Tänä syksynä markkinoille tulevat modulaariset akustiikkaratkaisut vaimentavat ääniheijastuksia, jarruttavat melun leviämistä ja alentavat melutasoa. Esimerkiksi integroitu ja kantava akustinen katto voidaan upottaa rakennuksen vaippaan. Kuvat: Ruukki Construction Oy
Ilmoitus

Akustiikka on olennainen osa toimivaa työympäristöä

Hyvällä akustiikalla on tunnetusti suora vaikutus työtehoon ja työhyvinvointiin. Silti se jää monissa rakennushankkeissa aivan liian vähälle huomiolle ja saattaa pakottaa mittaviin ja kalliisiin akustiikkaremontteihin heti kiinteistön käyttöönoton jälkeen.

Kirjoittaja(t)

Hyvä akustiikka ei ole tänä päivänä vain konserttitalojen tai musiikkiareenoiden ylellisyyttä, vaan yksi kiinteistön käytettävyyden ja viihtyisyyden olennainen elementti. Sen merkitys korostuu niin liiketiloissa, kouluissa ja päiväkodeissa, toimistokiinteistöissä kuin teollisuusrakennuksissa ja urheiluhalleissa.

Vaikka ääni, kaiut ja joskus jopa suoranainen melu vaikuttavat päivittäiseen työympäristöömme ja työtehoon, jää akustiikka suunnittelussa ja toteutuksessa edelleen usein sivuosaan.

Tämä harmittaa myös Ruukki Constructionin hankekehityspäällikkö Jukka Joensuuta.

”Hyvä ääniympäristö on ratkaiseva elementti, jos tilasta halutaan aidosti toimiva ja mukava siellä työskenteleville. Hyvä akustiikka lisää työn tehokkuutta ja parantaa työturvallisuutta. Samalla se vähentää stressiä ja lisää tuottavuutta”, Joensuu listaa.

Akustiikkaremontti käy jälkikäteen kalliiksi

Alan kokeneen ammattilaisen mielestä onkin hämmästyttävää, ettei kiinteistöjen akustiikkaan panosteta riittävästi, vaikka sen tuomista hyödyistä on tarjolla riittämiin faktaa ja tutkimustietoa.

Kelloja eivät tunnu kilisyttävän edes tarjolla olevat kustannussäästöt, sillä puutteiden paikkaaminen jälkikäteen on huomattavasti työläämpää ja kalliimpaa kuin hyvän akustiikan toteuttaminen jo rakennusvaiheessa.

”Merkittävässä osassa uusista rakennuksista olisi tarvetta akustiikkaremontille, joskus jopa heti käyttöönoton jälkeen. Urheiluhalleissa ongelma on vielä yleisempi”, Joensuu toteaa.

Tilannetta yritetään parantaa lisäämällä halleihin jälkikäteen esimerkiksi akustiikkalevyjä, akustisia verhoja sekä katsomon verhoilua. Lopputulos voi silti jäädä vaatimattomaksi ja hallin jälkikaiku pysyväksi kiusaksi.

”Tämän luulisi olevan herätys jokaiselle rakentajalle ja sijoittajalle. Pikakorjaukset ja jälkiasennukset ovat kalliita eikä lopputulos välttämättä tyydytä. On huomattavasti viisaampaa ja kustannustehokkaampaa laittaa akustiikka kuntoon jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa”, Joensuu toteaa.

Esimerkiksi toimisto- tai tuotantotilan äänenvaimennus saadaan A-luokkaan erilaisilla kantavilla profiileilla ja niitä täydentävillä verhouksilla.

Moduuliratkaisusta selkeitä säästöjä

Pulmaan on tartuttu tosissaan myös Ruukki Constructionissa. Yhtiön kehittämän Sound Environment-ratkaisun avulla akustiikkapulmat taklataan jo rakennusvaiheessa ja samalla säästetään kustannuksia.

Tänä syksynä markkinoille tulevat modulaariset akustiikkaratkaisut vaimentavat ääniheijastuksia, jarruttavat melun leviämistä ja alentavat melutasoa. Esimerkiksi integroitu ja kantava akustinen katto voidaan upottaa rakennuksen vaippaan, mikä vähentää tarvetta asentaa ylimääräisiä absorbointikerroksia katon sisäpinnalle.

”Kevyet, taloudelliset ja helposti asennettavat modulaariset ratkaisut varmistavat, että tila muokkautuu myös tulevaisuuden äänitarpeisiin. Samalla tarjolla on nopean, kätevän ja kustannustehokkaan asennuksen tuomat edut”, Joensuu toteaa.

Käytännössä Ruukin ratkaisussa on kyse integroidusta ääniympäristöstä, josta löytyy laaja valikoima erilaisia kantavia profiileja ja niitä täydentäviä verhouksia. Moduuliratkaisut poistavat esimerkiksi teollisuus- tai toimistotiloissa taustamelua, vähentävät kaikuja ja lyhentävät jälkikaiuntaa. Äänenvaimennuksissa ylletään parhaaseen A-luokkaan ja 1,0-tasolle.

”Melun lähteitä ei aina voi hallita, mutta akustiikkaa on mahdollista parantaa rakennuksen vaipan äänieristyksellä ja äänenvaimennuksella”, Joensuu selvittää.

Yksi uuden akustiikkaratkaisun pilottikohteista on Padel Club Finlandin halli Seinäjoella, jossa hallin korkeus, pelikenttien kova lattiamateriaali sekä lasiseinät ovat tuoneet erityisiä haasteita kiinteistön ääniympäristölle.

”Uusi akustiikkaratkaisu on suunniteltu erityisesti korkeille tiloille ja äänille. Akustoitu kantava kattopelti luo Seinäjoen hallille miellyttävän akustisen ympäristön, joka lisää rakennuksen käyttäjäystävällisyyttä”, Joensuu kertoo.

”Akustiikassa pikakorjaukset ja jälkiasennukset ovat kalliita ja lopputulos silti usein epävarma. Viisaampaa on hoitaa asia kuntoon jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa”, Ruukki Constructionin hankekehityspäällikkö Jukka Joensuu toteaa.

Ruukki Construction Oy

  • Valmistaa ja kehittää teräkseen pohjautuvia rakennustuotteita ja -palveluja
  • Osa maailmanlaajuisesti toimivaa teräsyhtiö SSAB:tä
  • Tehtaat Suomessa Alajärvellä, Kauhavalla ja Vimpelissä
  • Työllistää 1500 henkilöä 11 maassa

www.ruukki.com

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi