Hallituksen puheenjohtaja Sami Kokkonen ja hallituksen jäsen Marjo Brotherus sanovat, ettei As Oy Helsingin Bulevardinaukion vastikkeisiin tullut korotusta energiaremontin kustannuksista ja rajusti kallistuneesta kaukolämmön hinnasta huolimatta. Kuva: Jouni Ranta
Ilmoitus

Energiatehokkuuden parantaminen sataa kaikkien laariin

Rakennusten energiaremontit ovat tehokas tapa leikata energian kulutusta ja päästöjä. Energian kallistumisen myötä ne ovat myös taloudellisesti entistä kannattavampia.

Kirjoittaja(t)

Rakennuksissa käytetään yli 35 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta, ja ne aiheuttavat noin 30 prosenttia päästöistä. Uudet talot ovat jo valmiiksi energiapihejä, mutta olemassa olevien rakennusten energian kulutuksen vähentämisessä riittää tekemistä.

”Vanhemmissa rakennuksissa voi melko pienilläkin investoinneilla säästää huomattavan määrän energiaa ja vähentää päästöjä”, Rakennusteollisuus RT:n asiantuntija Jani Kemppainen huomauttaa.

Energian hinnan nousu on saanut energiaremontit taloudellisesti aiempaa kannattavammiksi.

”Investointien takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet. Lisäksi kannattaa muistaa, että energiaremontti alkaa tuottaa sijoitetulle pääomalle heti tuottoa, kun energiakulut pienenevät.”

Energiaremontilla voidaan parantaa myös asukkaiden viihtyisyyttä ja sisäilman terveellisyyttä, kun vedon tunne asunnossa vähenee ja ilmanvaihto toimii optimaalisesti.

Rakennusteollisuus RT:n asiantuntijan Jani Kemppaisen mukaan rakennusten energiatehokkuudella on myös iso yhteiskunnallinen merkitys. Kuva: Venni Ahlberg

Oikea-aikaiset korjaukset pitävät talon kuosissa

Jokainen talo vaatii ikääntymisen myötä korjauksia. Kemppainen suosittelee varautumaan tähän hahmottamalla tulevien vuosien remonttitarpeita ja ottamalla niissä huomioon energiatehokkuuden parantaminen.

”Suunnitelmallisuus ja oikea-aikaiset korjaukset pidentävät rakennuksen käyttöikää. Ne myös auttavat säilyttämään sen jälleenmyyntiarvon. Remonteilla voi lisäksi varautua kiristyviin vaatimuksiin, jotka saattavat tulevaisuudessa koskea vanhojenkin asuinrakennusten energiatehokkuutta.”

Energiaa säästävät esimerkiksi lisäeristäminen ja ikkunoiden vaihtaminen. Tehokkaita keinoja ovat myös talotekniikan uudistaminen ja automaation lisääminen.

Moni talonomistaja alkaa hyödyntää uusiutuvaa energiaa siirtymällä öljylämmityksestä maalämpöön tai asentamalla katolleen aurinkopaneelit.

Lähde: Rakennetun omaisuuden tila (ROTI) 2023

Tuet kannattaa hyödyntää energiaremonteissa

Kemppainen muistuttaa energiaremontteihin myönnettävistä valtion tuista, joita voi hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Myös kotitalousvähennystä kannattaa hyödyntää remonteissa.

”On tärkeää, että erilaisia tukimuotoja on saatavilla, sillä etenkin muuttotappioalueilla rahoituksen saaminen energiaremontteihin voi olla haasteellista.”

Kemppainen sanoo, että rakennusten energiatehokkuudella on myös iso yhteiskunnallinen merkitys. Energiaa säästyy näin muihin välttämättömiin kohteisiin, esimerkiksi runsaasti energiaa tarvitsevalle teollisuudelle.

”Kaikki hyötyvät, kun Suomen energiaomavaraisuus paranee. Lisäksi sähkön hintaa nostavia kulutuspiikkejä voidaan tasata.”


Taloyhtiö lopetti kaukolämmön hukkaamisen harakoille

As Oy Helsingin Bulevardinaukio on hyvä esimerkki energiaremontista, jossa lopetettiin kaukolämmön ja eurojen puhaltaminen taivaalle. Vuonna 2001 valmistunut kerrostalo sai vähennettyä yli 30 prosentilla sekä energiankulutustaan että päästöjään toteuttamalla kaukolämmön poistoilman lämmöntalteenoton.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sami Kokkonen ja hallituksen jäsen Marjo Brotherus kertovat, että energiaremontti ei vaikuttanut lainkaan vastikkeisiin, sillä sitä maksetaan kertyvien säästöjen kautta. Remontti valmistui vuoden 2022 lopulla ja se kerrytti jo tammi–maaliskuun aikana lähes 40 000 euron säästöt kaukolämmön käytön vähenemisen myötä. Remontin takaisinmaksuaika on 8 vuotta.

Ilmanvaihdon automaation ansiosta myös asumisviihtyvyys on parantunut, kun ilmanvaihdon teho laskee kovilla pakkasilla ja vastaavasti kesähelteillä kasvaa yön viileämpinä tunteita.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi