Hannusranta-kadun päässä pilkottaa metron Kaitaan-aseman rakennustyömaan oranssi aita. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Espoolaisen asuin­alueen asukkaat myyvät kotinsa rakennus­yhtiölle, joka rakentaa tilalle kerrostaloja

Espoon Hannusrannan asukkaat ovat päättäneet myydä tonttinsa rakennusyhtiölle.

Kirjoittaja(t) Kaisu Moilanen / HS

Nämä asukkaat eivät ole mitään nimbyjä. Päinvastoin. He ovat päättäneet myydä asuinalueensa rakennusyhtiölle sen sijaan, että vastustaisivat muutoksia kotikulmillaan.

Alue on Espoon Kaitaalla sijaitseva Hannusranta, metsäinen omakotitaloalue järven läheisyydessä, 300 metrin päässä tulevasta Kaitaan metroasemasta.

Tilanne on erikoinen ja poikkeuksellinen. Tavallisesti kaupunki kaavoittaa, asukkaat vastustavat ja rakennusyhtiöt rakentavat.

Hannusrannassa asukkaat käärisivät osan mahdol­lisista voitoista. HS:n tietojen mukaan asunnoista saatava hinta on sidoksissa siihen, kuinka paljon rakennus­yhtiö pääsee alueelle rakentamaan.

”Jokainen saa omansa ja vähän päälle”, sanoo alueella asuva Esa Rosendahl. Hän ei halua paljastaa esisopimuksen tarkempia yksityiskohtia.

”Emme tietenkään halua purkaa talojamme, jos saamme niistä vähemmän rahaa [verrattuna nykyisiin asuntomarkkinoihin].”

Tulossa ehkä jopa 12 kerroksen kerrostaloja

Sopimuksen rakennusyhtiön kanssa on allekirjoittanut neljä asunto-osakeyhtiötä kiinteistönomistajineen. Se tarkoittaa kymmeniä alueen asukkaita.

Asukkaiden toiminnalla näyttää olevan hurjia seurauksia: nyt Espoon kaupunkisuunnittelun kaavailut alueelle ovat muuttuneet. Alueesta piti tulla matalan asuntorakentamisen alue, mutta nyt sinne ollaankin kaavoittamassa kerrostaloja, mahdollisesti jopa 12 kerroksen korkuisia.

Asukkaiden ja rakennusyhtiön sopimus vaikutti Espoon suunnitelmiin, myöntää kaupungin asemakaavapäällikkö Ossi Keränen.

Mikäli asukkaat eivät olisi lähteneet rakennusyhtiön kelkkaan, olisi Hannusranta todennäköisesti jäänyt lähes ennalleen. Keräsen mukaan uudet kerrostalomerkinnät Hannusrannan asemakaavaluonnoksessa ovat kuitenkin täysin osayleiskaavan mukaisia.

”Tämä on muotoiltu siinä niin, että toteutukseen vaikuttaa asukkaiden näkökulma.”

Päätös oman kodin myymisestä rakennuttajalle ei ollut kaikille helppo.

”Täällä asuu ihmisiä neljännessä ja viidennessäkin polvessa. On tässä ollut aika hautajaistunnelma”, sanoo asukas Jarmo Lehtelä.

Jotkut tekivät päätöksen pakon edessä

Osa alueen asuintaloista on melko uusia, 2010-luvulla rakennettuja. Jos sopimus toteutuu, on todennäköistä, että myös uudet talot jyrätään kerrostalojen alta pois.

Jotkut asukkaat tekivätkin päätöksen pakon edessä.

”Ehkä se viimeinen asia oli tämän rannan muuttuminen yleiseksi virkistysalueeksi. Se ranta on monelle tärkeä juttu, ja tässä se oma ranta sitten häviäisi”, sanoo Lehtelä. Hän on asunut Hannusrannassa 25 vuotta.

Osaa asukkaista pelotti jäädä viimeiselle omakotitalotontille kaupungin noustessa ympärille. ”Näimme, että tehostamista tulee, emmekä halunneet jäädä viimeiseksi”, Esa Rosendahl sanoo.

Asukkaiden päätökseen vaikutti myös raskas ja pitkä rakennusvaihe, joka hankaloittaisi heidän arkeaan vuosien ajan. Rosendahlia tilanne ei sureta.

”Tiemme toiselle puolelle nousee metroasema. Olisi hassua, jos kaupunki loppuisi tähän. On aivan selvää, että tämä alue ei voi säilyä tällaisena.”

Toisaalta alue on muuttunut paljon viime vuosina. ”Kun naapurissa kirjoitetaan ylioppilaaksi ja muutetaan pois kotoa, on tämän rannan puolen nuorin asukas 50-vuotias.”

Kaikki asukkaat eivät ole mukana

Kaikki asukkaat eivät kuitenkaan ole mukana rakennusyhtiöiden kanssa solmittavassa sopimuksessa. Ainakin yhdessä tapauksessa jäljelle jäävän omakotitalon takapihalta saattaa nousta kerrostalomuuri.

Onko tämä oikeudenmukaista asukkaiden näkökulmasta katsottuna?

”Sitä voi tietysti kysyä. Tämä on hankalaa pohdintaa, kun siitä 300 metrin päässä on metroasema, ja siksi asumista pitäisi tiivistää. Espoon kaupungin on lisättävä asumista huomattavia määriä metroradan varrella, jotta metrosta olisi kaupungille hyötyä”, Keränen sanoo.

”Yritämme tietysti suunnittelulla vaikuttaa asioihin niin, ettei kukaan joutuisi kohtuuttomaan asemaan. Nyt asuinalue, jota sopimus koskee, muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden.”

Yhtenäisen asuinalueen asukkaat ovat kaikki mukana sopimuksessa.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta päättää Hannusrannan asemakaavoituksesta keskiviikon kokouksessaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoolaisen asuin­alueen asukkaat myyvät kotinsa rakennus­yhtiölle, joka rakentaa tilalle kerrostaloja”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi