Kokeile kuukausi maksutta

Uusien asuntojen aloitukset eivät ole hyytyneet

Myytävien uusien asuntojen markkina on toiminut yllättävän hyvin syys-maaliskuussa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Asuntokaupan rakenteessa on kuitenkin tapahtunut selkeä muutos, sillä ostajiksi ovat tulleet voimalla isot sijoittajat, jotka haluavat pieniä vuokra-asuntoja. Pienten asuntojen korostuminen vääristää neliöhintoja ylöspäin.

Myytävien uusien asuntojen markkina on toiminut yllättävän hyvin syys-maaliskuussa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Asuntokaupan rakenteessa on kuitenkin tapahtunut selkeä muutos, sillä ostajiksi ovat tulleet voimalla isot sijoittajat, jotka haluavat pieniä vuokra-asuntoja. Pienten asuntojen korostuminen vääristää neliöhintoja ylöspäin.

image

Myytäviä asuntoja aloitettiin puolen vuoden tarkastelujaksolla jopa hieman enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten, ja kauppakin on käynyt kohtuullisesti. Keväällä romahtanut kuluttajakauppa ei ole palautunut, mutta tilalle ovat tulleet pieniä asuntoja ostavat sijoittajat.

Asuntoaloitukset ovat painottuneet pieniin kerrostaloasuntoihin, sillä juuri tällaisia asuntoja sijoittajat haluavat. Kerrostaloasuntojen aloitukset lisääntyivät vuodentakaiseen tilanteeseen
verrattuna 26 prosenttia, mutta kuluttajakaupan varassa olevat rivitaloaloitukset romahtivat 34 prosenttia. Sama trendi näkyy ennakkomarkkinoinnissa.

Koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa aloitettiin seuranta-alueiden perusteella tehdyn arvion mukaan noin 4100 gryndausasunnon rakentaminen puolessa vuodessa ja noin 8450 asunnon rakentaminen vuodessa. Taso on ihan kohtuullinen. Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on noin 3800 asuntoa, mikä vastaa vajaan puolen vuoden tuotantoa. Määrä on hieman vähentynyt.

Vilkkainta asuntorakentaminen on ollut Seinäjoen ja Vaasan seudulla, missä aloitettiin puolessa vuodessa peräti 550 asunnon rakentaminen.

Asunnoista ylitarjontaa

Uusia asuntoja on myynnissä normaalia enemmän, sillä tarjonta on 26 prosenttia korkeammalla kuin keskimäärin kuluneen kymmenen vuoden aikana. Puolen vuoden tarjontalukema on ennallaan, vuodessa tarjonta lisääntyi 8 prosenttia. Myös rakenteilla olevien myymättömien asuntojen määrä on kasvanut.

Valmiiden myymättömien asuntojen varasto kasvoi edelleen lievästi. Koko maassa ilman pääkaupunkiseutua on arviolta 2100 myymätöntä uutta asuntoa. Jo 27 prosenttia myytävistä asunnoista on valmiita.

Asuntokaupat lisääntyivät viime syksystä 4 prosenttia, mutta vähenivät viidenneksellä verrattuna vuodentakaisiin, veromuutoksen kiihdyttämiin lukuihin. Kauppojen määrä oli 9 prosenttia alle kymmenen vuoden keskiarvotason.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntä -lukema kertoo, kauanko myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla. Myyntivaraston pituus on nyt 12,6 kuukautta eli asunnoista on voimakasta ylitarjontaa. Kymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna tarjontaa on noin neljäsosa liikaa.

Neliöhinnat nousivat pienten asuntojen myötä

Myynnissä olevien uusien asuntojen hinnat kallistuivat voimakkaasti, viime syyskuusta 4,0 prosenttia ja vuodessa 6,3 prosenttia. Osa hintojen noususta selittyy tuotannon painottumisella pienten asuntojen kerrostalokohteisiin. Keskihinnaltaan halvin kerrostaloneliö on myynnissä Raumalla (2892 euroa) ja kallein Turussa (4374 euroa). Halvimmat rivitaloneliöt ovat Oulussa (2123 euroa), kalleimmat Raumalla (3786 euroa).

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Pääkaupunkiseutua koskeva katsaus tulee Rakennuslehteen toukokuun alussa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Uusien asuntojen aloitukset eivät ole hyytyneet”

  1. Asunnoista on huomattavaa ylitarjontaa, mutta missä ovat ostajat? Siinä on aivan oleellinen kysymys tämän hetken asuntomarkkinoilla. Kaikki eivät ole sijoittajia. Tavalliselle kansalaiselle asunto on tätä nykyä aivan liian kallis hankinta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat