JM Suomen kerrostalokohde Espoon Leppävaarassa ei maallikon silmissä juurikaan eroa tavallisesta talotyömaasta. Alkuvuonna 2019 käynnistynyt ja ensi keväänä valmistuva uudiskohde kätkee tiiliverhouksensa taakse yhteensä 121 asuntoa yksiöistä yli sadan neliön näköalahuoneistoihin.
Jutuntekohetkellä toukokuun alkupuolella käynnissä ovat jo sisätyöt, joten työmaalla ahkeroivat sulassa sovussa niin naulapyssyt ja sähkösahat kuin maalaustelat ja pensselitkin. Vaikka itse rakennustyöt näyttävät etenevän perinteiseen tapaan, on Ruutikellarintien eteläpäästä alkanut Puustellinkallion asuinalue on lajissaan harvinainen hanke.
Alueen ensimmäinen talo valmistuu vuoden päästä ja se saa kylkeensä monille kuluttajille tutun pohjoismaisen ympäristömerkin. Yksittäisiä Joutsenmerkki-taloja on rakennettu Suomessa aikaisemminkin, mutta JM Suomi rakentaa ensimmäisenä vapaarahoitteisia kerrostalokohteita.
”Kuluttajat vaativat asumiselta entistä enemmän turvallisuutta, terveellisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä. Joutsenmerkki antaa ulkopuolisen todistuksen siitä, että talo on tehty näitä kriteerejä noudattaen”, JM Suomen myynti- ja markkinointijohtaja Susanna Virta painottaa.
Suunnittelijalla oltava tiedonhakutaitoja
Mitä Joutsenmerkki sitten tarkoittaa työmaalla?
Onnikallion työmaainsinööri ja Joutsenmerkki-vastaavan Katariina Viitapohjan mukaan varsinainen rakentaminen ei juurikaan poikkea tavallisesta. Käytännössä suurin työ tehdään suunnittelu-, hankinta- ja kohteen luovutusvaiheessa, jotka vaativat paljon tiedonhakua ja myös pientä salapoliisityötä.
”Käytännössä jokaisen kriteeristön edellyttämän rakennusmateriaalin eli esimerkiksi tapetin, parketin, maton, laatan, maalin, liiman, betonin ja puun sekä kalustuksen pitää täyttää ympäristömerkkiin liittyvät vaatimukset. Tätä on myös tuotantovaiheessa valvottava ja dokumentoitava tarkasti”, Viitapohja selvittää.
Rakennustyömaalla korostuvat laatutyö ja huolellisuus, siisteys, jätteiden lajittelu ja kierrätys. Joutsenmerkki-materiaalit eivät yleensä ole edullisempia massatuotetta, joten niitä on myös käsiteltävä sen mukaisesti.
Niinpä puuttuvaa tai loppunutta paikkotuotetta ei välttämättä haeta lähimmästä rautakaupasta, sillä tilalle on saatava alkuperäinen tai vastaava Joutsenmerkin hyväksymä tuote.
”Toisaalta tämä on rakentajalle myös palkitseva työkohde, jossa oma ammattiylpeys ja osaaminen korostuvat”, Viitapohja vakuuttaa.

Terveellinen talo myös rakentajalle
JM-konsernissa tehtiin jo pari vuotta sitten päätös, että kaikki omaperustainen kerrostalorakentaminen tuodaan Joutsenmerkin alle. Henkilökunta otti linjauksen vastaan positiivisesti.
”Arkinen tekeminen ei ole Joutsenmerkki-työmaalla yhtään sen työläämpää. Olosuhteet ovat monessa kohtaa hajuttomampia ja siistimpiä. Tämä on terveellisempi talo jo työmaavaiheessa. Sitä osaavat varmasti kaikki arvostaa”, Viitapohja toteaa.
Rakentamismääräykset ja Sisäilmastoluokitus asettavat jo nyt varsin tiukkoja minimivaatimuksia esimerkiksi sisäilmalle. Viitapohja ja Virta kuitenkin ennustavat, että ekologisuus ja vastuullisuus nousevat rakennusalalla entistä enemmän kaiken tekemisen keskiöön. Samalla rakennuttajilta aletaan edellyttää myös ympäristösertifikaatteja.
”Kuluttajat ovat entistä kriittisempiä ja siksi tällaiset asiat kannattaa hoitaa kuntoon mieluummin etupainotteisesti kuin vasta lakipykälien pakottamana”, he toteavat.
Joutsenmerkki-talo
- Joutsenmerkki on laatusertifikaatti. Se myönnetään ulkopuolisen tarkastuksen pohjalta, jossa varmistetaan, että rakennus on laadukas ja rakennus täyttää Pohjoismaisen ympäristömerkinnän kriteerit. Joutsenmerkin saaneessa kiinteistössä korostuvat muun muassa:
- Energiatehokkuus
- Pieni ympäristökuorma
- Turvalliset materiaalit
- Hyvä ja terveellinen sisäilma
- Rakentamisen laatu
JM Suomi Oy
- Osa pohjoismaista JM-konsernia
- Kehittää ja rakentaa uusia asuinalueita pk-seudulla
- Rakentaa ensimmäisenä Suomessa Joutsenmerkittäviä kerrostaloja omistusasumiseen
- Ensimmäinen kerrostalokohde Espooseen vuonna 2015
- Liikevaihto noin 60 meur
- Henkilöstö noin 100
- www.jmoy.fi