Kokeile kuukausi maksutta

Häkämies: Nimettömät ilmiannot käyttöön valtionyhtiöihin

Ministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan valtionyhtiöiden on jatkossa laadittava eettinen ohjeisto.

Ministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan valtionyhtiöiden on jatkossa laadittava eettinen ohjeisto.

-Yrityksen henkilöstön pitää voida tehdä nimetön ilmianto, mikäli epäilee väärinkäytöksiä. Lisäksi mikäli epäilyjä ilmenee, on aina otettava ulkopuolinen kolmas taho selvityksen tekemiseen. Yritysten johdon valintaprosessien taustaselvitysten tulee myös olla kattavia.

Valtion tienrakennusyhtiö Destia kertoi aiemmin keskiviikkona, että yhtiön koko hallitus on eronnut, koska se on epäonnistunut yhtiön entisen toimitusjohtajan Jukka Laaksovirran toiminnan valvonnassa.

Omistajaohjausosasto kuuluu Häkämiehen alaisuuteen. Tukholmasta tavoitetun ministerin mukaan Destian hallitus on pyytänyt itse eroa.

-Destiassa on paljastunut vakavia asioita jo monen vuoden ajalta, aina siitä lähtien kun Laaksovirta valittiin vuonna 2006 toimitusjohtajaksi. Ongelmien vyyhti selviää aikanaan. Olen pitänyt välttämättömänä, että pöytä tältä osin putsataan.

Häkämies ei tunnusta patistaneensa hallitusta eroamaan, mutta piti sitä välttämättömänä.

-Järjestys oli tämä, että hallitus pyysi eroa ja tuin sitä ratkaisua. Hallitus teki itse omat johtopäätöksensä, mutta pidin sitä kyllä välttämättömänä.

Häkämies ei kommentoinut omaa vastuutaan valtionohjauksen onnistumisessa.

-Mielestäni korjaustoimia on jo tehty. Pyykinpesuun on lähdetty avoimesti. Toimitusjohtaja on irtisanoutunut, hallitus käynnisti tutkimuksen, yhteistyötä tehdään poliisin kanssa ja nyt hallitus on eronnut. Tämä on se tapa jolla minä olen kantanut vastuuta.

 

Uusi hallitus kuukaudessa

Häkämies arvioi, että Destia saa uuden hallituksen kuukauden kuluttua. Destian eronnutta hallitusta johti Metso Mineralsin talousjohtaja Eeva-Liisa Virkkunen. Tilalle nimitettiin valtion omistajaohjausosaston virkamiehistä koostuva väliaikainen hallitus, jota johtaa ylijohtaja Pekka Timonen.

Julkisuudessa on aiemmin sanottu, että Timonen ja Laaksovirta olisivat läheisiä tuttuja. Timonen vakuutti keskiviikkona STT:lle, että kyse on väärinkäsityksestä. Häkämies kertoi itsekin tarkistaneensa väitteitä ystävyyssuhteesta.

Destian erityistarkastuksen mukaan myös toimitusjohtajan valintaprosessi on ollut puutteellinen. Valintaa johti edellisen hallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi, joka joutui jättämään paikkansa Patria-konsernin lahjusepäilyjen vuoksi.

 

Satojen tuhansien vahingot

Tiistaina koolla ollut ylimääräinen yhtiökokous päätti, että Destia aikoo vaatia Laaksovirtaa korvaamaan yhtiölle aiheutetut vahingot. Timonen arvioi, että vahingoissa on kyse sadoista tuhansista.

-Vahingon määrä riippuu siitä, miten toimitusjohtajan solmimien sopimusten purkaminen onnistuu. Sopimuksia on useita, muttei kymmeniä.

Tarkastuskertomuksessa moititaan myös Destian tilintarkastusraportteja, joissa ei kiinnitetty riittävää huomiota ongelmiin. Destia tilaa tilintarkastajan toimista erillisen oikeudellisen selvityksen, jonka pohjalta päätetään mahdollisista jatkotoimista.

STT ei tavoittanut Laaksovirtaa eikä Virkkusta keskiviikkona. Laaksovirta joutui eroamaan tehtävästään toukokuun lopussa rikosepäilyjen takia. Uudeksi Destian toimitusjohtajaksi on valittu Hannu Leinonen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Häkämies: Nimettömät ilmiannot käyttöön valtionyhtiöihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat