Projektipäällikkö Laura Hietaselle (kesk.) ja elementtisuunnittelija Jenna Väänäselle DigiBetset on ollut myönteinen yllätys. Betsetin suunnittelujohtaja Markku Räisänen ottaa mielellään vastaan palautetta sovelluksen kehittämisen pohjaksi. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya.
Ilmoitus

Betsetin digiharppaus mullistaa rakentamisen toimintatapoja

Rakennusalan digitalisaatiossa on nähty jo monia vaiheita, ja nyt betonialan yritys Betset-yhtiöt haluaa harpata kerralla kehityksen kärkeen: se avaa ensimmäisenä Suomessa oman tuotantoprosessinsa suunnittelijoille ja urakoitsijoille.

Kirjoittaja(t)

Työnjohtajat tutkivat tablettejaan Lehto Groupin työmaalla Vantaan Kaivokselan Pumppupuiston alueella. Näin he ovat tehneet jo vuosia, mutta nyt ruudulle avautuu jotakin aivan uutta. Työmaalla pilotoidaan Betsetin kehittämää uutta digitaalista työkalua, joka linkittää suunnittelijoiden, elementtitehtaan ja työmaan tiedot.

Uudessa DigiBetset-kokonaisuudessa yhdistyvät suunnitteljoiden työkalu Tekla sekä Betsetin oma Tatu-toiminnanohjausjärjestelmä. Tiedon jakamisen alustana on käytössä myös Trimble Connect -pilvipalvelu.

”Suunnittelijat ja työmaan johto näkevät Betset Extrator -työkalumme ansiosta esimerkiksi tuotantotilanteemme reaaliajassa. Rakennettavan talon elementit on värikoodattu havainnekuvissa sen mukaan, ovatko elementit valmistuksessa vai suunnitteluvaiheessa vai onko ne jo lähetetty työmaalle”, Betsetin suunnittelujohtaja Markku Räisänen ja kehitysjohtaja Harri Bergholm kertovat.

Uusia tehoja työmaalle

Lehdon työmaan vastaavat työnjohtajat Omar Razaqi ja Joonas Ihalainen kehuvat uutta työkalua merkittäväksi työn helpottajaksi.

”Betset-tuotannon ja elementtisuunnittelun ajantasainen esitys Trimble Connect -mallissa helpottaa työmaatoimintojen suunnittelua ja selkeyttää elementtiasennuksen prosesseja. Sovellusten toiminta mobiililaitteilla on merkittävä etu”, Razaqi ja Ihalainen kertovat.

Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya

Myös Pumppupuiston alueen suunnittelijoille, Insinööritoimisto Mäkeläisen projektipäällikölle Laura Hietaselle ja elementtisuunnittelija Jenna Väänäselle Betsetin sovellus on päivittäinen työkalu ja uusi kehitysaskel – vaikka toimistossa on tietomallinnettu kaikki rakenne- ja elementtisuunnittelut jo vuosia ja luotu täsmällisiä virtuaalimalleja.

”Pystymme julkaisemaan elementtisuunnitelmat sujuvasti suoraan Betset-tuotantoon, ja muutosten hallinta on helppoa. On myös hyvä, että pääsemme vaikuttamaan sovelluksen kehittämiseen, kun löydämme ohjelmasta jotain muutettavaa”, Hietanen ja Väänänen kiittävät.

Muutosta toimintatapoihin

Betsetin ja Lehdon yhteistyö perustuu kolme vuotta sitten tehtyyn kumppanuussopimukseen, joka takaa yhteisen kehitystyön.

”Haluamme vakioida kerrostalotuotantomme mahdollisimman pitkälle, ja onnistumme siinä vahvojen kumppanuuksien avulla”, toteaa Lehto Asunnot Oy:n hankintapäällikkö Seija Jokela. Lehto Groupin digijohtajan Tiina Talvitien mukaan kyse ei ole vain tietomallintamisesta, vaan syvällisemmästä toimintatapojen uudistamisesta.

Lehto Asunnot Oy:n rakennepäällikkö ja pilotin projektipäällikkö Heikki Paakinaho pitää ainutlaatuisena sitä, että elementtiyhtiö avaa tuotantoprosessinsa niin kuin Betset nyt tekee.

”Rakennusalalla on perinteisesti toimittu sirpaleisesti, ja rajoja ylittävä yhteistyö on ollut harvinaista”, hän sanoo.

Betsetin Räisänen ja Bergholm visioivat jo Extrator-työkalun seuraavia askelia, jotka tarjoaisivat laadunvarmistus- ja kustannustietoja työmaille. Jo nyt työkalu on tuonut työprosesseihin monia etuja: ajansäästöä, tehostamista, virheiden vähenemistä, parempaa laatua ja oikea-aikaisuutta.

”Erityisen arvokasta on prosessien läpinäkyvyys ja reaaliaikaisuus sekä jatkuva kommunikointi, dokumentointi ja aikataulujen hallinta. Voisiko enää muuta toivoa?”

Betset-yhtiöt

  • Betset Group Oy, Betset MB Oy, Betset Turku Oy, Betset Oy ja Betset Betoni Oy
  • Betonialan perheyritys
  • Perustettu v. 1950
  • 9 tehdasta Suomessa ja osakkuusyritys Virossa
  • Liikevaihto noin 125 miljoonaa euroa
  • Noin 650 työntekijää

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi