Kokeile kuukausi maksutta

Isännöinnin palkkioissa kovaa nousua – isännöitsijäntodistus maksaa jopa 232 euroa

Isännöintiyritysten erillisveloituksissa on suurta vaihtelua eri yritysten välillä ja veloitusten nousuvauhti on ollut kolmessa vuodessa suurta. Sen sijaan kuukausipalkkioissa yritysten väliset erot ovat pienempiä ja myös nousuvauhti on ollut hitaampaa. Nämä seikat käyvät ilmi isännöintipalkkioita koskevasta kyselytutkimuksesta, jonka toteutti Kiinteistöliiton toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.

Isännöintiyritysten erillisveloituksissa on suurta vaihtelua eri yritysten välillä ja veloitusten nousuvauhti on ollut kolmessa vuodessa suurta. Sen sijaan kuukausipalkkioissa yritysten väliset erot ovat pienempiä ja myös nousuvauhti on ollut hitaampaa. Nämä seikat käyvät ilmi isännöintipalkkioita koskevasta kyselytutkimuksesta, jonka toteutti Kiinteistöliiton toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.

image

Erillisveloitettaviin töihin kuuluvat muun muassa isännöitsijäntodistukset, joiden maksajana on yleisimmin asunto-osakkeenomistaja. Isännöitsijäntodistus liitteineen maksoi isännöitsijöiden mukaan keskimäärin 83,20 euroa. Neljännes veloitti 60 euroa tai vähemmän ja neljännes 100 euroa tai enemmän. Kallein isännöitsijäntodistuksen hinta liitteineen oli 232 euroa.

Isännöitsijäntodistusten veloitukset ovat myös kallistuneet rajusti kolmessa vuodessa. Isännöitsijöiden antamien vastausten mukaan isännöitsijäntodistus liitteineen maksoi viime vuonna 17,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010. Vuokrausta varten pyydetty isännöitsijäntodistus kallistui samaan aikaan 18,9 prosenttia. Lainaosuuslaskelma erikseen tilattuna maksoi viime vuonna keskimäärin 50 euroa eli peräti 23,9 prosenttia enemmän kuin kolme vuotta sitten.

Kiinteän isännöintipalkkion suuruus vaihtelee huomattavasti taloyhtiön koon mukaan ja keskipalkkio alenee kiinteistön koon kasvaessa. Keskimääräinen kiinteä isännöintipalkkio oli 40 asuinhuoneiston talossa (2 400 htm²) noin 737 euroa kuukaudessa eli 18,40 euroa kuukaudessa asuinhuoneistoa kohti. Keskimääräinen kiinteä kuukausipalkkio 20 asuinhuoneiston talossa (1 400 htm²) oli 444 euroa eli huoneistoa kohti 22,20 euroa kuukaudessa. Sadan huoneiston yhtiössä palkkio on 13,80 euroa huoneistolta kuukaudessa. Hinnat sisältävät arvonlisäveron ja perustuvat koko maan vastausaineistoon.

Mielenkiintoista kyselyn tuloksissa oli myös se, että isännöitsijät pitävät isännöintipalvelujen tarjonnan laatusuhdetta markkinoilla varsin heikkona. Tarjonnan laatu sai asteikolla 1–5 isännöitsijöiltä arvosanaksi 2,82. Kolme vuotta aiemmin arvosana oli 3,14. Erittäin korkealuokkaisena tarjonnan laatua piti enää vain kaksi prosenttia isännöitsijöistä. Isännöintipalvelujen tarjonnan monipuolisuuden osalta isännöitsijät olivat myös erittäin kriittisiä. Isännöitsijöiden arviot olivat heikentyneet vuodesta 2010, sillä tarjonnan monipuolisuus sai nyt arvosanan 2,61. Kolme vuotta aiemmin arvosana oli 3,43.

Kiinteistöliiton kyselytutkimukseen isännöintipalkkioista vastasi yhteensä 2 413 taloyhtiön puheenjohtajaa ja isännöitsijää. Vastaajista 1 669 oli hallituksen puheenjohtajia ja 744 ammatti-isännöitsijöitä. KTI toteutti tutkimuksen internet-pohjaisena kyselynä marras-joulukuussa 2013. Edellinen selvitys on vuodelta 2010.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Isännöinnin palkkioissa kovaa nousua – isännöitsijäntodistus maksaa jopa 232 euroa”

  1. Itse itseltään bisnes tuhoamassa,nuo isännöitsijät.

  2. Kiinnitin huomiota erikoisista konsultoinneista taloyhtiömme kirjanpidossa, totuus oli että isännöitsijä oli tilannut itseltään yhtiön piikkiin valvontaan ja rakennuttamiseen liittyvää konsultaatiota..

    Onko tämä mielestänne oikein? Minä tuntisin itseni jääviksi tässä tilanteessa..

    Puuttuuko edes tilintarkastaja tähän vai saako isännöitsijä tilata itseltään mitä huvittaa?

    1. Osakkeenomistajat ovat isäntiä, hallitus toimeenpanija ja isännöitsijä renki. On osakkeenomistajien heikkoutta, jos on valittu hellitus, joka ei saa isännöitsijää kuriin.
      Olen kyllä havainnut, että valittu hallitus vetäytyy omaan sapasnahkatorniinsa ja ryhtyy hoitamaan asioita salakähmäisesti yhdessä isännöitsijän kanssa. Ja tämähän usein sopii isännöitsijälle.
      Hyvä hallitus tekee tiedotteen osakkeenomistajille jokaisen hallituksen kokouksen jälkeen. Miksi näin ei tehdä johtuu mielestäni kahdesta asiasta: 1. laiskuudesta 2. pelätään osakkaiden reaktioita hallituksen/isännöitsijän tekemiin päätöksiin. Näin yhtiökokouksiin kerääntyy kaikenlaisia tarpeettomia jännitteitä ja ristiriitoja, kun harjoitetaan herkkusienipolitiikkkaa eli pidetään pimeässä ja kerran vuodessa heitetään p..kaa silmille.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat