Merja Mannila

”Naisilla on aiempaa enemmän uskallusta”

Siri Pelkonen aloitti rakennustekniikan opinnot Helsingin Metropoliassa vuonna 2012. Rakennusinsinöörin opinnot starttasi tuolloin yhteensä sata ihmistä, joista 15 oli naisia. Pelkosen mukaan naisten osuus aloittaneista kasvoi oppilaitoksessa muutamana seuraavana vuonna.

”Naisilla on aiempaa enemmän kiinnostusta ja uskallusta hakeutua rakennusalalle. Työmaitakaan ei koeta niin pelottaviksi ja äärimaskuliinisiksi paikoiksi kuin ennen. Kyllä siellä nainen pärjää siinä kuin mieskin”, 29-vuotias Pelkonen sanoo.

”Sopeutuminen on paljon omasta asenteesta kiinni. Itse olen ulospäinsuuntautunut ja puhelias ja osaan pitää puoleni.”

Pelkosen vuosikurssi jakautui suuntautumisvaihtoehtonsa mukaan kolmeen osaan. Hän itse on opinnoissaan suuntautunut infrarakentamiseen. Pelkosen ryhmään kuuluu kolme naista, joista kaksi on työnjohtajina, yksi suunnittelijana.

Rakennusalan tutkinto on Pelkoselle toinen ammattitutkinto. Hän on valmistunut matkailualalle. ”Päätin, etten aio loppuelämääni seistä tiskin takana.”

Työmaainsinöörin työ houkuttelee

Pelkonen aloitti YIT:n Triplan työmaalla Helsingissä viime vuoden elokuussa. Hän työskentelee työnjohtoharjoittelijana mutta tekee myös työmaainsinöörin töitä.

Ensin Pelkonen oli mukana rakentamassa väliaikaista Veturitietä. Sen jälkeen hän siirtyi kaivannon työryhmään, joka muun muassa tekee maanrakennustöitä Pasilan sillan alle. Parhaillaan huoltopihan alueella on meneillään putkien ja kaivojen asennusta. Lisäksi työmaalla tehdään pohjia betonilaatoille.

Pelkosen tavoitteena on valmistua syksyllä, sillä insinöörin paperit ovat vain loppusilausta vailla. Hän jatkaisi mielellään YIT:llä, ja jatkosta onkin jo puhuttu.

”Jos saan valita, mieluiten jatkaisin työmaainsinöörinä. Pidän laskennallisista töistä. Viihdyn todella paljon työmaallakin, mutta työmaainsinöörit eivät yleensä siellä paljoa käy”, Pelkonen sanoo.

Rakennuslehden pääuutisia