Kiinteistö- ja rakentamisala on mukana Slushissa ja vieläpä sen yhtenä keihäänkärkenä?
Ajatus olisi vielä vuosikymmenen alussa tuntunut utopistiselta, mutta se on muuttunut neljän viime vuoden aikana realismiksi. Slushin rinnakkaistapahtumana järjestettävästä RecoTechistä on kasvanut pohjoismaiden suurin PropTech-tapahtuma, joka kerää yhteen alan yritykset, asiantuntijat, uudet innovaatiot ja investoijat.
Tänä vuonna Vallilan Train Factoryssa kuultiin koti- ja ulkomaisten eturivin asiantuntijoiden näkemyksiä muun muassa siitä, kuinka luodaan uusia liiketoimintamalleja rakennettuun ympäristöön ja mitkä teknologiat tulevat jatkossa muuttamaan toimialaa.
Tärkeitä teemoja ovat myös tiedon hyödyntäminen ja tiedolla johtaminen, modulaarinen rakentaminen, uudet digitaaliset ratkaisut sekä viime vuosina nopeasti lisääntynyt yhteistyö startup-yritysten kanssa.
Suomi palaa piikkipaikalle
Vallilassa vaelsivat 20. marraskuuta myös Rakennusteollisuus RT:ssä digitaalisesta ohjauksesta vastaava Ilkka Salo sekä PropTech Finlandin hallituksen puheenjohtaja Mikael Långström.
”Siviilissä” Salo on Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:n toimitusjohtaja ja Lång-
ström kiinteistöalan yhteistyöjärjestö RAKLI ry:n digipäällikkö. PropTech Finland on puolestaan kiinteistö- ja rakentamisalan digiteknologian ja kasvuyritysten kansainvälinen yhteistyöverkosto.
Molemmat ovat vahvasti sitä mieltä, että Suomi on palaamassa kiinteistö- ja rakentamisalan kehityshankkeissa takaisin piikkipaikoille. Tietomallinnus on meillä rakentamisessa jo arkea, digitalisaatio on helpottanut tiedonsiirtoa sekä lupabyrokratiaa, ja suurimmat rakennusyhtiöt ovat tarttuneet startup-yhteistyön tarjoamiin mahdollisuuksiin ja innovaatioihin.
Digitalisaatio kannustaa kokeiluihin
Ilkka Salon mukaan yksi tärkeä moottori on ollut edellisen hallituksen kärkihankkeisiin kuulunut KIRA-digi. Se on vauhdittanut yritysten keskinäistä yhteistyötä, kannustanut kokeiluihin ja poistanut turhia kynnyksiä myös julkishallinnon suuntaan.
”KIRA-digin ja sen yhteydessä tehtyjen kokeilujen myötä yhteistyö ja palvelujen digitalisointi on päässyt hyvään vauhtiin. Nyt tätä kokeilukulttuuria jatkojalostetaan KIRAHubissa, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta rakennetun ympäristön kestävän digitalisaation edelläkävijä”, Salo toteaa.
Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee viranomaisasioinnin ja luparuljanssin siirtymisen entistä enemmän verkkopalveluiksi. Myös kasvava määrä tietokantoja on tuotu viime vuosina julkisille palvelualustoille. Tämä on pitkälti perua siitä, että viranomaispuolella on alettu ymmärtää entistä paremmin myös yritysten tarpeita.
”Me emme Suomessa aina edes oivalla, kuinka pitkällä olemme tällä saralla moniin muihin maihin verrattuna”, Salo muistuttaa.
Kiinteistöt kiinnostavat myös teknologiayrityksiä
Digipäällikkö Mikael Långström on samoilla linjoilla. Pinnan alla tapahtuu paljon sellaista, jota ei perinteisten betonielementtien, nostokurkien ja työmaa-aitojen takaa välttämättä erota.
”Jos ensimmäinen digivaihe oli CAD-ohjelmistot ja BIM-tietomallinnus, niin nyt ollaan kakkosvaiheessa eli kehitetään uusia tuotteita ja palveluja sekä hyödynnetään älyteknologiaa. Tulevina vuosina etusijalle nousee datan jakaminen ja hyödyntäminen sekä toimialan ekosysteemien rakentaminen”, Långström visioi.
Hänen mukaansa kiinteistö- ja rakentamisala tarjoaa jo nyt täysin uudenlaista asiakaskuntaa ja kasvualustaa niin startupeille kuin toimintansa vakiinnuttaneille digi- ja palvelutoimijoillekin. Esimerkiksi teleoperaattorit ovat alkaneet tarjota taloyhtiöille paitsi perinteisiä tietoverkkoja myös erilaisia viestintäratkaisuja.
”Ja olihan tietokone- ja ohjelmistojätti Applen taannoinen ilmoitus lähteä kiinteistöalalle melkoinen yllätys. Viimeistään se kertoo, että toimialalla on tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia”, Långström muistuttaa.
Hän tähdentääkin, että kansainvälisten sijoittajien kiinnostus Suomea kohtaan kasvaa nyt jatkuvasti.
”Tähän saakka on suunniteltu ja rakennettu lähinnä seiniä ja neliöitä. Nyt katse suuntautuu entistä enemmän myös kiinteistöjen loppukäyttäjiin”, Långström tiivistää.