Kokeile kuukausi maksutta

Paras betonijulkisivun arkkitehtuuri palkittiin

Vuoden 2011 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy Helsingistä kohteellaan Helsingin Asumisoikeus Oy Kaanaankatu 6 ja Kumpulan Kiinteistöt Oy Kaanaanpiha 4. Kohteen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Risto Huttunen, Paula Leiwo ja Mikko Blomberg.

Vuoden 2011 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy Helsingistä kohteellaan Helsingin Asumisoikeus Oy Kaanaankatu 6 ja Kumpulan Kiinteistöt Oy Kaanaanpiha 4. Kohteen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Risto Huttunen, Paula Leiwo ja Mikko Blomberg.

image

Tuomariston mukaan Kaanaankadun ja Kaanaanpihan julkisivut ovat mielenkiintoiset – samanaikaisesti rikkaat ja harmoniset. Hallitulla sommittelulla on onnistuttu luomaan suuresta julkisivusta ehjä kokonaisuus olematta kuitenkaan tylsä.

Rakennuksesta on pienillä detaljeilla aikaansaatu mielenkiintoinen ja monipuolinen kokonaisuus. Julkisivuelementin näennäisesti selkeä detalji vaatii kuitenkin taitoa suunnittelijalta, jotta kokonaisuudesta ei tule monotoninen sekä tahtoa rakennuttajalta ja taitoa toteuttajalta. Vaativassa toteutuksessa on onnistuttu hyvin. Detaljien ansiosta valo ja varjo leikkivät julkisivuissa, joten niillä on monta ilmettä vuoden ja vuorokauden ajasta riippuen.

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelemat valkobetoniset taidepilarit ovat osa julkisivun rakennetta.

Voittajakohteen mittava, 175 asuntoa käsittävä rakennuskokonaisuus liittyy kaupunkikuvallisesti Arabianrannan teollisuus- ja asuinrakennusten mittakaavaan. Talon kadunpuoleiset julkisivut ovat kaavoituksen mukaisesti paikalla muurattua punatiiltä. Sisäpihan julkisivut perustuvat valkobetonielementtien toistoon ja peilaukseen, joiden sommittelussa on muistumia arabialaisesta ornamentiikasta. Teknisesti vaikea elementtityö asennuksineen on onnistunut, mikä viimeistelee rakennuksen korkealuokkaisen ulkoasun.

Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon voittajatoimisto toteuttaa hyvin kilpailun tavoitetta: kehittää laadukasta betonijulkisivuarkkitehtuuria ja kokeilee uusia ratkaisuja. Huttunen-Lipasti-Pakkanen on vuosien ajan suunnittelukohteissaan käyttänyt betonin ominaisuuksia laadukkaasti hyödyksi. Toimiston suunnittelutöissä on arkkitehtoninen kokonaisuus hallittua, yksityiskohtien suunnitteluun on paneuduttu huolella ja myös innovatiivisesti onnistuttu kehittämään jotain uutta.

Kolmas kerta

Betoniteollisuus ry:n kolmannen kerran järjestämän arkkitehtuuripalkintokilpailun tarkoituksena on tuoda esiin toteutettuja onnistuneita betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailun voittaneen julkisivun suunnitellut arkkitehtuuritoimisto palkitaan 10 000 eurolla.

Palkinnon tärkeimpinä arvosteluperusteina ovat julkisivun arkkitehtoninen kokonaisuus, yksityiskohtien suunnittelu, betonin ominaisuuksien laadukas hyödyntäminen, uuden kehittäminen ja kohteen soveltuminen ympäristöön.

Vuoden Betonijulkisivu 2011 -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi arkkitehti Markku Puumala ja jäseninä arkkitehti Mari Matomäki sekä arkkitehti, päätoimittaja Maritta Koivisto. Tuomariston sihteerinä toimi diplomi-insinööri, tuoteryhmäpäällikkö Arto Suikka Betoniteollisuus ry:stä.

Vähän potentiaalisia kohteita

Kaavoitus on ohjannut viimeisen kahden vuoden aikana valmistuneita rakennuksia siten, että rakennusten pääasiallisena julkisivumateriaalina on harvoin ollut betoni tai eri tavoin käsitelty betoni. Siten tämänkertaista palkintoa oli tavoittelemassa rajattu joukko ehdokkaita. Pääosassa vastavalmistuneista betonijulkisivukohteista puuttuu innovaatio tai ne eivät olleet arkkitehtonisesti riittävän korkeatasoisia.

Kilpailussa mukana olleita kohteita:

  • Hollolan seurakuntakeskus – Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy
  • Piispanpihan parkki, Espoo – Arkkitehtitoimisto Helamaa Pulkkinen Ky, graafiset kuviot: Katri-Liisa Pulkkinen ja Pekka Telivuo
  • Kaanaankatu 6 & Kaanaanpiha 4, Helsinki – Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen
  • Tiedepuiston asuntoalue, Viikki – Playa-arkkitehdit
  • Joensuun Elli – Arcadia Oy, taideteokset: Maria Mughal
  • Raatin stadionin tukimuurit – Siren Arkkitehdit Oy, Jukka Siren
  • OYKS:n laajennus – Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen
  • As. Oy Vantaan Sipulitie – ARK-House Arkkitehdit

Faktalaatikko:

Helsingin Asumisoikeus Oy Kaanaankatu 6,
Kumpulan Kiinteistöt Oy Kaanaanpiha 4

  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy
  • Valmistumisvuosi: 2011
  • Rakennesuunnittelija: Finnmap Consulting Oy
  • Rakennuttaja: Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto ATT
  • Pääurakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy
  • Julkisivujen valkobetonielementit: Lujabetoni Oy

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Paras betonijulkisivun arkkitehtuuri palkittiin”

  1. Kyllä sitä betonistakin saadaan näyttäviä julkisivuja, kun tutustuu vaikkapa tuohon voittajaan. Miksi sitten uudet talot ovat yleensä yksitoikkoisen rapattuja?

    1. Kyllähän tuo on näyttävä, mutta joskus voi käydä niin, että ”mainetta tuli, mutta kunnia meni”.
      Tuo ei ensi näkemältä tuossa kuvassa näytä kovin miellyttävältä katsella. Se voi tietenkin luonnossa näyttää paremmalta tai huonommalta. Vain tuon yhden kuvan perusteella sanoisin, että tuollaisia taloja jos olisi kaikki, niin olisi kyllä aika kamalaa katsella.

    2. Aivan loistava toteutus 🙂 Ilo katsella tuota rakennusta.

      1. Ko. talo ei todellakaan ole tylsä! Luonnossa todella kaunis ja kiehtova. Kaunein ja kiinnostavin moderni suomalainen asuinkerrostalo jonka olen nähnyt. Ja yleensä tykkään korkeintaan 60 v. vanhoista taloista.

  2. Samaa mieltä! Kaikkien talojen pitäisi näyttää keskenään samanlaisilta. Sellaisia perinnetaloja. En tiedä minkä perinteen mukaisia kunhan eivät olisi erilaisia. En ole tätä tai mitään tällaista nähnyt mutta tiedän että sen täytyy olla ruma!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat