Maksaruohoa käytetään hyvin yleisesti viherkaton kasvillisuutena. Viherkattomallia tutkailemassa Janne Hautala, Ville Lindholm, Mikko Nikander ja Jaana Valjus. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya
Ilmoitus

Kaukokatseinen kiinteistönomistaja huomioi myös hiilikuorman

Monessa taloyhtiössä ja kiinteistössä on edessä mittavia peruskorjaushankkeita, joilla turvataan kiinteistön kunto ja sen arvonnousu. Kaukokatseisimmat huomioivat tässä vaiheessa myös hiilijalanjäljen, sillä siitä on hyvää vauhtia tulossa yksi keskeinen kiinteistön arviointikriteeri.

Kirjoittaja(t)

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Vanha vertaus pätee oivallisesti myös kiinteistömarkkinoille, jossa isot omistajatahot ovat jo joitakin vuosia panostaneet kiinteistökantansa energiatehokkuuden parantamiseen. Viime aikoina katse alkanut kääntyä energiansäästön ohella myös kiinteistön koko elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen. Sitä on pyritty puristamaan alaspäin muun muassa uusiutuvaa energiaa hyödyntävän teknologian sekä vähäpäästöisempien rakennusmateriaalien avulla.

Omistajien motiivi on lopulta hyvin yksinkertainen: energiatehokas ja pienen hiilijalanjäljen omaava kiinteistö säilyttää paremmin arvonsa, se houkuttaa vuokralaisia ja kertoo omistajansa vastuullisuudesta.

Nyt sama trendi on rantautumassa myös tavallisiin taloyhtiöihin, jotka ovat tulossa peruskorjausikään. Kerabitin myyntijohtaja Janne Hautalan mukaan mittava peruskorjaushanke on hyvä hetki miettiä myös taloyhtiön omaa hiilijalanjälkeä – sillä kun on tulevina vuosina entistä selkeämpi vaikutus asunnon arvoon.

”Esimerkiksi kattoremontissa voi oikeilla materiaalivalinnoilla pudottaa katon hiilijalanjäljen jopa puoleen perinteisestä. Eli ero on todella huomattava”, Hautala tähdentää.

Mäntyöljy on bitumia vihreämpi vaihtoehto

Katto- ja vedeneristyskonserni Nordic Waterproofingiin kuuluvalla Kerabitilla hiilipäästöihin on pureuduttu jo vuosien ajan. Kehitystyön tuloksena on syntynyt Lohjan tehtaalla valmistettava Nature-katetuotesarja, jonka hiilijalanjälki on selvästi perinteisiä bitumikatteita pienempi.

”Päästöpudotus perustuu siihen, että tavallisissa huopakatteissa käytetty bitumi on merkittävässä määrin korvattu mäntyöljyllä. Nature-tuotteiden vedeneristys- ja kestävyysominaisuudet ovat kuitenkin aivan yhtä hyvät kuin tavallisessa bitumikatteessa”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Mikko Nikander.

Samalla hän muistuttaa, että kiinteistön hiilitalkoissa nimenomaan katto on paras kohde lähteä liikkeelle. Kun neliömäärät ovat isoja, ovat päästöpudotuksetkin tuntuvia.

”Jos yläpohjassa vielä suositaan puuelementtejä, vähähiilisen katteen päälle asennetaan kevyt ja mattomainen aurinkokatto tai perinteiset paneelit, ollaan kiinteistön hiilipolulla jo todella pitkällä. Kaiken lisäksi on saatu vielä oma aurinkovoimala, jolla investointi saadaan myös tuottamaan”, Nikander lisää.

Citycon valitsi ympäristöarvojaan tukevan vähähiilisen Kerabit Naturen kattamaan kauppakeskus Myyrmannia. Kuva: Patrik Wargh

Viihtyisyyttä viherrakentamisella

Kiinteistön hiilijalanjälkeä voi pienentää myös pihakansien viherrakentamisratkaisuilla, jotka tuovat asfaltti- ja kivipihoille uudenlaista ilmettä ja asumisviihtyvyyttä.

Monissa Euroopan maissa yleisesti käytettyihin viherkattoihin on meillä Suomessa suhtauduttu hieman epäillen, mutta viime vuosina asenteet ovat alkaneet muuttua, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Jaana Valjus.

Rakennustekniikka ja alan osaaminen on kehittynyt selvästi takavuosista. Samalla ovat kaikonneet myös pelot mahdollisista kosteusvaurioista.

”Aika usein viherkatoissa lähdetään liikkeelle esimerkiksi ulkovarastoista ja autokatoksista, jonka jälkeen niitä aletaan hyödyntää myös muualla. Viherkatot ja pihakeitaat tuovat oman pienen lisänsä vastuulliseen kokonaisuuteen yhdessä modernien jätekatosten ja autojen latauspisteiden kanssa”, Valjus kertoo.

”Lisäksi viherkatot, viheralueet ja istutukset ovat osoittaneet tehonsa hulevesien hallinnassa, mikä on entistä tärkeämpi ominaisuus. Sademäärienhän on ennustettu vain kasvavan”, hän muistuttaa.

Asiantuntemusta yhdeltä luukulta

Pohjoiseurooppalainen Nordic Waterproofing Group on ottanut missiokseen vähähiilisemmän rakentamisen. Konserni elää itsekin kuten opettaa: se vähensi vuonna 2020 hiilidioksidipäästöjään noin neljänneksellä edellisvuoteen nähden.

Suomen myyntijohtaja Ville Lindholmin mukaan tavoitteena onkin auttaa ja opastaa kiinteistönomistajia kohti hiilivapaampaa huomista ja tarjota siihen ratkaisuja kellarista katolle saakka.

Etuna on myös yhden luukun periaate.

”Kiinteistön hiilijalanjälki on monen osatekijän summa, jossa on yksittäisten säästökohteiden ohella huomioitava myös kokonaisuus. Parhaiten se onnistuu, kun kaikki tarvittava suunnitteluavusta toteutukseen löytyy samasta osoitteesta. Se on myös kiinteistönomistajalle vaivaton ja turvallinen vaihtoehto”, hän lisää.

Nordic Waterproofing Suomi

  • Katto- ja vedeneristysrakentamisen asiantuntija, julkisivurakentaja, kattohuoltaja, lattiapinnoitusurakoitsija ja teollisuuden pintakäsittelijä sekä aurinkosähkön osaaja
  • Tuotteita ja palveluita yhdeksän eri brändin alla
  • Tuotantoa Lohjalla ja Ylistarossa
  • Kuuluu eurooppalaiseen Nordic Waterproofing Groupiin
  • Liikevaihto noin 100 Meur
  • Henkilöstöä noin 500
  • kerabit.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi