Tunnustukset myönnettiin 12.2. Musiikkitalolla järjestetyssä Rakennustiedon tilaisuudessa Vastuullista kiinteistöliiketoimintaa Rakennustiedon ympäristöluokituksen avulla.
”Rakennustiedon ympäristöluokitus on erittäin helppo, käytännönläheinen ja kohtuuhintainen työkalu rakennustuotannon tavoitteelliseen ohjaamiseen ympäristövastuullisesti. Se ohjaa fokuksen oikeisiin asioihin ja auttaa sitouttamaan hankkeen osapuolet yhteisiin tavoitteisiin ja konkreettisiin toimenpiteisiin”, toimitusjohtaja Jari Lehtinen Järvenpään Myllytie 14:n pääurakoitsijana toimineesta COfLOW Oy:stä sanoo.
Järvenpään Myllytie 14:n rakennuttanut M2-Kodit on Y-säätiö-konserniin kuuluva yhtiö, joka toteuttaa valtion tukemaa vuokratuotantoa. Y-Säätiö -konserni on maan neljänneksi suurin vuokranantaja ja suurin valtakunnallinen yleishyödyllinen toimija.
”Ei riitä että kerromme toimivamme ympäristövastuullisesti, vaan meidän pitää pystyä osoittamaan ympäristövastuun toteutuminen standardoiduilla ja todennetuilla mittareilla. Rakennustiedon ympäristöluokitus on meillä toiminut hyvin sen todentamisessa, että teemme ympäristövastuullisia tuotteita laatusertifioidusti. Mittarit osoittavat miten onnistumme pienentämään hiilijalanjälkeä tavoitteiden mukaisesti. Myös rahoituksen hankinta edellyttää todennettua ympäristöluokitusta”, M2-Kotien ja Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski sanoo.
Tuusulan Jokelaan rakennetussa Peltokaaren päiväkodissa rakennuksen energiatehokkuuteen ja hiilijalanjälkeen panostettiin jo kilpailuvaiheesta lähtien, ja hanke sai näistä osa-alueista täydet pisteet.
”Rakennustiedon ympäristöluokitus on suomalaiseen rakentamiseen hyvin istuva luokitus, jota voimme käyttää muissakin rakennushankkeissa. Ympäristöluokituksessa painottuvat meidän olosuhteissamme keskeiset rakennusten energiatehokkuuteen ja hiilijalanjälkeen liittyvät kriteerit”, sanoo Tuusulan kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén.
Pirjo Sirénin mukaan myös rahoittajat edellyttävät sekä kunnalta että kuntaan sijoittuvilta yrityksiltä ympäristö- ja ilmastovastuullisuutta.
YL-luokitus vahvistaa hyvää rakennustapaa
Skanska Kodit oli Suomessa ensimmäinen asuntoprojektikehittäjä, joka valitsi Rakennustiedon ympäristöluokituksen omaperusteisiin asuntokohteisiin. Vuonna 2021 valmistunut Asunto Oy Ranta-Tampellan Kaplan Tampereella oli ensimmäinen kohde, johon Skanska Kodit haki Rakennustiedon ympäristöluokituksen. Uusimpana hankkeena Asunto Oy Helsingin Maininki Kruunuvuorenrannassa on jo 19. Skanska Kotien kohde, joka on saanut YL-luokituksen.
”Koska me rakennamme Suomessa asiakkaille suomalaisella lainsäädännöllä ja normistolla, haluamme että asukas, isännöitsijä ja huoltoliike saavat rakentamistamme asunnoista selkeän luokituksen, joka on meidän oloihimme kehitetty. Rakennustiedon ympäristöluokitus vahvistaa hyvää rakennustapaa ja sen avulla voimme varmistaa kuluttaja-asiakkaalle, että asunnot on tehty kunnolla. Kolmannen osapuolen varmistama luokitus kertoo asiakkaillemme, että Skanskan rakentama koti ja sen ympäristövastuullisuus on normistoa ja standardeja korkeampi”, Skanska Kotien aluejohtaja Toni Tuomola sanoo.
YL-luokitus on auttanut Musiikkitaloa parantamaan energiatehokkuutta ja ympäristöasioiden hallintaa
Maailman vilkkaimpiin konserttitaloihin lukeutuvalle Helsingin Musiikkitalolle myönnettiin YL-luokituksessa kolme tähteä Käyttö2023-kriteeristöllä, joka on erittäin hyvä saavutus vaativia erikoistiloja ja -tekniikkaa sisältävälle erikoisrakennukselle.
”Olemme ylpeitä ja onnellisia Rakennustiedon ympäristöluokituksen kolmen tähden luokitustasosta. Luokituksesta on meille kiinteistön ylläpidossa ja käytössä aivan konkreettista taloudellista hyötyä ja se auttaa meitä toiminnan jatkuvassa parantamisessa”, Musiikkitalon markkinointi- ja viestintäjohtaja Juha Paaso sanoo.
”Ympäristöluokitusta ja kehityssuosituksia hyödyntämällä on saavutettu merkittävä parannus kolmeen tähteen muun muassa energiatehokkuutta parantamalla, päästöttömällä energianhankinnalla, vesikalusteiden säädöllä, ylläpidon menettelyjen kehittämisellä sekä laadukkaalla jätehuollolla ja kierrätyksellä”, kertoo Musiikkitalon YL-konsulttina toiminut Timo Rintala Sustera Oy:stä.
”Rakennustiedon ympäristöluokituksesta on yhdeksässä vuodessa tullut käytännössä kansallinen ympäristöstandardi ja määrittely rakennushankkeen ympäristöasioiden hallintaan. Käyttö2023-kriteeristö on nyt ollut käytössä noin vuoden, ja se tarjoaa paljon mahdollisuuksia rakennusten käytön ja ylläpidon kehittämiseen koko elinkaaren aikana”, Timo Rintala sanoo.
Ympäristövastuullisuutta kiinteistön koko elinkaareen
Suomalaisen rakennus- ja kiinteistöalan yhdessä kehittämä Rakennustiedon ympäristöluokitus on saavuttanut vankan jalansijan suomalaisessa rakentamisessa.
”YL-luokituksella on ohjattu jo yli 400 rakennushanketta. Rakennustiedon ympäristöluokitus tukee rakennusten ympäristövastuullista suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa koko niiden elinkaaren ajan”, YL-luokituksen tuotepäällikkö Petri Jaarto Rakennustiedosta sanoo.
”Toiminnan vastuullisuus on muodostumassa yhä keskeisemmäksi menestystekijäksi kaikille kiinteistö- ja rakennusalan osapuolille, sekä yksityisille että julkisille toimijoille. Rakennetun ympäristön merkitys hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamisessa on suuri niin kansantaloudellisesti, sosiaalisesti kuin ilmastonmuutoksenkin näkökulmasta – juuri tähän muutokseen vastuullisen kiinteistöliiketoiminnan tueksi Rakennustiedon ympäristöluokitus tarjoaa suomalaisiin olosuhteisiin sovitetun ohjaustyökalun”, liiketoimintajohtaja Kai Renholm Rakennustiedosta korostaa.
Katsotaan yhdessä, miten Rakennustiedon ympäristöluokitus auttaa kehittämään rakennuksen ja kiinteistösalkun ympäristösuorituskykyä:
Petri Jaarto, Rakennustieto Oy , tuotepäällikkö, YL-luokitus
petri.jaarto@rakennustieto.fi, p. 040 594 1964