Kokeile kuukausi maksutta

Elämme Suomessa kuin meillä olisi kolmen maapallon luonnonvarat käytössämme ja koko maailma elää kuin käytössä olisi puolitoista maapalloa. Yksilön oikeuksia korostava ja velvollisuuksia väheksyvä katsantokanta ei myöskään anna arvoa ympäristöllemme. Mitä tekemistä edellä mainituilla seikoilla sitten on energiatehokkuuden kanssa ja varsinkaan sen ohjauksen ja suunnittelun kanssa?

Energiatehokkuuden ohjauksen avulla voisimme panostaa ensin eniten hyötyä tuoviin kohteisiin, sillä meillä on kiire ilmastonmuutoksen torjunnassa ja luonnon energiavarojen käytön vähentämisessä. Samalla pystyisimme optimoimaan energiatehokkuudesta saatavan hyödyn. Julkisten rakennusten energiatodistusten pakollisuuden myötä voimme saada listattua Suomen suurimmat energiasyöpöt ja aloittaa toimenpiteiden priorisoinnin. Tällöin muun muassa kuntien suurimmat energiankuluttajat voidaan laittaa kuriin ja ohjata säästyneet energianhankintaan kohdistuneet varat sosiaalipuolen pohjattomaan nieluun, mikä vähentää tarvittavaa veronkantoa.

Suomessa energiatehokkuuteen panostetaan muuttamalla nopealla tahdilla uusia rakennuksia koskevia rakennusmääräyksiä tiukempaan suuntaan. Entisten määräysten mukaisesti suunniteltujen rakennusten muuttaminen nykynormeja vastaaviksi ei ole yhden yön asia, vaan siihen menee kymmeniä vuosia. Joitakin kohteita ei voida koskaan muuttaa energiatehokkaiksi rakenteita muuttamalla, vaan on etsittävä uusia ratkaisuja niiden energian tuotannon osalta. Suomessa energiantuotannon ohjeeksi on laajamittaisesti otettava uusiutuvan energian rinnalle tai jopa ensisijaisena energiankulutuksen vähentäminen. Uusiutuva energia ja varsinkin energiatehokkuus ovat vientituotteitamme, kun niihin sisällytetään myös palvelut.

Julkisen vallan ohjauksen ja kokonaisuuden suunnittelun lisäksi huomio pitää kohdistaa entistä enemmän yksittäisten kohteiden energiatehokkuuden suunnitteluun. Seitsemänkymmentäluvulla tehtiin asuinrakennuksia, joissa otettiin käyttöön ohjattu ilmanvaihto ja taloista tehtiin ilmatiiviit. Tästä ajankohdasta lähtien keskustelua on käyty kastepisteen ja homeen muodostumisesta rakenteisiin. Keskustelussa törmätään jatkuvasti itse rakennuksiaan korjaavien omatoimisaneeraajien tietämättömyyteen ja osaamattomuuteen. Itse rakennuksiaan korjaavat eivät osaa ottaa huomioon tarvittavan ilmanvaihdon ja rakennuksen ilmantiiviyden riippuvuutta toisistaan. Kaikki ammattirakentajatkaan eivät osaa toimia oikein. Siksi suunnittelun merkitys energiatehokkaassa rakentamisessa ja saneerauksessa on hankkeen onnistumisen edellytys. Voimme etukäteen laskea saavutettavissa olevan tehokkuuden ja optimoida kustannukset. Tärkeintä kuitenkin on suunnittelun avulla saavutettava onnistuminen rakennuksen tulevan käytön osalta. Hyvin suunnitellussa ja suunnitelman mukaan toteutetussa rakennuksessa sekä ihmiset että itse rakennus voivat hyvin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energiatehokkuus ei etene ilman ohjausta ja suunnittelua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Petri Koivulahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/petri-koivula/