Karoliina Lehesvuoren työmaalla Olkiluodossa sovitaan jatkuvasti pienistä ja suurista työajan joustoista, jotta eri elämäntilanteet saadaan sovitettua yhteen työn kanssa. Kuva: Samuli Ahtiainen
Ilmoitus

Kaikki hyötyvät työajan joustoista

Luulitko, että rakennusalalla työt alkavat aina aamuvarhain ilman joustoja? On aika päivittää käsityksiä: haalarihommissakin työaika voi joustaa tekijänsä tarpeiden mukaan. Skanska näyttää tässä mallia

Kirjoittaja(t)

Kirvesmies Juha Heinänen työskentelee Raumalla Skanskan työmaalla, jossa työt alkavat seitsemältä ja päättyvät puoli neljältä. Tarvittaessa työaikoihin löytyy kuitenkin joustoa henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen.

”Kaikilla Skanskan työmailla olen voinut keskustella avoimesti työnjohdon kanssa, josko on mahdollista lähteä hoitamaan omia asioita työtilanteen niin salliessa”, Heinänen sanoo.

Skanskalla oikeutta arjen pieniin työaikajoustoihin ei ole kirjattu yritystason sopimuksiin. Niistä sovitaan paikallisesti työpaikalla.

”Omien asioiden hoitaminen kesken työpäivän yleensä onnistuu, kunhan työmaalla on riittävä määrä henkilöstöä hoitamaan työt sujuvasti ja turvallisesti. Oleellista on, että asia otetaan hyvissä ajoin puheeksi”, vastaava työnjohtaja Karoliina Lehesvuori Skanska Talonrakennuksesta sanoo.

Kirvesmies Juha Heinänen teki muutama vuosi sitten nelipäiväistä työviikkoa helpottaakseen lapsensa koulutaivalta. Sittemmin hän on hyödyntänyt pienempiä työajan joustoja henkilökohtaisissa menoissa. Kuva: Skanska

Työaikaan pieniä ja suuria joustoja

Heinänen teki muutama vuosi sitten reilun vuoden nelipäiväistä työviikkoa, mikä helpotti hänen ekaluokkalaisen lapsensa koulutaivalta. Sittemmin hän on hyödyntänyt pienempiä työajan joustoja henkilökohtaisissa menoissa.

Myös Lehesvuoren työmaalla Olkiluodossa sovitaan jatkuvasti pienistä ja suurista työajan joustoista, jotta eri elämäntilanteet saadaan sovitettua yhteen työn kanssa.

”Esihenkilöltä joustavuus edellyttää avarakatseisuutta ottaa huomioon henkilöstön erilaiset tarpeet. Kaikkiin asioihin löytyy kyllä ratkaisu, kun niitä vain haluaa etsiä.”

Työajan joustoja tarvitsevat tyypillisesti lapsiperheiden vanhemmat, joiden on vaikkapa vietävä sairas lapsi lääkäriin keskellä päivää. Työntekijä voi myös tarvita omaa aikaa, kun on hoidettava pankkiasia tai autettava iäkkäitä vanhempia.

”Meillä on ollut töissä myös vapaapalokuntalaisia, jotka ovat voineet sovitusti lähteä hälytystehtävään, jos tilanne työmaalla on sen suinkin sallinut.”

Skanskan joustavuus työajoissa saa kiitosta sekä henkilöstöltä että työnjohdolta. Heinänen ja Lehesvuori korostavat avointa ilmapiiriä, jossa työntekijä voi ottaa asiat rohkeasti ja luottamuksellisesti puheeksi esihenkilönsä kanssa.

”Työ sujuu paremmin, kun kaikki ovat tyytyväisiä ja työmaalla on hyvä ilmapiiri”, Heinänen perustelee.

”Työnantaja saa puolestaan motivoituneen ja hyvinvoivan työntekijän. On kaikkien etu, että työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa”, Lehesvuori jatkaa.


Kuva: Skanska

Asioista sovitaan aina paikallisesti

Henkilöstöjohtaja Nina Jankola-Väntärin mukaan työajan joustot liittyvät oleellisesti Skanskan arvoihin, joissa korostuu välittäminen ihmisistä ja ympäristöstä.

”Pyrimme tarjoamaan työntekijöille mahdollisuuden sovittaa työ ja muu elämä yhteen mahdollisimman hyvin.”

Jankola-Väntär painottaa, että arvot pitää viedä käytäntöön ja työtä ohjaaviin prosesseihin.

Esimerkiksi työajan joustojen mahdollisuudet käydään jokaisen työmaan alussa yhdessä läpi työterveyttä ja -turvallisuutta koskevassa palaverissa.

”Joustoista sovitaan aina paikallisesti, sillä jokainen työmaa on erilainen. Paikan päällä on paras tieto ja ymmärrys järjestää asiat fiksusti.”

Jankola-Väntär kannustaa kaikkia rakennustyömaita ja muitakin toimialoja haastamaan vanhoja käytäntöjä ja etsimään rohkeasti kaikkia osapuolia hyödyttäviä ratkaisuja työnteon järjestämisessä.

”Pandemia opetti, että muutokset ovat mahdollisia lyhyessäkin ajassa. Onnistuimme varsin hyvin esimerkiksi porrastamaan työn tekemistä työmaalla.”

Rakennusalalla työntekijöiden ja yrityksen ohella asiakkaatkin hyötyvät, kun rakennushankkeita toteuttavat motivoituneet ja työhönsä sitoutuneet ammattilaiset.

”Tämä näkyy hyvin myös työn laadussa sekä aikataulujen ja kustannusten pitämisessä.”


Skanska

  • Yksi Suomen suurimmista asuntojen, toimisto- ja tuotantotilojen sekä infrastruktuurin rakentajista.
  • Henkilöstöä viime vuoden lopussa lähes 2 200 henkilöä.

www.skanska.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi