Kuva: Suvi Suovaara
Ilmoitus

Älä tule paha kakku

Miksi muuttua, kun ei ole pakko. Kunnes on.

Kirjoittaja(t)

Hiekkalaatikoilla on herätty kevään rakennushankkeisiin. Huomioon on otettava rakennusmateriaalin raekoon jakauma ja kosteuspitoisuus, tiivistyksen onnistuminen, irtoaminen muotista sekä irrottamista ohjaava loitsu.

Jos muihin jää toivomisen varaa, loitsua kannattaa toistaa. Sen volyymia voi myös nostaa.

Hiekkakakku ei onneksi ole yhteiskunnan kriittistä infrastruktuuria eikä kotitalouden suurin investointi. Laatuun voi siksi suhtautua enemmän oppimisen kuin teknisen täydellisyyden kautta. Jos menee pieleen, yritetään uudelleen – niin kauan kunnes hermo menee. Ja jos onnistuukin, mitoituskäyttöikä on useimmiten vain minuutteja.

Molemmissa lopputulos on siis täydellinen tuho. Minkä jälkeen voi aloittaa alusta: täytä, tiivistä, kippaa, loihdi.

Aikuisten oikeassa maailmassa näin on kovin harvoin. Vertailukohdaksi sopii lähinnä ihmiskunnan tähänastinen suhtautuminen luonnonvaroihin. Tänä vuonna suomalaisten ylikulutuspäivä oli jo maaliskuun lopussa. Liikakäytämme siis uusiutuvia luonnonvaroja kolme neljäsosaa vuodesta, emmekä anna maapallolle aikaa käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Kulutamme neljä kertaa enemmän kuin pitäisi.

Se on liikaa. Niin paljon liikaa, että tiedeyhteisö pystyy jo ihan realistisesti kuvaamaan ja ajoittamaan täydellisen tuhon. Ja niin paljon liikaa, että vertaus alkaakin ontua. Emme me voi enää aloittaa alusta. Kaiken pelastavaa loitsua ei ole.

Olemme siis tilanteessa, jossa näemme jo lopputuloksen. Itse asiassa näemme sen koko ajan paremmin, mutta emme katso. Kuumenevat lämpöaallot, voimistuvat hirmumyrskyt ja sulavat jäätiköt ovat liian kaukana omasta arjesta niin kauan kuin oma koti ei ole palanut. Tietoa on tarjolla, mutta TikTok on koukuttavampi. Ratkaisuja on olemassa, mutta ne alkavat useimmiten investoinnilla.

Miksi muuttua, kun ei ole pakko.

Kunnes on. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on todistanut, että äärimmäinen kriisi länsimaiden porteilla saa kuin saakin synnytettyä yksimielisen yhteisrintaman. Ylimieliset, laiskanletkeät ja vastahakoiset ovat yhtäkkiä jämäkkinä kaikki samaa mieltä. Eikä vain mieltä, vaan talkoissa tekemässä ja maksamassa.

Hoidetaan siis tuo kiireisin asia ensin kuntoon ja kopioidaan sitten sama päättäväisyys ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Lähtökohdat ovat siihen itse asiassa paljon Ukrainaa paremmat. Valtavasti tiedetään, on jo tehty ja tehdään, ilmalämpöpumpuista tuulipuistoihin. Markkina tietenkin ohjaa, ja varsinkin kotitaloudet tekevät valintoja myös arvot edellä. Mutta juuri valtioiden tasolla on vielä lepsuilua. Julistukset ja teot eivät tahdo kaikilla kohdata.

Tämä on kuitenkin se, mikä ratkaisee pelin: yhteinen päättäväisyys on se loitsu. Sitten tulee hyvä kakku.

Teemu Vehmaskoski
Toimitusjohtaja,
Sanoma Tekniikkajulkaisut Oy

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi