Kokeile kuukausi maksutta

Uusi hankintalaki vaatii voimaantullessaan sekä tilaajilta että tarjoajilta uutta otetta. Totuttujen käytäntöjen toistaminen jää historiaan. Tilaajilla ja tarjoajilla on nyt puolitoista vuotta aikaa hioa taitojaan.

Asianajaja Mika Pohjonen arvioi, että tarjousperusteisesta neuvottelumenettelystä tulee rakennusalalla hyvin yleinen tarjouskilpailun malli. Siinä mallissa pitää osata erottaa oleelliset asiat eli vähimmäisvaatimukset niistä, joista voi ja on tarpeellista neuvotella.

Laatu- ja muut valintakriteerit saavat uuden merkityksen. Laatukriteerit pitää määritellä niin, että ne eivät ole vain silmänlumetta. Ratkaisuperusteeksi tuleva kokonaistaloudellinen edullisuus on eri asia kuin halvin hinta. Enää ei voi nykytapaan antaa samoja laatupisteitä kaikille tarjoajille, jolloin hinnasta tulee ratkaiseva peruste, vaikkei sitä tarjoajille ole etukäteen ilmoitettu.
Vain harvalla tilaajalla ja tarjoajalla on riittävät taidot uuden hankintalain voimaantullessa. Valintakriteereiden hiominen on kuntien tilaajaorganisaatioille iso haaste kunnan koosta riippumatta . Tarjoajien neuvottelutaidoissa on varmasti parantamisen varaa. Nyt alan on aika opetella uudet tarjoustavat, vaikka uuden hankintalain pykälät eivät ole vielä valmiita.

Lue lisää 26.9 ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vanhoista tavoista irti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Auri Häkkinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/auri-hakkinen/