Kokeile kuukausi maksutta

Turun kirjastosilta vuoden 2013 betonirakenteeksi

Turun uusi kirjastosilta on valittu vuoden 2013 betonirakenteeksi. Kohdetta kiiteltiin taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta. Suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin rakennuttajana toiminut Turun kaupungin Kiinteistölaitos, Turun kaupungilta kaavoittaja Iina Paasikivi, arkkitehtisuunnittelusta arkkitehdit Teo Tammivuori ja Hanna Hyvönen, rakennesuunnittelusta Insinööritoimisto Pontek Oy sekä pääurakoitsijana toiminut insinööritoimisto Seppo Rantala Oy.

Turun uusi kirjastosilta on valittu vuoden 2013 betonirakenteeksi. Kohdetta kiiteltiin taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta. Suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin rakennuttajana toiminut Turun kaupungin Kiinteistölaitos, Turun kaupungilta kaavoittaja Iina Paasikivi, arkkitehtisuunnittelusta arkkitehdit Teo Tammivuori ja Hanna Hyvönen, rakennesuunnittelusta Insinööritoimisto Pontek Oy sekä pääurakoitsijana toiminut insinööritoimisto Seppo Rantala Oy.

image

Tuomariston mukaan kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus. Kirjastosilta luo Aurajoen historialliseen maisemaan uuden kiinnekohdan, mutta sulautuu samalla hillitysti arvokkaaseen taustaansa.
Veistoksellisessa sillassa tulevat esiin teräsbetonirakenteiden monipuoliset mahdollisuudet. Betonirakenteissa korostuvat toisaalta konstruktiivisuus sekä toisaalta betonin plastisuus ja monoliittisuus.

Silta on paikallavalettu jännitetty betoninen jatkuva palkkisilta. 60 metriä pitkän ja 5 metriä leveän joen ylittävä kevyen liikenteen väylä kaartelee loivasti siten, että silta on vaakageometrialtaan S-kirjaimen muotoinen.  Sillan kannen alapinta taas kiertyy ruuvipinnaksi, joka on sillan keskipisteen suhteen symmetrinen. Näin sillan poikkileikkaus on keskikohdan molemmin puolin epäsymmetrinen. Silta on perustettu kallioon tukeutuvien kaivinpaalujen varaan. Päätytukien kaivinpaalut on jännitetty kallioon niin, että ne pysyvät aina puristettuina. Tällä tavoin sillan kantaan on saatu jäykkä kiinnitys, joka mahdollistaa keskijänteen hoikkuuden.

Turun uuden kirjastosillan suunnittelu perustuu Insinööritoimiso Pontek Oy:n työryhmän Crescendo-nimiseen ehdotukseen, joka voitti vuonna 2010 Turun kaupungin järjestämän suunnittelukilpailun. Kevyen liikenteen silta sijaitsee aivan Turun keskustassa ja se johtaa Aurajoen yli Tuomiokirkkosillan ja Auransillan välissä, Kauppiaskadulta Rettigin rinteelle. Heti avajaisten jälkeen silta on otettu kaupunkilaisten aktiiviseen käyttöön ja osoittanut siten tarpeellisuutensa.

Materiaaleiltaan uusi silta sopeutuu hyvin ympäristöönsä. Betonisen sillan omaperäistä muotoa on korostettu hiomalla valoisammat kylkipinnat sileiksi ja jättämällä varjoisa alapinta rimamuotin jäljiltä karheaksi. Sillan kaiteet ja valaistus tuovat sillan muodon esiin. Kaide muodostuu puisen yläjohteen ja reunapalkin väliin kiinnitetyistä lasisäleistä. Valojen väriä ja voimakkuutta säätämällä silta elää Aurajoen kansallismaisemassa hillitysti ja hienovaraisin vivahtein.

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä taitavalla betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista. Toteutunut kohde on osoitus ammattitaitoisesta rakennuttamisesta, suunnittelusta ja ensiluokkaisesta toteutuksesta ja käsityötaidosta suomalaisessa siltarakentamisessa.

Pientalo Villama sai vuoden Betonirakenne 2013 –kunniamaininnan

Pientalo Villama Turun Hirvensalossa palkitaan Vuoden Betonirakenne 2013 -kilpailussa kunniamaininnalla arkkitehtisuunnittelusta ja toteutuksesta, jossa betonin käytöllä on merkittävä osa näkyvää lopputulosta. Suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin rakennuttajat Anne-Maarit Alho-Leino ja Kari Leino, arkkitehtisuunnittelusta arkkitehtitoimisto Sigge Oy ja betonielementtien valmistaja ja asentaja Betoniluoma Oy.

Tuomariston mukaan talon ulko- ja sisätiloissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti käyttöpinnoissa. Laadukkaasti toteutettu kokonaisuus on arkkitehtonisesti persoonallinen pientalo, joka sopeutuu hyvin ympäristöönsä.

Betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin erityisesti rakennuksen julkisivuissa, sisäpinnoissa ja kalusteissa. Laadukkaasti toteutetut betonipinnat luovat kontrastia tilojen muille materiaaleille. Sisätiloista avautuvat laajat näkymät myös ulkotiloihin.   Villaman rakennuttajalla on ollut tulevasta kodista vahva visio ja se näkyy toteutuksessa. Harkitussa kokonaisuudessa tulevat esiin toisaalta betonin teollinen ja karhea ilme sekä toisaalta kodikkuus talon minimalistisissa yksityiskohdissa. Betoni luo eleetöntä ja rauhallista tunnelmaa pientalon ilmeessä.

Kolmikerroksinen pientalo on toteutettu pääosin betonielementeillä. Tasopinnat ja kalusteet ovat paikallavalettuja. Julkisivut ovat sandwich-elementtejä, joissa elementin vanerimuottipinta on kaikissa sisätiloissa näkyvissä. Ulkopinta on teräshierretty käsin ja karhennettu kevyesti hiomalla. Talo on sijoitettu luontevasti kallioiselle tontilleen. Suojaisat pihapoukamat ovat osa sisä- ja ulkotilojen kokonaisuutta.
Arkkitehtitoimisto Sigge Oy:n suunnittelema villAma on osoitus betonin vahvuuksista pientalorakentamisessa. Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu yksilöllinen pientalo, laadukas lopputulos – myös kustannustehokkaasti.

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja siihen osallistui tänä vuonna 12 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turun kirjastosilta vuoden 2013 betonirakenteeksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat