Lakea Oy:n uudiskohteen Asunto-osakeyhtiö Vaasan Viherlehdon moduulikylpyhuoneet tehtaalla valmiina työmaalle toimitettavaksi. Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n tuotantopäällikkö Timo Laaksonen suorittaa viimeiset laatutarkistukset ennen sinetin asentamista. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya
Ilmoitus

Betoninen Karanttia-moduulikylpyhuone tarjoaa laatuetuja ja aikasäästöjä

Esivalmistus on alkanut saada jalansijaa myös rakennustyömailla. Tuore esimerkki on betonirakenteinen ja tehdasolosuhteissa valmistettu Karanttia-moduulikylpyhuone. Ratkaisulla vältetään kosteiden tilojen laatuongelmat ja runkovaiheessa tehtävä asennustyö tuo rakennusprojektiin selkeitä aikasäästöjä.

Kirjoittaja(t)

Kylpyhuoneiden käytettävyys, varustelun muunneltavuus eri elämäntilainteiden mukaan sekä märkätilojen laatu ovat asunnon ostajalle ja asukkaalle tärkeitä kriteereitä.

Karanttia-moduulikylpyhuone valmistetaan betonista kuivissa tehdasoloissa, jolloin vältytään kosteiden tilojen mahdollisilta laatuongelmilta. Kestävän perusrakenteensa ansiosta se taipuu kaikkiin elämänkaaren vaiheisiin, kun esimerkiksi apuvälineitä voi siirtää ja lisätä eri kohtiin seinää ja kattoa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Rakennustyömailla kylpyhuoneiden sisustamiset ja varustamiset ovat perinteisesti loppusuoran urakoita, jotka viedään läpi muiden sisätöiden yhteydessä – ja yleensä tiukalla aikataululla.

Runkovaiheessa asennettava ja valmiiksi varusteltu moduulikylpyhuone tuo tähän loppusuoran kiireeseen helpotusta ja selkeitä aikasäästöjä. Yhden kylpyhuoneen asennus kestää vain 15-20 minuuttia.

Valmis kylpyhuonemoduuli mittatilaustyönä

Näitä laatu-, aikataulu- ja käytettävyyspulmia on pohdittu, kun Karanttia Oy Perusturva on yhdessä hollolalaisen Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n kanssa tuonut markkinoille betonirunkoisen moduulikylpyhuoneen.

Esivalmistettu Karanttia-moduulikylpyhuone kestää betonin ansiosta aikaa ja kosteutta. Vaikka kalusteet ja yleisilme tulevatkin usein valmiina vaihtoehtoina asunnon ostajalle, myös asukasmuutokset ovat mahdollisia. Kylpyhuoneet suunnitellaan kohdekohtaisesti mittatilaustyönä, valmistetaan tehdasolosuhteissa ja toimitetaan työmaalle täysin varusteltuna ja käyttövalmiina.

Varatoimitusjohtaja Terhi Tammisen mukaan esivalmistuksen edut ovat tässä kohtaa kiistattomat, sillä tuote kootaan, kosteussuojataan ja sisustetaan kuivissa ja stabiileissa olosuhteissa. Myös laatu on helppo varmistaa: tehtaalla tehtävistä tarkastuksista ja testauksista toimitetaan pöytäkirjat rakennusurakoitsijalle.

Hän painottaa myös muunneltavuutta. Uudiskohteessa kylpyhuone voidaan toteuttaa asiakkaan omien toiveiden mukaisesti, sillä kalusteiden ja valaisinten sijoittelussa ei ole juurikaan rajoituksia. Hyvän suunnittelun ansiosta myös asukasmuutokset ehtivät esivalmistuksen tuotantoaikatauluun.

”Lisäksi betoninen moduuli pidentää koko rakennuksen omaa elinkaarta, sillä se muuntautuu asukkaan tarpeiden mukaan. Esimerkiksi ikääntyvien apuvälineitä voidaan lisätä tai siirtää eri kohtiin seinää tai jopa kattoa ilman riskiä rakenteen rikkoontumisesta. Kevytrakenteisissa levyseinissä tämä on usein vaikeaa”, Tamminen selvittää.

Paljon etuja myös rakentajalle

Esivalmistuksen suosio on alkanut kasvaa etenkin korkeammissa kerrostalokohteissa. Tässäkin ovat Tammisen mukaan taustalla järkisyyt.

”Suoraan paikalleen asennettavat valmiit kokonaisuudet tuovat selkeitä laatuetuja sekä kustannus- ja aikataulusäästöjä, kun monia käsityönä tehtäviä työvaiheita jää pois. Samalla vähenevät sääriskit”, hän listaa.

Ympäristökin kiittää, sillä esivalmistus vähentää materiaalihävikkiä ja rakennusjätettä. Samalla työmaa pysyy siistinä ja turvallisena.

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n tuotepäällikkö Sami Konsti painottaakin, että elementtirakentamisen kehittäminen on Suomessa globaalistikin katsottuna ainutlaatuista.

”Pyrimme omalta osaltamme pysymään tämän kehityksen kärjessä. Kokemus on osoittanut kivirakenteisten seinien olevan märkätiloissa rankarakenteisia levyseiniä riskittömämpiä ja samalla kestävämpiä. Urakoitsijaa helpottaa tässä mallissa myös se, että kokonaisvastuu on selkeästi yhdellä toimittajalla”, Konsti toteaa.

Karanttian moduulikylpyhuoneita on asennettu mm. SATO:n kerrostalokohteeseen Helsingin Kumpulassa ja sitä hyödyntää myös puurakentajana tunnettu Lakea Sydänpuu-konseptissaan.  YIT puolestaan päätyi moduuleihin Vantaan Aviapolikseen Perintökujalle nousevassa kerrostalokohteessaan, jossa rakennuttajana on VAV Asunnot Oy.

Karanttian elementtiratkaisut

  • Karanttia-moduulikylpyhuoneet ovat Karanttia Oy Perusturvan ja Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n yhteistuote.
  • Esivalmistus on ollut yritysten yhteistyön kulmakivi jo 33 vuotta.
  • Yhteistyö on alkanut Karanttia-elementtiväestönsuojan valmistuksesta.
  • www.karanttia.com

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi