Kokeile kuukausi maksutta

Ministeriö parantaisi radonremontteja

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa lisätä asuntojen radonremontteja. Ministeri Paula Risikon (kok.) mukaan suunnitteilla on asetus, jolla pyrittäisiin tekemään lisää radonremontteja myös jo rakennettuun asuntokantaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa lisätä asuntojen radonremontteja. Ministeri Paula Risikon (kok.) mukaan suunnitteilla on asetus, jolla pyrittäisiin tekemään lisää radonremontteja myös jo rakennettuun asuntokantaan.

-Asetusta on alettu valmistella vuosi sitten. Perusteena ovat tuoreet kansainväliset tutkimukset radonin vaaroista, sanoo ylilääkäri Mikko Paunio sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Asetus ei ole edennyt vielä lausuntokierrokselle. Paunion mukaan on kuitenkin selvää, että uudistus ei takaisi valtion tukea yksityisten asuntojen radonremontteihin.

Radonremontit ovat yleensä erittäin kalliita, keskimäärin kustannuksia kertyy 10000 euroa remontoitavaa kiinteistöä kohti.

-Tämä onkin se kiperä paikka lainsäädännössä, koska tämä ei ole halpaa, Paunio sanoo.

Paunion mukaan asetus kiristäisi asuntokaupan käytäntöjä.

-Radonmittaukset varmasti lisääntyvät. Myyjän ja ostajan täytyy sopia, kumpi hoitaa kustannukset, jos radonia on kiinteistössä yli suositusten.

Radonista 300 keuhkosyöpää vuodessa

Sisäilman radonpitoisuudet Suomessa ovat maailman korkeimpia. Hieman yli puolet suomalaisten vuosittaisesta säteilyannoksesta on peräisin sisäilman radonista, sanoo Risikko.

Ministerin mukaan jopa tuhannet suomalaiset altistuvat vuosittain tietämättään merkittäville hengitysilmasta saaduille radonannoksille. Pientaloissa on suuremmat radonpitoisuudet kuin kerrostaloissa.

Radon on asuntojen sisäilmassa esiintyvä, näkymätön, hajuton ja radioaktiivinen jalokaasu, joka voi aiheuttaa keuhkosyöpää. Suomessa noin 300 ihmistä saa vuosittain keuhkosyövän radonista, kertoo Säteilyturvakeskus.

Radonilla ja tupakalla on myös yhteisvaikutus. Kaasulle altistuneella tupakoijalla on moninkertaisesti suurempi riski sairastua syöpään kuin kaasulle altistuneella savuttomalla.

Radonpitoisuus on yleensä sitä suurempi, mitä kylmempi sää on. Suomen korkeimmat radonpitoisuudet löytyvät Etelä-Suomen ja Pirkanmaan harjualueilta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ministeriö parantaisi radonremontteja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat