Kokeile kuukausi maksutta

Uusien asumisoikeusasuntojen korkotuki saatetaan lopettaa

Säätytalolla käytävissä hallitusneuvotteluissa on ollut esillä asumisoikeusasuntotuotannon korkotukilainoituksen lopettaminen. Toimenpide sisältyy valtiovarainministeriön leikkauslistaan. Rakennuslehden tietojen mukaan asia on kuitenkin vielä auki.

Säätytalolla käytävissä hallitusneuvotteluissa on ollut esillä asumisoikeusasuntotuotannon korkotukilainoituksen lopettaminen. Toimenpide sisältyy valtiovarainministeriön leikkauslistaan. Rakennuslehden tietojen mukaan asia on kuitenkin vielä auki.

image

Myös opiskelija-asuntotuotannon investointiavustuksen lopettaminen on ollut esillä, mutta tiettävästi siitä ei ole vielä yksimielisyyttä. On kuitenkin jo sovittu, että investointiavustuksen vuosittainen kokonaismäärä laskee 100 miljoonaan euroon nykyisestä 110 miljoonasta eurosta.

Demarit ajavat hallitusneuvotteluissa Ara-tuotannon korkotukilainojen omavastuukoron alentamista. Asiaa ei ole vielä sovittu. Korkojen noustessa kysymyksen ajankohtaisuus vähenee. Saattaa olla, että päätös omavastuukorosta lykätään myöhemmin laadittavan asuntopoliittisen toimenpideohjelman yhteyteen. Ohjelman tekeminen sisältyy hallitusohjelmaan.

Myös omistusaravien palauttaminen on demarien asialistalla. Tiettävästi se ei ole saanut muita puolueita innostumaan.

Ara-tuotannon määrästä ei sovita hallitusohjelmassa. Nykyistä tasaisempaa tuotannon määrääkään ei tavoitella, sillä jatkossakin lainoitusvaltuudet aiotaan mitoittaa kysynnän mukaan suhdannetilanteen ja hintavakauden perusteella. Eli suhdanteiden parantuessa tuotanto laskee ja heikkoina aikoina lisääntyy. Nähtäväksi jää, onko Helsingin seudun kuntien asuntotuotantotavoitteista tulossa linjauksia hallitusohjelmaan. Tiettävästi koko metropolipolitiikka-asia on tiukassa solmussa hallitusneuvotteluissa.

Pitkäaikaisasunnottomuuden torjunnasta tulee selkeät linjaukset myös uuden hallituksen toimintaan. Myös uusi lähiöohjelma on luvassa.

Hallitusneuvotteluissa on jo sovittu myös siitä, että jatkossakin asumistukea myönnetään myös sellaisille asukkaille, jotka eivät asu tuetuissa asunnoissa. Näin ehdotus asumistuen rajaamisesta koskemaan vain julkisesti tuetussa asunnossa asujia ei toteudu. Asumisen tuista aiotaan tehdä kokonaisselvitys.

Hallitusneuvotteluissa on myös esillä niin sanotun Hetemäen työryhmän malli asuntolainojen korkojen verovähennyksen ajamisesta alas kymmenessä vuodessa. Asiaa koskevista päätöksistä ei ole vielä tietoja.

Helsingin Sanomat uutisoi, että hallitusneuvotteluissa keskustellaan rakennusministeriön perustamisesta. Rakennuslehden tietojen mukaan asia ei ole ollut ainakaan merkittävästi esillä neuvotteluissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uusien asumisoikeusasuntojen korkotuki saatetaan lopettaa”

  1. Asumisoikeusasunnoissa ei käytännössä ole esiintynyt tyhjäkäyttöä, joten asumisoikeusasuntoja voitaneen tästä syystä pitää hyvänä ja haluttuna asumismuotona. Monet vertailut ovat myös osoittaneet asumisoikeusasunnot edulliseksi asumismuodoksi.

    Asumisoikeusasuntojen korkotuki ei ole moneen vuoteen maksanut valtiolle korkotasojen alhaisuudesta johtuen käytännössä mitään. Asumisoikeusasuntojen tuotannosta valtiolle ja kunnille on kuitenkin kertynyt merkittävästi verotuottoja.

    Mikäli korkotasot tulevaisuudessa nousevat myös valtion maksamat asumisoikeusasuntojen korkotukimenot lisääntyvät. Valitettavasti näin käy vielä suuremmassa määrin korkotuettujen vuokra-asuntojen osalta, koska lainoitusmäärät ja korkotuet ovat niissä suurempia.

    Erityisen paljon valtiota rasittaa kuitenkin korkotasojen noustessa omistusasuntojen lainojen korkojen verovähennysoikeuden kautta menetettävät verotulot. Näiden vähennyksien lisääntymisen osalta ei edes tarvitse odottaa korkotasojen ensin nousevan 3,5 % päälle, vaan ne kasvavat välittömästi koron noustessa.

    On järjetöntä tappaa lypsävää lehmää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat