Kokeile kuukausi maksutta

Suuri osa kiinteistönvälittäjistä ennakoi loma-asuntojen hintojen nousua

Yli 65 prosenttia kiinteistönvälittäjistä uskoo loma-asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna, ilmenee Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n (SKVL) jäsenilleen tekemästä kyselystä. ”Yli viiden prosentin nousua odottaa noin 35 prosenttia vastaajista. Laskua hinnoissa ennakoi vain kuusi prosenttia, kun taas viidesosa välittäjistä uskoi hintatason pysyvän nykytasolla”, SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas kertoo.

Yli 65 prosenttia kiinteistönvälittäjistä uskoo loma-asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna, ilmenee Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n (SKVL) jäsenilleen tekemästä kyselystä. "Yli viiden prosentin nousua odottaa noin 35 prosenttia vastaajista. Laskua hinnoissa ennakoi vain kuusi prosenttia, kun taas viidesosa välittäjistä uskoi hintatason pysyvän nykytasolla", SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas kertoo.

Myös kauppamäärissä odotetaan nousua tai vähintään niiden pysymistä nykytasolla. Laskua ennakoi vain pari prosenttia kyselyyn osallistuneista. Selvityksen mukaan hintatasoltaan alle 100 000 euron kohteet myyvät parhaiten. Yli 200 000 euron lomapaikoille on useimmilla alueilla vain vähän kysyntää.

Anttila-Kankaan mukaan kysely osoitti, että tarjonta on edelleen monin paikoin liian vähäistä kysyntään nähden.

Mökkihinnat tuplaantuivat 2000-luvulla

Lomakiinteistöjen mediaanihinnat ovat kasvaneet reilusti 2000-luvun aikana. Haja-asutusalueella sijaitsevien rantamökkien ja rantalomatonttien mediaanihinnat ovat jopa tuplaantuneet vuosien 2001-2010 aikana. Tulos selviää Metsähallitus Laatumaan ja Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton tekemästä lomakiinteistökaupan markkinaselvityksestä, jossa on tänä vuonna painotettu pidempiaikaisen kehityksen tarkastelua. Markkinakatsaus perustuu Maanmittauslaitoksen toimittamaan aineistoon vuonna 2010 tehdyistä lomakiinteistökaupoista.

”Vuonna 2001 rantamökin mediaanihinta haja-asutusalueella oli noin 43 800 euroa, kun viime vuonna se oli 90 000 euroa. Rantamökeissä mediaanihinnan suurin kasvu oli vuosina 2006-2007, kun hintataso nousi vuodessa noin kymmenentuhatta euroa. On mielenkiintoista, että kaupan laskiessa taantumassa, mediaanihinta kuitenkin jatkoi kasvuaan. Joskin hinnannousu oli vähäisempää”, Markku Palén Laatumaan kiinteistökehityksestä kertoo.

Myös haja-asutusalueen rantatonttien mediaanihintojen kehityksessä on nähtävillä mökkihintojen kaltainen kasvu. Rantatontti maksoi 2000-luvun alussa noin 15 200 euroa, viime vuonna puolet enemmän. 

Kuivanmaan mökkikauppojen mediaanihinta on noussut haja-asutusalueilla yli 20 000 euroa vuosien 2001-2010 välillä, 22 700 eurosta aina 43 000 euroon. Viime vuonna kasvua oli noin neljätuhatta euroa. Kuivanmaan lomatontin mediaanihinta oli 2,29 euroa neliöltä, kun vuonna 2001 se oli vain 1,18 euroa per neliö.

Kauppa kiihtyi hiljaisemman vuoden jälkeen

Viime vuonna sekä mökki- että lomatonttien kauppamäärät kipusivat edellisvuodesta. Suurin kasvu oli rantamökkikaupassa, joita tehtiin viime vuonna kaikkiaan 4441 kappaletta. Se on noin 14 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös lomatonttikauppa on alkanut virota parin laskuvuoden jälkeen. Kaikkiaan viime vuonna myytiin 2512 lomatonttia, joka on seitsemän prosentin parannus edellisvuoteen.

Kuivanmaan mökkikauppoja lyötiin lukkoon eniten vuonna 2004, yhteensä 1640 kappaletta. Kaikkiaan kauppamäärissä on pysytty yli 1400 kappaleen vuosina 2001-2007.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suuri osa kiinteistönvälittäjistä ennakoi loma-asuntojen hintojen nousua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat