Kokeile kuukausi maksutta

YH Länsi on nyt YH Kodit

YH Länsi Oy vaihtoi kesäkuun alussa nimeään. Yhtiön uusi nimi on YH Kodit Oy, jota on käytetty jo aikaisemmin yhtiön markkinointinimenä. Nimenvaihdoksen taustalla on yrityksen toiminnan laajentuminen valtakunnalliseksi. Yhtiöllä on työn alla useita kaavahankkeita Tampereen ja Turun seutukuntien lisäksi esimerkiksi Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja pääkaupunkiseudulla. Nimenmuutos ei vaikuta yrityksen omistuspohjaan.

YH Länsi Oy vaihtoi kesäkuun alussa nimeään. Yhtiön uusi nimi on YH Kodit Oy, jota on käytetty jo aikaisemmin yhtiön markkinointinimenä. Nimenvaihdoksen taustalla on yrityksen toiminnan laajentuminen valtakunnalliseksi. Yhtiöllä on työn alla useita kaavahankkeita Tampereen ja Turun seutukuntien lisäksi esimerkiksi Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja pääkaupunkiseudulla. Nimenmuutos ei vaikuta yrityksen omistuspohjaan.

”YH-osan säilyttäminen viestii yrityksen perustamisen lähtökohdista ja yleishyödyllisestä asuntotuotannosta. Kodit-osa puolestaan kertoo yrityksen liiketoiminnasta, jonka tavoitteena on parantaa asiakkaidemme elämänlaatua tarjoamalla toimivia koteja. Asunnot ja palvelut tuotetaan asiakaslähtöisesti ja taloudellisesti kannattavasti”, YH Kodit Oy:n toimitusjohtaja Seppo Malmi sanoo.

Yli 55-vuotiaille tarkoitettu Kotosalla-asuminen on YH Kotien ja Kotosalla Säätiön kehittämä asumismuoto, jota on nyt lähdetty viemään myös Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen ulkopuolelle. Aikaisemmin Kotosalla-taloja on valmistunut Tampereelle, Pirkkalaan, Nokialle, Kangasalle, Naantaliin ja Turkuun.

”Yhtenä päätavoitteenamme on saada nimenomaan Kotosalla-koteja eri puolelle Suomea. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnissa on havaittu, että tasokkaat ikääntyvien asumispalvelut auttavat kuntia selviytymään kustannushaasteiden keskellä”, Malmi jatkaa.

YH Kodit Oy:n omistus jakautuu pirkanmaalaisten ja varsinaissuomalaisten kaupunkien, kuntien ja säätiöiden kesken. Yhtiö rakennuttaa ja valvoo vuosittain noin 600–1 000 uutta asuntoa. Yhtiön omistuksessa on noin 8 000 asuntoa ja isännöinnissä noin 12 000 omistus-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa. Kotosalla Säätiön kanssa YH Kodit on rakennuttanut lähes 1 000 Kotosalla-kotia yli 55-vuotiaille.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “YH Länsi on nyt YH Kodit”

  1. YH LÄNSI OY:STÄ YH-KODIT OY

    YH-Yhtymä Oy:n hallitus päätti 22.12.2004 ”käynnistää toimet yhtiön jakautumiseksi kahdeksi uudeksi yhtiöksi”. YH-Yhtymä–konsernin 19.7.2005 päivätyn asukastiedotteen mukaan YH-Yhtymä Oy ja sen
    tytäryhtiöt YH-Asumisoikeus Oy, YH-Osaomistus Oy ja YH-Kodit Oy jakautuvat kukin kahdeksi erilliseksi uudeksi yhtiöksi sekä vuokra- ja asumisoikeustalot ja voimassaolevat vuokra- ja asumisoikeussopimukset
    siirtyvät jakautumisessa syntyville uusille yhtiöille. Tiedotteen mukaan YHAsumisoikeus Oy jakaantuu YH-Asumisoikeus Länsi Oy:ksi ja YH-Asumisoikeus Oy:ksi, joista jälkimmäinen kuuluu vastedes ”muun Suomen” YH-Yhtymä Suomi Oy:n tytäryhtiöihin. Internetistä löydetyn ja 24.10.2005 päivätyn YH-Suomi Oy:n tiedotteen mukaan YH-Yhtymä Suomi
    Oy:n nimeksi tuli sittemmin YH-Suomi Oy. YH-Suomi Oy muutti maaliskuussa 2008 nimensä Avara Suomi Oy:ksi ja YH-Asumisoikeus Oy AVAIN Asumisoikeus Oy:ksi.

    Onko kellään tietoa, miksi YH-yhtymä Oy jakautui aikoinaan ”läntiseen” ja ”muuhun Suomeen”? Jakautumisen jälkeisiä ”muun Suomen” YH-Suomi Oy.n (Avara Suomi Oy) vuosia toimitusjohtaja Perttu Liukun johdolla voidaan kuvata sanoilla uho, nousu ja tuho. Alkuvuodesta 2009 Avara Suomi Oy joutui kassakriisiin ja syksyllä 2009 Liukku sai potkut. Avara joutui myymään rakennuttamistoiminnan ISS:lle ja jäljelle jäävä osa jaettiin kahdeksi uudeksi yhtiöksi: Avara Isännöinti Oy (nyk. Arenna Oy) ja Avara Oy (vuokrayhtiö).

    Liukun aikana tapahtui monia kummallisia asioita myös AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä (laitonta sijoitustoimintaa, mitättömiä ja laittomia osakekauppoja ja Avaran huonokuntoisten kalliiden vapaarahoitteisten omakotitalojen siirtäminen AVAIN Asumisoikeus Oy:öön). Avara Suomi Oy:n toimitusjohtajana Liukku uhosi etäisyyden ottamisella yleishyödyllisyyteen. Syksyllä 2010 hän putkahti uudelleen pintaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaiden järkytykseksi ostettuaan yhdessä Avara-konsernin entisen toimialajohtajan Kari Mäenpään kanssa salaisella kaupalla Asuntorakentamisen Kehityssäätiöltä vuonna 2008 Aran avustuksella perustamansa ”yleishyödyllisen” holding-yhtiön, jolloin hänestä ja Mäenpäästä tuli yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön, AVAIN Asumisoikeus Oy:n, enemmistöomistaja ja määräysvallan käyttäjä. Meiltä AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta ei kysytty, haluammeko joutua Liukun omaisuudeksi vai ei. Koko ajan saamme pelätä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

    Liukku omistaa Mäenpään kanssa holding-yhtiön kautta 51 % AVAIN Asumisoikeus Oy.stä. Avarasta saamistaan potkuista huolimatta hän sai pitää Avaran osakkeensa. Tynkä-Avara omistaa 49 % AVAIN Asumisoikeus Oy:stä. Jos Liukulla on vielä Avaran osakkeensa, niin hän pitää meitä AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaita pihdeissä kahta kautta. YH Länsi Oy eli nimenmuutoksen jälkeen YH Kodit Oy on pääosin kuntaomisteinen. Oikeus ja kohtuus AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaita kohtaan olisi se, että he voisivat äänestää siitä, haluavatko liittyä kuntaomisteiseen YH Kodit Oy:öön vai jäädä yksityisten liikemiesten omistukseen ja määräysvaltaan. Viranomaisten ja poliitikkojen tulisi korjata virheensä mahdollistamalla Liukku-kaupan kumoamisen ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n siirtymisen asukkaiden niin halutessa YH Kodit Oy:n tytäryhtiöksi tai osakkuusyhtiöksi. Viranomaiset (ARA) ”avustivat” Liukkua AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä vuosina 2007-2010, ja poliitikot olivat laiminlyöneet lainsäädännön kehittämisen, mikä mahdollisti syksyn 2010 Liukku-kaupan eli yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön kaappauksen yksityisten liikemiesten omistukseen. Auttakaa aiheuttamanne vääryyden korjaamisessa!

    Tietääkö kukaan, miksi YH-Yhtymä Oy jakaantui aikoinaan ”läntiseen” ja ”muun Suomen” haaraan? Millainen yhtiö YH-Länsi Oy (nyk. YH Kodit Oy) on? Millainen se on ollut asukkaille?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat