EJOT Sormat on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä kiinnikevalmistajista. Ruskolla valmistetuista ankkureista vientiin menee noin 70 prosenttia. Kuvat: Vesa-Matti Väärä
Ilmoitus

Kiinnikevalmistaja investoi vahvasti tuotekehitykseen

Saksalaisen omistajan ja suomalaisen innovatiivisuuden yhdistelmä on tuttu kuvio Turun seudulla. Ruskolainen Sormat liittyi vuonna 2017 saksalaiseen EJOT-konserniin, mutta kehittää edelleen toimintaansa omana itsenäisenä yksikkönään. Yrityskulttuuri antaa tytäryhtiölle vapautta ja vastuuta.

Kirjoittaja(t)

Vuonna 1970 perustettu rakentamisen kiinnikkeitä valmistava Sormat muutti vuoden alussa nimensä virallisesti EJOT Sormatiksi. Yritys on elänyt viimeiset viisi vuotta siirtymävaihetta, jossa se on keskittynyt entistä vahvemmin ydin-

osaamiseensa eli raskaiden kiinnikkeiden, kuten kiila-ankkureiden ja betoniruuvien valmistukseen ja kehitykseen.

Samalla muiden tuotteiden valmistusta on siirretty osin konsernin muihin yksiköihin.

”EJOT valmistaa kiinnikkeitä sekä yleiseen teollisuuteen että rakennusteollisuuteen. Meidän vahva osaamisemme raskaammissa kiinnikkeissä oli tarpeellinen lisä EJOT:in tuoteportfolioon,” myyntijohtaja Jan Björkbom kertoo.

Sormat on ollut jo pitkään yksi Pohjois-Euroopan johtavista kiinnitystarvikevalmistajista, jonka tuotannosta on mennyt vientiin yli 70 prosenttia. Toimitusjohtaja Jarmo Aaltosen mukaan kotimaisen valmistuksen ja saksalaisen omistuksen yhtälö mahdollistaa investoinnit ja tuo myös huomattavia synergiaetuja.

”Suomalainen valmistus on ollut selkeä etu varsinkin nyt korona-aikana, kun monilla on ollut haasteita Aasian tuotannossa”, hän toteaa.

Myyntiä kahdella brändillä

Sormatin omia tuotteita myydään edelleen tutulla tuotemerkillä Suomessa ja Skandinaviassa sekä muutamassa Euroopan maassa. Laajemmat vientimarkkinat hoidetaan EJOT-brändillä.

Suoraan projektimyyntiin keskittynyt EJOT-konserni hankki yrityskaupan myötä myös Sormatin jakeluverkko-osaamista, josta ruskolaisilla on pitkät perinteet.

”Laajan jakeluverkkomme kautta EJOT:in tuotteet saadaan Suomen markkinoille, jossa teemme yhteistyötä tukkuliikkeiden, rautakauppojen ja kiinnittämisen erikoisliikkeiden kanssa. Tähtäimessä on myös edelleen kehittää yhteistyötä jälleenmyyjiemme kanssa. Haluamme tuntea jakeluverkostomme ja ihmiset siellä, ja siten helpottaa myös heidän työtään,” Björkbom linjaa.

EJOTin tavoitteena on kehittää tuotteita, jotka toimivat tarkoituksessaan parhaalla mahdollisella tavalla, kestävät mahdollisimman hyvin ja joita on helppo käyttää.

”Kun tuotteet ovat laadukkaampia ja helpompia asentaa, tulee myös vähemmän erilaisia virheitä ja reklamaatioita,” markkinointipäällikkö Erkka Nevala sanoo.

Ideana onkin hakea kokonaisratkaisuja, joissa älykkäämpien tuotteiden avulla pienennetään järjestelmien kokonaiskustannuksia. Kun on tarve kiinnittää erilaisia materiaaleja toisiinsa, mietitään aina, mitkä tuotteet toimivat kokonaisuuden kannalta parhaiten.

”Meidän on tunnettava rakennusten rakenteet ja järjestelmät. Näin voimme suunnitella ja ehdottaa parhaat projektikohtaiset kiinnikkeet. Emme myy asiakkaillemme ruuveja vaan ratkaisuja,” toteaa Björkbom.

EJOT pyrkiikin tekemään yhteistyötä hyvissä ajoin myös suunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa. Hintatietoisetkin asiakkaat ovat valmiita maksamaan suomalaissaksalaisesta laadusta, jos pitävät tuotetta hyvänä.

”Yksikköhinta voi laadukkaassa tuotteessa olla vähän korkeampi, mutta jos esimerkiksi puristuslujuusarvot ovat suuremmat, pärjätään vähemmällä kiinnikemäärällä ja rakennuksen kokonaiskustannuksetkin ovat lopulta pienemmät,” Björkbom selvittää.

Vuonna 2018 hankittu kierteityskone valmistaa kylmämuokatusta aihiosta betoniruuveja yhden työvuo-ron aikana noin 30 000 kappaletta, kertoo Jarmo Aaltonen.

Uusi tehdas ja osaamiskeskus Maskuun

Perheyrityksenä EJOT:in periaatteena on panostaa laadukkaisiin ja innovatiivisiin tuotteisiin, joita arvostetaan ammattitasolla. Samalla panostetaan myös ihmisiin, jotka niitä tekevät.

”Konserni luottaa tekemiseemme ja kannustaa innovoimaan. Meillä tuetaan ihmisten osaamista ja motivaatiota,” Jarmo Aaltonen ja Jan Björkbom toteavat yksissä tuumin.

Sormatista onkin tullut yksi EJOT-konsernin teknologian osaamiskeskuksista. Maskuun valmistuu tämän vuoden lopulla uusi tehdas, johon koko tuotanto ja myös tuotekehitys muuttaa Ruskosta.

”Nykyaikainen kiinteistökokonaisuus rakennetaan tarkkaan meidän tarpeisiimme, mikä mahdollistaa sujuvamman työskentelyn jokaisella osastolla ja nopeammat läpimenovirrat. Maskuun tulee myös seisminen testauslaitteisto tuotteille, joille pitää hakea maanjäristysalueilla tarvittava hyväksyntä,” Aaltonen kertoo.

”Investoimalla laitteistoon, ja hankkimalla laboratoriolle myös ulkopuolinen akkreditointi, voimme käyttää testituloksia tarvittavien ETA-hyväksyntöjen saamiseen,” Erkka Nevala mainitsee.

Tuotteiden seisminen testaus on merkittävä etu EJOT:in tytäryhtiöille esimerkiksi Turkissa, Aasiassa ja USA:ssa, joissa on maanjäristysalueita.

”Laitteisto on vain osa EJOT Sormatin investointiohjelmaa, joka on jo muutaman vuoden ajan ollut miljoonan euron vuositasoa. Tänä vuonna tuo summa nousee  jo ilman tehdastakin 1,5 miljoonaan euroon.

Voimakasta kasvua konsernin sisällä

EJOT Sormatin myynti kasvaa väistämättä myös konsernin sisällä, sillä EJOT:in tytäryhtiöt ympäri maailmaa ovat suomalaisyhtiön asiakkaita. Vuoden ensimmäisen kvartaalin myynti on ollut konsernin sisällä 40 prosentin kasvuvauhdissa.

”Tämä asettaa meille positiivisia haasteita, kun samaan aikaan Suomessa myynnin orgaaninen kasvu on ollut 25 prosentin luokkaa,” Björkbom mainitsee.

Pidemmässä juoksussa tavoitteena on olla yritys, joka kiinnikkeistä puhuttaessa tulee rakennusalan ammattilaisille ensimmäisenä mieleen” EJOT Sormatin miehet summaavat.

Vuonna 2018 hankittu kierteityskone valmistaa kylmämuokatusta aihiosta betoniruuveja yhden työvuo-ron aikana noin 30 000 kappaletta, kertoo Jarmo Aaltonen.

”Maskun uudella, optimoidulla tehtaalla voidaan ottaa tuotannon virrat ja logistiikka hyvin huomioon,” Jan Björkbom toteaa tyytyväisenä. Maskussa on myös tilaa laajentua tarpeen mukaan, vaikka sitten yrityksen seuraavat 50 vuotta.

EJOT Sormat Oy

 • Perustettu vuonna 1970 Turussa.
 • Valmistaa rakennusteollisuuden kiinnitys- ja ankkurointiteknologian tuotteita Suomessa.
 • Vuorokaudessa valmistuu yli 100 000 kylmämuokattua ankkuria.
 • Liikevaihto noin 17 miljoonaa euroa.
 • Henkilöstöä noin 90.
 • Toimii Suomessa saksalaisen EJOT:in itsenäisenä tytäryhtiönä ja EJOT-tuotteiden paikallisena jakelijana.
 • www.ejot.fi

EJOT

 • Vuonna 1922 Saksassa perustettu perheyritys.
 • Valmistaa kiinnitysratkaisuja rakennusteollisuuteen sekä yleiseen- että autoteollisuuteen.
 • Liikevaihto noin 600 miljoonaa euroa.
 • Konsernissa 38 maayhtiötä ja myyntiä yli sadassa maassa.
 • EJOT työllistää yli 3900 työntekijää maailmanlaajuisesti.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi