Kokeile kuukausi maksutta

Älykortista lisäkeino rakentamisen harmaan talouden torjuntaan

Suomen Tilaajavastuu Oy tuo rakennusalalle yhteisen sirullisen henkilökortin. Uusi Valtti-älykortti tulee osaksi Veronumero.fi-palveluita, ja kortti on alan yhteinen standardi kulunseurannan ja pääsynvalvonnan tarpeisiin. Valtti-älykortit tulevat osaksi rakennustyömaiden kulunseurantaa, ja samalla kortinhaltijan tiedot, valokuva ja tarkastettu veronumero saadaan työmaan sähköisten järjestelmien käyttöön.

Suomen Tilaajavastuu Oy tuo rakennusalalle yhteisen sirullisen henkilökortin. Uusi Valtti-älykortti tulee osaksi Veronumero.fi-palveluita, ja kortti on alan yhteinen standardi kulunseurannan ja pääsynvalvonnan tarpeisiin. Valtti-älykortit tulevat osaksi rakennustyömaiden kulunseurantaa, ja samalla kortinhaltijan tiedot, valokuva ja tarkastettu veronumero saadaan työmaan sähköisten järjestelmien käyttöön.

Valtti-henkilökorteissa veronumerot on aina ilmoitettu Verohallinnon ylläpitämään rakennusalan veronumerorekisteriin. Älykortissa on kaksi tunnistetta, viivakoodi ja sirutunniste, joiden avulla eri järjestelmät voivat noutaa kortinhaltijan tiedot, valokuvan sekä alkuperäisen henkilökortin sähköisessä muodossa. Lisäksi kortin alkuperäisyys voidaan varmistaa kryptatun tunnisteen perusteella.

Yhteisen standardin ansiosta rakennusalan järjestelmäkehittäjät voivat jatkossa hyödyntää kulunvalvonnan toteutuksessa rakennusalan yhteistä älykorttia, joka mahdollistaa myös kevyiden älypuhelimille toteutettujen ratkaisujen toteutuksen.

Palvelusta tilattavat RFID/NFC-henkilökortit ovat sähköisesti tarkastettavissa. Veronumero.fi-palvelu ylläpitää kaikista Valtti-henkilökorteista tietoja Korttivarasto-liitynnässä, josta löytyy lisäksi tiedot suljetuista korteista. Sulkulistojen ansiosta työmaalla voidaan aina tarkastaa kadotetuksi ilmoitetut henkilökortit tai tieto työsuhteen päättymisestä.

Kortteja voi käyttää rinnakkain kaikkien standardin mukaisten lukijalaitteiden kanssa sekä työmaajärjestelmien omien, työmaakohtaisten henkilökorttien kanssa.

Uudet Valtti-älykortit tilataan Veronumero.fi-verkkopalvelusta. Jokaiselle työntekijälle toimitetaan kaksi korttia: älykortti kulunvalvonnan tarpeisiin ja tavallinen henkilökortti rintapieleen tai kypärään. Älykortin tunnistaa oranssista väristä ja viivakoodista, samassa paketissa mukana toimittavan kuvallisen henkilökortin sinisestä väristä. 

Tätä artikkelia on kommentoitu 15 kertaa

15 vastausta artikkeliin “Älykortista lisäkeino rakentamisen harmaan talouden torjuntaan”

  1. Juuri tällaisia byrokratiaa ja kustannuksia lisääviä toimia Rehelliset yritykset eivät kapiaa enää yhtään lisää. Filukifirmat eivät näistä piittaa muutenkaan. Miten ihmeessä rakennetaan kulunvalvonta 2 viikkoa kestävälle kattotyömaalle?? Kuka kulunvalvontaa vahtii. Kuka vahtii vahtii etteivät työntekijät leimaa toistensa kortteja rakennetaanko sähköinen syteemi ullakolle vai lämpökeskuksen sosiaalitilaan?
    1.7.2014 voimaan astuva uusi systeemi on aivan älytön. enne meni hukkaan vajaa päivä kuukaudresa byrokratialle ja ilmoituksille nyt menee hukka jo seuraavallekin päivälle. ja mahdollinen sanktio on vaivaiset 15000 euroa KUUKaudessa.

    1. Onko siinäkään mitään järkeä että joka työmaalla tehdään oma henkilökortti ja annetaan ”laku”-avain.

      Teen aliurakointia. Lompakosta löytyy toistakymentä henkilökorttia ja puolenkymmentä ”lakua” roikkuu avaimenperässä.

      Älykorttiin voisi yhdistää työturva-, tulityö- yms. kortit.

      Kannatan

  2. ”Älykorttiin voisi yhdistää työturva-, tulityö- yms. kortit.”

    Jos korttiin saa oikeasti integroitua kaikki nuo tiedot, niin sitten uudistus on hyvä. Tai ei sen tiedon tarvi fyysisesti korteissa olla. Riittää, että ne tiedot ovat jossain tietokannassa, josta kortin numeron syöttämällä saa aina ajankohtaiset tiedot voimassa olevista ”korteista”, FISE-pätevyyksistä yms., ja vaikka siitä veronumerostakin.

    Jos kortti toimisi noin, vältyttäisiin erilaisten turvallisuuskorttien painatuskuluilta, niiden jatkuvalta kantamiselta, ja uusi kortti voisi helpottaa elämää. Mutta vienee vuosia, ennen kuin esim. työturvallisuuskorttien tiedot saadaan sähköisiksi ja yhdistettyä johonkin numerosarjaan. Mutta kortteja päivitettäessä tai uusia hankittaessa ne voisi suoraan liittää järjestelmään, jolloin 5 vuodessa olisi kattava tietokanta.

  3. Harmittaa että RT:n oma bisnes sokeuttaa suurta yleisöä tässä rakennusalan harmaan talouden torjunnassa. Kuten taasen olemme lukeneet uudesta älykortista tiedotusvälineistä. Rakennusalalla työskentelevät kyllä tietävät että huhukin on luotettavampi tieto kuin nykyinen Tilaajavastuu.fi luotettava kumppani todistus.

  4. Hyvä businesidea Suomen tilaajavastuu Oy:lle , eikö rakennusalalla ole mitään instanssia joka pystyisi järkeistämään tätä rakennusalan ajojahtia? Tämän tyyppinen toiminta ohjaa selkeästi pienet suomalaiset toimijat nurkkaan ja työttömyys kasvaa. Todella sääli!

    1. Hoitakaa inisijät velvoitteenne kuntoon niin pääsette töihin. Uudistus on todella hyvä, en minäkään suuressa rakennusliikkeessä saa palkkaani verottomana. Miksi Hiace-miehen pitäisi saada? Tyypillistä laiskojen suomalaisten valitusta.

  5. Hyvä että tulee rotia tähän koko hommaan vihdoinkin.

  6. Erittäin hieno idea suosittelisin erityisesti eräälle harmaan talouden ryhmään kuuluvalle ison virman johtajalle heidän vuokrakiinteistöönsä kun tehtiin remonttia siellä ei asiat olleet niin kuin pitäisi

  7. Tämän vanha idea älykortista on taas myyntivalmis ja tarkoitus on valvoa työntekijöitä mestalla, mitä sanoo RL?

  8. Minusta työntekijän / urakoitsijoiden tulisi mennä jonkun valvovan viranomaisen konttoriin ja hommata sieltä kuponki millä pääsee työmaalle!
    Alkaa vituttaan tämä byrokratia.
    Loppuviimeksi työmaan vetäjäjistä tehdään roistoja, kun pykälä viidakko niin sekava ettei niitä tehneetkään ymmärrä niistä mitään.
    Itse rakentaminen on sivuseikka kunhan lippulappusia on tarpeeksi….

    1. Vast mest puhuu ihan asiaa. Harmaan talouden torjunnan olisi pitänyt kuulua viranomaisille. Mutta viranomaiset eivät saaneet aikaan yhtään mitään ja ala itse (RT) alkoi kehittää järjestelmiä. Järjestelmästä uhkaa tulla sekava ja byrokraattinen, jos se sitä ei vielä ole.

      Siihen on sotkettu RALA, luotettava kumppani, jne. mitä lieneekään. Viranomaiset yrittävät valvoa tilaajavastuulakia ja ilmeisesti tarkastajat ymmärtävät asiasta vain sen onko kaupparekisteriote kolme kuukautta vanhempi vai ei. Kohta varmaan tarvitaan toimisto, joka valvoo ja myöntää näille älykorttien tekijöille oikeudet.

      Työntekijäliitot ovat näennäisesti mukana harmaan talouden torjunnassa. Älkää tehkö niin kuin me teemme, vaan niin kuin me opetamme. Vai ovatko työntekijäliitot koskaan ilmoittaneet, että repivät julkisesti Hakaniemen torilla niiden jäsenkirjat jotka tekevät pimeitä töitä? Voi vain kuvitella mikä äläkkä nousee, kun omakotitalotyömailla pitää työntekijät ilmoittaa verottajalle. Silloin menee ikimuistoinen nautintaoikeus pimeisiin keikkoihin. Tai eihän niitä omakotitalotyömaita kukaan valvo?

      Pimeissä töissä on sama tilanne kuin seksin ostamisessa. Ostaja on rikollinen mutta ei myyjä. Pimeän palkan saaja ei ole rikollinen, vaan sen maksaja on rikollinen.

      1. Laki on melkoisen vaativa ja pienestäkin työmaasta on raportoitava jos työntekijöitä useammalta kuin yhdeltä yritykseltä. Kesällä 2014 alkaa ruljanssi

  9. Nou hätä, rakennuttaja evp. Tilaajavastuu.fi tai Ralalta saat ostaa rahalla millaisia raportteja tarviit. Ja homma jatkuu.

  10. AIka näppärästi tämä kaupallinen yritys pyrkii luomaan tyhjästä ”alan yhteisen standardin” tällaiselle kortille. Tämä ei pidä lainkaaan paikkaansa, vaan kyseessä on erittäin harhaanjohtavaa markkinointia!

  11. Minkä takia työturvallisuuskortista on tehty pakollinen. Se ei ole mihinkään lakiin perustuva ja kurssi joka käydään kortin saantia varten, on aivan turhanpäiväinen rasti ruutuun-kurssi. Työturallisuuskortti on vaan yksi rahastusmuoto, se ei vapauta työmaasta vastuussa olevia henkilöitä mistään tapaturman sattuessa. Kyllä työturvallisuus on joitan ihan muuta kuin kortti!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat