten vesikatteen läpiviennit on toteutettu tai miten hankkeen turvallisuusindeksi on kehittynyt.

Valvojan merkittävä vastuu

Edellisellä viikolla sain olla mukana Rakennustarkastusyhdityksen järjestämässä seminaarissa Helsingissä. Aito halu ja tavoite viranomaisella on, että hankkeista saataisiin laadukkaampia ja toimivimpia. Viranomaisen tärkein tehtävä on huoletia riittävästä valvonnasta. Lisätään kuitattavia asioita, edellytetään enemmän selvityksiä ja todistuksia. Viranomaisvalvonnan tavoite ei ole vähentää dokumetteja. Niitä lisätään. Onko tälle suunnalle muita ratkaisuja?

Toisaalta miksi ylipäätään valvojille maksetaan mitään, jos valvontadokumentaatiota ei synny? Onko tarkastus- tai valvontadokumentaatio tätä päivää, jossa paperille rastitetaan ”olen tarkastanut raudoituksen ja se vastaa suunnitelmia” ja puumerkki perään. Nykyaikasessa valvontadokumentaatiossa on kuva suunnitelmasta ja kuvia toteutuksesta. Olen vahvasti sitä mieltä, että viranomaisen ja tilaajan tulee olettaa, että hankkeessa ei ole salaojia, oikeita rakennekerroksia, vedeneristyksiä mikäli niistä ei löydy kuvallista dokumentaatiota.

Valvoja edellyttää kaikilta hankkeeseen osallistuvilta urakoitsijoilta ja palveluntarjoajilta kuvallista ja ajantasaista dokumentointia. Kotopron käyttöönotto on helppoa ja käyttäminen vielä helpompaa.

Valvoja voi kännykällään antaa esim. vedeneristäjälle hankkeen vedeneristystyön dokumentointilomakkeen ja edellyttää sen täyttämistä, kännykällä tai tabletilla, realiaikaisesti ja läpinäkyvästi kaikille hankkeeseen osallistuville.

Kriittisten työvaiheiden määrittely alkaa suunnittelupöydältä

Valvonnan ja huollon määrittely lähtee suunnittelijan pöydältä. Suunnittelijan tulee arvioida kriittiset työvaiheet rakentamisessa, jotka tulee dokumentoida. Kriittiset työvaiheet täsmentyvät urakkaneuvotteluissa ja viranomaistoiminnassa ja ne voi tarkentua rakentamisvaiheessa. Hankkeita voi tarkastella jälkikäteen röngtenkuvamaisesti. Kaikkien osapuolten, niin rakentajien, suunnittelijoiden, viranomaisten, valvojien kuin urakoitsijoiden toimista jää digitaalinen jalanjälki.

Pelikentän rooli raitistuu

Kuvallinen, ajantasainen ja läpinäkyvä dokumentointi säästää merkittävästi valvontakuluja ja vastuut tekemisestä ja valvonnasta raitistuu. Tiedonkulku suoraviivaistuu, tai itseasiassa se on reaaliaikaista ja tieto kohdentuu oikeaan osoitteeseen. Rakentajat, jotka uskaltavat avata laatu- ja työmaadokumentoinnin läpinäkyväksi ja ajantasaiseksi, ovat jatkossa. Tilaajat tulevat edellyttämään rakentajilta tätä. Enää ei pyydetä kuuta taivaalta, vermeet ovat tässä ja nyt! Sama koskee kiinteistöjen ylläpitäjiä ja huoltajia. Miksi talon huoltohistoriasta ei voi kelata.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tulevaisuuden menestyjä erottautuu jäljitettävyydellä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Samuli Suomalahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/samuli-suomala/