siirry sivun sisällä: navigaatio | sisältö
« Takaisin

Purkurobotti tekee palkista selvää muutamassa minuutissa


o Sokoksen Helsingin keskustan tavaratalon muutostöiden yhteydessä on purettava rakenteita keskellä päivittäistä myymälätoimintaa. Jos perinteinen piikkaus olisi käytössä, meluhaitta olisi kohtuuton. Työmaalla käytettävän purkurobotin avulla purku sujuu lisäksi huomattavasti joutuisammin.

Kolme-neljäkymmentä vuotta vanhojen robotiikan teollisten sovellusten rinnalle on vähitellen tullut muitakin käyttökohteita. Purkutyömailla robottien käyttö käynnistyi 1990-luvulla. Alalle on jo syntynyt robottipurkuun erikoistunutta yritystoimintaa. Uudellamaalla toimiva Purkupeikko Oy on tehnyt purkua roboteilla vuodesta 1998.

”Innostus lähti liikkeelle omasta työmaatyöstä. Ensimmäinen purkurobotti tuli hankituksi Purkupeikon perustamisen aikaan”, työmaalla kourat pölyssä viihtyvä toimitusjohtaja Mikko Heikkinen toteaa.

Robotti ei ole erikoistuneellakaan yrityksellä jokapaikan purkuratkaisu. Jos purkukohde on ulkona ja purkukoneelle on riittävästi tilaa, on järkevämpää valita massiivisempi kone kuin puolitoista tonnia painava robotti.

”Talojen kokonaiseen purkuun robottia ei yleensä kannata käyttää. Esimerkiksi ympäripyörivä 15-tonninen kaivinkone on silloin tehokkaampi ratkaisu”, Heikkinen sanoo.

Jos taas puretaan sisätiloissa ja erityisen ahtaissa paikoissa, robotti on työvälineenä lähes korvaamaton. Esimerkiksi Sokoksen tavaratalossa leipäosaston takaisia rakenteita purkavan Brokk 150 -robotin ulottuma on neljä metriä, mikä riittää hankalimpiinkin paikkoihin.

Sokoksessa leivänpaistotilojen muutostöiden takia tehtävä palkiston purkutyö liittyy urakkaan, jossa pääsisäänkäynti uusitaan ja myymälätiloja uusitaan. Pääurakoitsijana toimii Ora Oy ja vastaavana mestarina Tuomo Latvala.

Purkusaksilla palkki murskaksi hetkessä

Myös robotin pieni koko voi olla etu, jos purku tapahtuu käytössä olevassa rakennuksessa. Sokoksen leipätiskin takaiseen työkohteeseen robotti saatiin siirtymään tavallisista 90 cm leveistä ovista, kun "tassut" oli irrotettu. "Säkäkorkeuskin" on vain vähän toista metriä. Niin pieneksi yksilöksi Brokk 150 tekee varsin tehokasta jälkeä.

”Kyse on meidän osaltamme muutaman tunnin välipalahommasta. Robotti purkaa tarvittavat puoli tusinaa palkkia tunnissa tai parissa. Käsimies olisi piikannut samaa rupeamaa kaksi päivää”, Mikko Heikkinen toteaa.

Isompi työmaalla Purkupeikoilla on ollut kesäkuusta asti menossa Kampin keskuksen alla. Suurin osa työtunneista kului kesällä kahden maanalaisen 78 neliön pankkiholvin purkamiseen uusien hissikuilujen tieltä.

”Kun puretaan perustuksia, joudutaan usein myös poistamaan kalliota. Pieniä louhemääriä ei aina kannata räjäyttää. Purkuporukkana meillä on valmius kallion louhintaan hydraulisten kiilojen avulla. Kampin työmaa on hyvä esimerkki hydraulisen kiilauksen ja purkurobotiikan yhdistämisestä”, Heikkinen sanoo.

Purkurobottiin voi halutessaan liittää vaikovarusteena toimitettavan piikkausvasaran tilalle kevytpurkukahmarin, suuremman kauhan tai betoninpurkusakset. Viime mainittu murskasi Sokoksen leipätiskin takaisen palkiston pyhäinpäivänaattona alle tunnissa. Henkilökunta ja ostoksiaan jonottavat asiakkaat eivät kuulleet, mitä muoviverhon takana tapahtui.Vesa Tompuri


« Takaisin
Uusimmat uutiset alueelta "Lehtiarkisto" XML/RSS-muodossa
Bookmark and Share

Aloita uusi keskustelu "Purkurobotti tekee palkista selvää muutamassa minuutissa"

Kaikki kentät ovat pakollisia.