Kokeile kuukausi maksutta

Reim Group: Taloyhtiöiden energiankulutuksesta leikattavissa kymmeniä prosentteja

Isännöintipalveluita tarjoava Reim Group Oy on selvittänyt taloyhtiöidensä energiankulutusta. Selvityksen mukaan kerros- ja rivitaloista löytyy merkittäviä energiansäästökohteita. Parhaissa tapauksissa kiinteistön energiankulutusta voidaan leikata jopa useita kymmeniä prosentteja. Lähes jokaisessa kiinteistössä voidaan parantaa kiinteistön energiatodistuksen luokitusta yhden luokan verran hyvin pienillä investoinneilla.

Isännöintipalveluita tarjoava Reim Group Oy on selvittänyt taloyhtiöidensä energiankulutusta. Selvityksen mukaan kerros- ja rivitaloista löytyy merkittäviä energiansäästökohteita. Parhaissa tapauksissa kiinteistön energiankulutusta voidaan leikata jopa useita kymmeniä prosentteja. Lähes jokaisessa kiinteistössä voidaan parantaa kiinteistön energiatodistuksen luokitusta yhden luokan verran hyvin pienillä investoinneilla.

Esimerkiksi suurin osa suomalaisista kerrostaloista on varustettu taloyhtiökohtaisella ilmanvaihdon poistoilmapuhaltimella, joka puhaltaa lämmitetyn ilman suoraan taivaalle. Asentamalla tällaiseen puhaltimeen lämmöntalteenottojärjestelmän taloyhtiö säästäisi Reim Groupin mukaan tuhansia euroja vuodessa keskimäärin noin viiden vuoden takaisinmaksuajan jälkeen.

 

Myös lämmitykseen huoneistokohtainen mittaus

 

Yksi keino energiankulutuksen vähentämiseen olisi myös Saksassa yleinen käytäntö, jossa jokainen kerrostalon huoneisto maksaa lämmityksestä vain kulutuksen mukaan. Reim Groupin selvitystyöstä vastaava Hämeenlinnan toimipisteen toimitusjohtaja Marko Hellevaara sanoo, että huoneistokohtaisen mittauksen tuomat säästöt ovat merkittäviä, sillä ne vaikuttavat voimakkaasti asukkaiden käyttäytymiseen.

”Esimerkiksi Suomessa jo tutummat huoneistokohtaiset vesimittarit ovat vähentäneet taloyhtiöiden vedenkulutusta jopa 30-40 prosentilla”, Hellevaara muistuttaa.

Suomessa tämä saksalaisen mallin mukainen menetelmä vaatisi yhtiöjärjestyksen muutoksen yhtiökokouksessa.

”Tämä on täysin uutta ajattelua Suomessa ja voi tuntua monen mielestä oudolta, varsinkin kun monissa taloissa on vielä toteuttamatta perinteisemmätkin säästömetodit, kuten lämmitysverkon tasapainotus tai vaikka yläpohjan lisäeristykset. Mutta meidän on hyvä miettiä kaikkia mahdollisia keinoja energian ja ympäristön säästämiseksi”, Hellevaara toteaa.

 

Energiaa säästäviä laitteita leasingilla

 

Reim Group on myös tuomassa markkinoille palvelun, jossa taloyhtiöt voivat hankkia energiaa säästäviä laitteita leasing-tyyppisellä rahoitussopimuksella. Tällöin taloyhtiö ei maksa mitään laitteista, mutta siirtää esimerkiksi viiden vuoden takaisinmaksuajalta kertyneet energiansäästöt rahoitusyhtiölle, joka on maksanut laitteet. Takaisinmaksuajan jälkeen laitteet jäävät taloyhtiön omistukseen ja taloyhtiö saa energiansäästöt täysimääräisenä itselleen.

”Joidenkin taloyhtiöiden ensireaktio energiaa säästäviin investointeihin on hieman laimea, koska se vaatii yhtiöiltä rahaa, joko omaa tai lainattua. Uusi rahoitusvaihtoehto poistaa tämän”, Hellevaara toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Reim Group: Taloyhtiöiden energiankulutuksesta leikattavissa kymmeniä prosentteja”

  1. Eli asunto välissä joka säätää 3 C alemmaksi kuin naapuri niin ei tarvitse maksaa lämmitykseen mitään sillä vanhoissa taloissa ei ole eristyksiä asuntojen välillä

    1. Juu, munki mielestä parempi että kaikki maksaa tasapuolisesti liikaa sen sijaan että kaikki maksais epätasapuolisesti vähemmän… B-)

  2. Eipä ole eristeitä uusienkaan talojen huoneistojen välisissä seinissä, betoniseinä kun ei toimi eristeenä. Toisaalta nyt jo on paljon sähkölämmitteisiä rivitaloasuntoja, joissa lämmityssähkö tulee oman mittarin kautta.

  3. Ilman huoneistokohtaista lämpöenergian mittausta lämpötila hehkutetaan omien havaintojeni perusteella suunnilleen 28 asteeseen. Silloin voi tosiaan joku muiden välissä asuva saada ihan kelpo olosuhteet vääntämällä omat patterit kylmäksi. Paitsi että kävin uuden vuoden pakkasten aikaan yhdessä asunnossa, jossa oli 26 astetta, vaikka omat patterit oli kylmänä. Asukas joutui pitäämän välillä ikkunaa auki, ettei olisi niin tuskaisen kuuma… Mutta ei pääse valittamaan, etteikö kulut jakautuisi oikeudenmukaisesti tasan kaikkien maksettavaksi.

    1. Oman kokemukseni mukaan Suomessa asuntojen lämpötilat ovat todella alhaisia. Tyypillinen lämpötila on 20C, minkä lisäksi perheen isä hikoilee edelleen, joten joudutaan pitämään vielä ikkunoitakin auki.

  4. Yläpohjan lisälämpöeristys on nopea ja edullinen tapa parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Suomessa on tällä hetkellä yli 1 miljoona rakennusta, joiden yläpohjan eristystaso ei täytä nykynormien vaatimusta (0,09 W/m2K)

  5. huoneistokohtainen lämmitysmittaus vaatii aika tarkan säätöjärejstelmän ja hyvin tehdyt talot. Kulmakämpät, ovikuilujen ja autotallien ja varastojen yläpuoleiset kämpät, alimman ja ylimmän kerroksen kämpät yleensä vaativat vähän enemmän lämmitystä, jotta saa edes sen 21 astetta sisälämpömittariin. Säästöä tulisi jo siitä, jos tasapainottaisi patteriverkoston, ettei yhden kämpän 21 asteeseen lämmitys vaadi 25 astetta johonkin muuhun kämppään.

    Vanhoilliset hallitukset vaihtoon ja vuokrakämppien omistajilta äänestysoikeus pois!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat