siirry sivun sisällä: navigaatio | sisältö
« Takaisin

Akkuporakoneet testissä

Rakennuslehti testasi, mihin kahdeksan kotikäyttöön tarkoi-tettua akkuporakonetta pystyvät. Parhaaksi koneeksi osoittautui DeWalt, joka vakuutti sekä ruuvaus- että poraustehollaan.

Testiin otettiin mukaan keskihintaisia kuluttajille tarkoitettuja akkukäyttöisiä porakoneita, joiden suositushinnat vaihtelivat 91 euron ja 185 euron välillä. Valintakriteerinä oli myös se, että laitteissa oli oltava kaksi nopeusaluetta.

Toki akkuporakoneita myydään kaupoissa vieläkin edullisempaan hintaan. Nämä laiteet ovat yleensä yhden nopeusalueen laitteita ja niissä on vakiona vain yksi akku. Edullisimmillaan porakone maksaa 50 euroa.

Vertailuun valitut porakoneet on tarkoitettu puun, metallin ja muovin poraamiseen sekä ruuvien vääntämiseen. Suurien reikien poraamiseen ei näistä akkukäyttöisistä laitteista irtoa niin paljon voimaa kuin suoraan verkkovirralla toimivista.

Kaikissa laitteissa on tunnokas ja portaaton pyörimisnopeuden säätö. Porakoneet pysähtyvät viiveettä, kun virtakytkin vapautetaan. Tämä nopeuttaa työskentelyä. Lisäksi kaikissa vertailumme laitteissa on suunnanvaihtovipu sekä vääntömomentin säätö.

Rajallinen määrä virtaa

Akkuporakoneen käyttöä rajoittaa eniten se, kuinka kauan akusta riittää virtaa. Käytännössä kannattaa ostaa malli, joka on varusteltu jo valmiiksi kahdella akulla.

Kaikki vertailun laitteet käyttävät 12 voltin akkua. Kapasiteetiltaan akuissa ei ollut suuria eroja, ne vaihtelivat 1,3 ja 1,5 ampeeritunnin välillä. Porakoneiden mukana tulee noin tunnissa lataava pikalaturi.

Käytettävyydessä eroja

Teknisten ominaisuuksien ja akun kestävyyden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota sen käyttömukavuuteen. Eroja on esimerkiksi laitteiden painossa ja painon jakautumisessa.

Myös otekahvassa ja sen pinnoitteessa on eroja. Osittain kumimaisella aineella päällystetty pinta tuntuu pitkäkestoisessa käytössä mukavalle.

Istukan kiristämistä helpottaa AEG:ssä, Black & Deckerissä, Boschissa ja Skillissä se, että moottorin akseli ei pääse pyörimään.

Kahdenlaista nopeutta

Kaikissa vertailun porakoneissa on kaksi nopeusaluetta. Nopeus valitaan porakoneen päällä sijaitsevalla mekaanisella kytkimellä. Hitaampi pyörimisnopeus antaa suuremman vääntömomentin ja se on tarkoitettu isojen reikien poraukseen ja kookkaiden ruuvien vääntöön.

Voimaa ja kestävyyttä

Akkujen kestävyyttä testattiin poraamalla reikiä puumateriaaliin sekä ruuvaamalla 6x80 millimetrin ruuveja.

Ruuvitestissä porakoneiden akunkestävyyksissä oli suuria eroja. Boschista ja Skillistä puhti loppui kolmenkymmenen ruuvin jälkeen. Tehokkaimmaksi osoittautui DeWalt, jolla saatiin ruuvattua yli 80 ruuvia.  Keskitasoisesti suoriutuivat AEG, Black & Decker, Hitachi, Makita ja Robust, joilla kaikilla saatiin kiinnitettyä 50–60 ruuvia.

Poraustestissä paksuun puuhun porattiin reikiä 13 millimetrin terällä niin kauan kuin akussa riitti puhtia. Terinä käytettiin itävaltalaisia Alpen-puuporanteriä.

Ylivoimainen ykkönen oli Robust, joka jaksoi haukata puuta 50 reiän verran. Toiseksi tuli tasavahva nelikko AEG, Black & Decker, Makita ja DeWalt, joilla saatiin aikaan noin 40 reikää. Heikoimmin testissä pärjäsivät Bosch 32 reiällä ja Skil 25 reiällä.

Opas ostajalle

Laitevalinta on yleensä kompromissi. Hyvien testitulosten lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää laitteen sopivuuteen omaan käteen.

Jos laitteen pitää suoriutua ruuvauksesta ja reikien porauksesta hyvin, kannattaa ostaa DeWalt. Laitteen ylivoimaisuus tuli hyvin esille ruuvitestissä. Myös AEG, Hitachi ja Makita ovat hyviä valintoja.

Black & Decker ei laadultaan ole kilpailijoidensa tasolla ja siihen kuuluu vain yksi akku. Robust suoriutui testeistä hyvin, mutta hinta sisältää vain yhden akun ja laitteen ergonomiassa olisi parannettavaa.

Akkujen keston perustella ei voi suositella Boschia tai Skiliä. Skilin etuna on tosin laitteen edullinen hinta, mutta maksamalla noin 40 euroa enemmän, saa muutenkin paremman porakoneen.

 

AEG Best 12X

AEG sijoittuu napakan kokonsa puolesta vertailun keskijoukkoon. Laitteessa on metallinen istukka ja laite on miellyttävän hiljainen. Tämä tosin johtuu vaatimattomasta pyörimisnopeudesta. Pysäyttäminen saa aikaan äänekkään kilahduksen. Laitteen kyljessä on pidikkeet kahdelle ruuvauskärjelle.

Laitteesta saa hyvän ja pitävän otteen, sillä kädensija on kumipinnoitettu. Akku kiinnittyy uria pitkin liukuen. Akku muodostaa porakoneen alaosaan suuren ulokkeen, mutta akun voi kääntää, jolloin painopiste ja uloke siirtyvät taaemmaksi. Tämä helpottaa työskentelyä ahtaissa tiloissa.

Laturi on suurikokoinen, mutta kevyt. Laturin virtajohto on aivan liian lyhty, se ei ylety kunnolla edes pöydän päältä pistorasiaan. Kun laturi ei ole käytössä, verkkojohdon saa käärittyä laturin sisälle.

+ Metallinen istukka
+ Hiljainen
+ Kaksi akkua
+ Akun kiinnitys
- Pyörimisnopeus
- Laturin virtajohto

 

Black & Decker KC1262FK

Black & Decker on suurikokoinen ja rakenteeltaan hieman heiveröisen oloinen. Laitteella on vertailun suurin pyörimisnopeus, mikä lisää äänekkyyttä.

Nopeusalueen valitsin jää helposti puoleen väliin ja suunnanvalitsin on löysä. Porakoneen kyljessä on pidike yhdelle ruuvauskärjelle. Kädensija on kumipinnoitettu ja siitä saa hyvän ja tukevan otteen. Istukan ja akselin pituus aiheuttaa epätarkkuutta työskentelyssä ja voi hankaloittaa ahtaassa tilassa toimimista. Laturin virtajohto on riittävän pitkä, mikä helpottaa laturin sijoittamista.

Akselissa on häiritsevän paljon sivusuuntaista välystä. Tämä saa porakoneeseen kiinnitetyn terän liikkumaan käyttötilanteessa käyttöä haittaavasti.

Testien aikana porakone pysähtyi kesken ruuvin vääntämisen. Tämä aiheutui akusta, joka ei suostunut enää luovuttamaan virtaa eikä latautumaan. Testejä jatkettiin uudella akulla joka toimi moitteettomasti. Laitepakettiin kuuluu vain yksi akku.

+ Pyörimisnopeus
+ Laturin virtajohto
- Koko
- Yksi akku
- Äänekäs
- Akselin välys

 

Bosch PSR 12 VE-2

Vihreärunkoinen Bosch on vertailun laitteiden keskikokoa. Äänekkyys on normaalilla tasolla. Pysäyttäminen saa aikaan äänekkään kilahduksen. Kädensija on miesmäisen paksu ja siitä saa tukevan otteen. Tartuntakohta on päällystetty muotoillulla kumikaistaleella.

Porakoneen kyljessä on pidike kahdelle ruuvauskärjelle ja laitteen päällä on pieni magneettinen levy, jossa voi pitää vaikka ruuveja. Näppärä keksintö, sillä ruuvit pysyivät hyvin kiinni säilytysalustassaan.

Laitteen käyttöä rajoittaa hieman vain viisiasentoinen momentinsäätörengas. Porakoneen mukana tulee kaksi 1,3 ampeeritunnin akkua. Latauslaitteen virtajohto voi joissakin tilanteissa jäädä lyhyeksi.

+ Käytettävyys
+ Kaksi akkua
+ Magneettinen säilytystaso
- Akun kesto

 

DeWalt DW907K2

DeWalt on tuttuun tapaan silmiinpistävän keltainen. Laite on pienikokoinen, käteen istuva ja sopii loistavasti pienikätiselle. Porakone on erinomaisesti tasapainossa.

Käytössä laite on äänekäs, mikä johtuu ainakin osittain kiitettävän suuresta pyörimisnopeudesta. Koekäytössä voimaa löytyi kiitettävästi, vaikka valmistajan ilmoittama vääntömomentti oli vain tavanomainen 20 newtonmetriä. Vääntömomentin säätörenkaassa on 14 asentoa ja rengas toimii jämäkästi.

Mekaaninen nopeusalueen valitseva liukukytkin on aivan liian jäykkä ja sitä on lähes mahdotonta käyttää hansikkaat kädessä.

Porakoneessa on pidike yhdelle ruuvauskärjelle. Kädensijasta saa hyvän ja pitävän otteen. Pitempiaikaisessa käytössä se kuitenkin hieman painaa kämmenen sisäreunaan. Laturi on kevyt ja elektronisesti toteutettu, mutta sen virtajohto on turhan lyhyt.

+ Koko
+ Kaksi akkua
+ Akun kesto
+ Momentinsäätörengas

- Nopeusalueen valintakytkin
- Äänekäs
- Virtajohto

 

Hitachi DS 12DVF

Hitachi on kompaktin kokoinen ja miellyttävän hiljaisen käyntiäänen omaava akkuporakone. Käyttöohjeet ovat melko suppeat, mutta vertailulaitteiden parhaimpia.

Momentinsäätörengas on toimiva ja valittavissa on peräti 22 asentoa. Mekaaninen nopeudenvalintakytkin on selkeä, sillä nopeusalueet on ilmaistu sanallisesti.

Porakoneen kyljessä on pidike yhdelle ruuvauskärjelle. Kädensijasta saa hyvän ja pitävän tartuntaotteen. Kädensija on muovia, mutta siinä ei ole kumipinnoitetta.

Laturi on erittäin suurikokoinen, mutta virtajohdon pituus on kiitettävät 180 senttimetriä. Laitepakettiin kuuluu myös porakoneen akulla toimiva lamppu.

+ Koko
+ Kaksi akkua
+ Hiljainen
+ Vääntömomenttivaihtoehdot

- Laturin koko

 

Makita 6227DWE

Makita on kooltaan miellyttävän pieni. Kädensijasta saa hyvän otteen, vaikka siinä ei ole kumipäällystettä eikä kuvioitua muovipintaa. Laite istuu kuin unelma pieneenkin käteen.

Vääntömomenttia voidaan säätää 17-portaisesta säätörenkaasta. Rengas toimii napakan varmasti ja sama toimintavarmuus on mekaanisessa nopeusalueen valintakytkimessä. Porakoneessa ei ole pidikettä ruuvauskärjille.

Makitassa on kevyt ja elektroninen akkulaturi. Virtajohto on turhan lyhyt. Laitteeseen on saatavilla lisävarusteena 35 euron hintaan akkukäyttöinen lamppu, jossa on myös radio.

+ Kaksi akkua
+ Koko
+ Käytettävyys

- Virtajohto

 

Robust ROB 2

Robust on kooltaan vertailun suurimpia. Laite on tyylikkään näköinen. Kädensijasta saa kohtalaisen hyvän tartuntaotteen. Tuuletusaukot on sijoitettu laitteen molemmille sivuille sekä laitteen taakse. Takana olevan aukon tulee helposti peittäneeksi kahdella kädellä laitteeseen tartuttaessa.

Nopeusalueenvalitsin jää helposti jumiin kahden asennon väliin. Vääntömomentin säätörengas on jäykkä käyttää, mutta säätövaihtoehtoja on riittävät 11.

Porakoneen päällä on pidike yhdelle ruuvauskärjelle. Pidike on niin löysä, että siitä ruuvauskärki saattaa pudota.

Robustin suunnanvaihtopainike on sijoitettu niin, että se jää porakonetta käytettäessä sormen alle ja painiketta tulee herkästi painettua vahingossa.

Pakettiin kuuluu vain yksi akku. Laturin virtajohto on kerrankin riittävän pitkä, yli kaksi metriä! Se ylettyy helposti maasta ulkoseinässä olevaan pistorasiaankin.

+ Laturin virtajohdon pituus
- Yksi akku
- Käytettävyys
- Äänekäs

 

Skil 2492

Skil on yksi testin kookkaimmista laitteista. Ison kokonsa vuoksi se ei istu kunnolla pieneen käteen, mutta isokätiset pitävät laitteen jämäkkyydestä. Istukkaosa on pitkä, mikä aiheuttaa epätarkkuutta työskentelyssä ja hankaloittaa ahtaassa tilassa toimimista.

Kädensija on päällystetty  tahmealla kumipinnalla, josta käsi saa erityisen hyvän ja pitävän otteen. Tartuntakahva on täysin saumaton ja Skilin kädensijan kumipinnoite onkin vertailun paras.

Nopeusalueen valitsin on jäykkä. Vääntömomentin säätörengas on toimiva, mutta vain viisi säätömahdollisuutta rajoittavat laitteen käyttöä. Porakoneessa ei ole paikkaa ruuvauskärjelle. Pysäyttäminen saa aikaan äänekkään kilahduksen.

Pahoja ongelmia tuotti akun kiinnitys. Akku pysyi porakoneessa niin lujasti kiinni, että sen irrottamisessa tarvittiin kahden henkilön voimat. Toivoa sopii, että akun hankala kiinnitys on vain tämän porakoneen yksilövika.

+ Kaksi akkua
+ Hinta
+ Tartuntaote

- Akun kesto
- Akun kiinnitys
- KokoJaana Pesonen


« Takaisin
Uusimmat uutiset alueelta "Lehtiarkisto" XML/RSS-muodossa
Bookmark and Share

Keskustelua uutisesta:

Viesti 1/5 31.08.2011 klo 1:01 // sunson

Loistava apu porakonetta etsivälle! Olin ajatellut ostaa Makitan, mutta näillä eväillä voi harkita muitakin vaihtoehtoja. Kiitos! =)

Vastaa | Vastaa lainaamalla | Ilmoita asiaton viesti

Viesti 2/5 29.10.2012 klo 13:43 // Isäinpäivälle

Tästä sai apua isäinpäivälahjan hankintaan, perusteltua ja asiallista vertailua, kiitos! :)

Vastaa | Vastaa lainaamalla | Ilmoita asiaton viesti

Viesti 3/5 29.10.2012 klo 14:34 // mesu

Vuoden 2003 testitieto on akkuporakoneissa edelleen kovaa kamaa. Luulisin kuitenkin, että koneet ovat muuttuneet tänä aikana. Itse en ainakaan ostaisi esimerkiksi kännykkää kymmenen vuotta vanhan testin perusteella. Tiedettiinkö silloin iphonestakaan yhtään mitään?

Vastaa | Vastaa lainaamalla | Ilmoita asiaton viesti

Viesti 4/5 10.12.2012 klo 9:06 // TÄH
Viesti 5/5 20.02.2014 klo 0:34 // Erkki

aikamoinen akkuporakone testi, kun toi makitan laite on ruuvinväännin...

Vastaa | Vastaa lainaamalla | Ilmoita asiaton viestiJätä kommenttisi