Kokeile kuukausi maksutta

Kuntien rakennuslupamaksuissa on suuria eroja–katso missä korkeimmat

Suomen Kuntaliitto selvitti kuntien hinnoittelun rakennuslupamaksuille. Kuntien välillä on suuria eroja rakentamisen lupamaksuissa, erot ovat yli 50 prosentissa vertailumaksuja 3-5-kertaisia ja lähes 30 prosentissa maksuista yli kuusinkertaisia.

Suomen Kuntaliitto selvitti kuntien hinnoittelun rakennuslupamaksuille. Kuntien välillä on suuria eroja rakentamisen lupamaksuissa, erot ovat yli 50 prosentissa vertailumaksuja 3-5-kertaisia ja lähes 30 prosentissa maksuista yli kuusinkertaisia.

Kuntien välillä suurimpia lupamaksueroja on Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Hämeen, Keski-Suomen, Lapin ja Varsinais-Suomen alueilla ja pienimpiä puolestaan Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueilla.

Myös kahdenkymmenen suurimman kaupungin keskuudessa lupamaksujen hinnoittelussa on suuria eroja. Korkeinta lupamaksujen hinnoittelu on Helsingissä,

Oulussa ja Vantaalla ja alhaisinta Rovaniemellä. Koko maassa selvityksen vertailumaksujen (12 kpl) kokonaishinnoittelu oli korkeinta Hollolassa ja Helsingissä.

Hollolassa korkeimmat maksut

Uuden 150 neliöisen omakotitalon rakennuslupamaksun keskiarvo koko maassa oli 419 euroa, korkein keskiarvo oli Uudellamaalla 610 euroa ja alhaisin keskiarvo oli Etelä-Pohjanmaalla 300 euroa.

Korkein omakotitalon rakennuslupa oli Hollolassa 1675 euroa, alhaisin Närpiössä 78 euroa ilman sijainninmittausmaksuja. Helsingissä omakotitalon (150 m²) rakennuslupamaksu oli 1169 euroa. Rovaniemellä omakotitalon (150 m²) rakennuslupamaksu oli 310 euroa

Uuden 1500 neliöisen rivi-tai kerrostalon rakennuslupamaksun ilman sijainti-ja muita lisämaksuja keskiarvo oli koko maassa 3184 euroa. Korkein keskiarvo oli Uudellamaalla 4481 euroa, ja alhaisin Etelä-Pohjanmaalla, 2174 euroa. Korkein rivi- tai kerrostalon rakennuslupamaksu oli Hollolassa, 13 150 euroa, ja alhaisin Närpiössä 483 euroa.Suurimmat alueelliset erot rivi- tai kerrostalon rakennuslupamaksuissa olivat Etelä-Pohjanmaalla yli 11-kertaisia, Hämeessä yli 10-, Keski-Suomessa yli 7-, Varsinais-Suomessa yli 6-kertaisia, Etelä-Savossa, Pirkanmaalla, Lapissa ja Uudellamaalla yli 5- sekä Kaakkois-Suomessa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla yli 4-kertaisia.

Enontekiöllä liikerakennuksen rakennuslupamaksu alhaisin

Uuden 4500 m² liikerakennuksen rakennuslupamaksun ilman sijainti- ja muita lisämaksuja keskiarvo koko maassa oli 8333 euroa, korkein keskiarvo oli Uudellamaalla,12 622 euroa, ja alhaisin Etelä-Pohjanmaalla, 5158 euroa. Korkein edellä mainitun kokoinen liikerakennuksen rakennuslupamaksu oli Hollolassa, 38 650 euroa ja alhaisin Enontekiöllä 1350 euroa.

Selvityksestä ilmenee, että alhainen omakotitalon rakennuslupamaksu ei ole kunnille vetovoimatekijä ja että kunta menettää tuloja alhaisesti hinnoitelluilla rakennuslupamaksuilla.

Selvitys kattaa noin 320 kunnan vuoden 2010 taksoista lasketut uuden omakotitalon, kesäasunnon, rivi- tai kerrostalon sekä uuden suuren liike- ja varastorakennuksen rakennuslupamaksut. Lisäksi selvitettiin olemassa olevan rakennuksen korjaamisen tai käyttötarkoituksen muutoksen lupamaksut sekä eräiden pienempien toimenpiteiden käsittelymaksut.

Kunnat on selvityksessä ryhmitelty 13 elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen alueisiin

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuntien rakennuslupamaksuissa on suuria eroja–katso missä korkeimmat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat