Kokeile kuukausi maksutta

Tampereen Ratinanranta sai vuoden 2011 Kestävä Kivitalo -palkinnon

Vuoden 2011 Kestävä Kivitalo -palkinto on myönnetty tunnustuksena Tampereen kaupungin kehitys- ja kaavoitustyöstä Ratinanrannan asuinalueen suunnittelussa ja toteutuksen ohjauksessa. Aluetta on suunniteltu ja toteutettu kaupungin eri yksiköiden yhteistyössä Ratina-projektin johdolla. Palkinnon saivat Tampereen kaupunki, alueen asemakaavoittajana toiminut arkkitehti Juha Jaakola sekä arkkitehti Mikko Järvi.

Vuoden 2011 Kestävä Kivitalo -palkinto on myönnetty tunnustuksena Tampereen kaupungin kehitys- ja kaavoitustyöstä Ratinanrannan asuinalueen suunnittelussa ja toteutuksen ohjauksessa. Aluetta on suunniteltu ja toteutettu kaupungin eri yksiköiden yhteistyössä Ratina-projektin johdolla. Palkinnon saivat Tampereen kaupunki, alueen asemakaavoittajana toiminut arkkitehti Juha Jaakola sekä arkkitehti Mikko Järvi.

image

”Ratina-projektissa ja Ratinanrannan toteutuksessa on saatu kaupungin eri yksiköt puhaltamaan yhteiseen hiileen. Hyvä yhteistyö on jatkunut myös rakentajien kesken”, Ratina-projektin projektijohtaja Mauri Eskonen Tampereen kaupungilta sanoo.

Lopputuloksena onkin onnistunut kaavoitus. Rakennusten sijoittelu alueelle sekä yksittäisten rakennusten hienostunut arkkitehtuuri ja rantarakentamisen tyylikäs viimeistely tekevät Ratinanrannasta modernin asuinrakentamisen valtakunnallisen maamerkin. Ratinanranta näyttää, miten rakentamisella voidaan muovata luonnon luomaa järvimaisemaa entistä viihtyisämmäksi elinympäristöksi luonnon arvoja kunnioittaen.

Ratinanrannan alue muodostaa tyylikkään ja yhtenäisen kokonaisuuden, jossa perinteinen arvokas puhtaaksimuurattu tiilijulkisivu sopeutuu hienostuneesti järvimaisemaan.

Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu asumisviihtyvyyttä, pitkää elinkaarta sekä koko elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia. Vilkkaan liikennealueen läheisyydestä johtuen myös hyvän ääneneristävyyden aikaansaaminen on ollut tärkeä laatutekijä. Kaikkien rakennusten rungon välipohjarakenteet ja yläpohjat on tehty betonista paikalla valaen. Rakennusten julkisivuissa on hyödynnetty näyttävästi tiilijulkisivujen hyvät visuaaliset ja tekniset ominaisuudet.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään henkilöille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Tampereen Ratinanranta sai vuoden 2011 Kestävä Kivitalo -palkinnon”

  1. ”Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään henkilöille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. ”

    Aluehan on ihan keskeneräinen vielä. Osassa asuttu rakennustöiden keskellä muutamia kuukausia. Aika jännää, että jo nyt voidaan sanoa (tekstiä mukaillen) että ”Ratinanranta näyttää, miten rakentamisella voidaan muovata luonnon luomaa järvimaisemaa entistä viihtyisämmäksi elinympäristöksi luonnon arvoja kunnioittaen.”. Siis mitä luonnon arvoja tässä kunnioitetaan?

    Taitaa olla olla rakennusliikkeen ja kaupungin virkamiesten puuhaama lobbausjuttu tämäkin. Ja kas Rakennuslehden verkkosivulla.

    Mutta. Itseasiassa Ratinanranta on tavallaan ihan jees. Tosin nyt ei taida ruokakauppaa löytyä, eikä bussiyhteyttäkään oikein mihinkään ja kiva iso satama veneineen tulee ehkä peittämään jonkin verran alakerrosten näkymiä. Jätevesipuhdistamolta 200 metrin päästä voi, jos tuuli osuu, tulla jotain pientä juttua, mutta kyllä se muuten on hieno.

    Lievästi epäselvää on myös alueella ostajille tarjottu tontin ostamismahdollisuus. Tonttiosuutta kyllä myydään, mutta kuinkahan on.

    Ja vielä mainittakoon, että kuvatekstikään ei nyt ihan ole täydellinen. Kuvan parvekkeet avautuvat ehkä enemmänkin Ratinan suvannon alaosaan/eteläpuistoon ja kyseessä on kai yksi kortteli?

    1. Onneksi eivät sentään antaneet villoituksen laatupalkintoa. Karsean näköistä, kun nyt rakenteilla olevien tornien paljaat seinävillat altistetaan säälle kuukausitolkulla. Mahtaa olla kuivattavaa. Työmaat ovat olleet myös aika sotkuisia ja rumentaneet ympäristöä.

    2. Selvästikään et tiedä alueesta yhtään mitään kun foliohattu päässä kuvittelet ettei ihmiset oikeasti voisi niitä tonttuosuuksiaan lunastaa. Joten jos jätetään se spekulointi ihan muualle ja ollaan hiljaa jos ei ole faktaa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat