Ilmoitus

Kuivaketju10 yleistyy rakentajien laatutyökaluna

Pari vuotta käytössä ollut Kuivaketju10-toimintamalli on löytänyt paikkansa rakennusalalla. Jo 20 kunnan rakennusvalvonta on sitoutunut sen käyttöön, ja Rakentamisen Laatu RALA ry päivittää mallia jatkuvasti.

Kirjoittaja(t)

Harva suomalainen kysyy asuntoa, työpaikkaa tai lapsen päiväkotia valitessaan, onko talo rakennettu Kuivaketju10-toimintamallilla. Se hetki on kuitenkin jo lähellä, jolloin Kuivaketju10-kohteet on mahdollista löytää RALAn referenssirekisteristä.

– Valmistelemme referenssirekisteriä parhaillaan nettisivuillamme julkaistavaksi, kertoo Rakentamisen laatu RALA ry:n erityisasiantuntija Rune Paananen.

Kuivaketju10:n käyttö yleistyy jatkuvasti, ja RALAlla on vetovastuu toimintamallin jatkokehittämisestä ja sähköistämisestä. Paanasen mukaan sähköistä järjestelmää käyttää nyt noin 7 000 ammattilaista ja 2 000 rakennusprojektia ympäri Suomen.

– Viime aikoina olemme saaneet noin sata uutta käyttäjää kuukaudessa.

Rakennuksen käyttöajan riskilista laajenee

Kuivaketju10 listaa rakennusvaiheen kymmenen suurinta kosteusriskiä ja niiden tärkeimmät torjuntakeinot. Kun keinot otetaan käyttöön ja dokumentoidaan, rakennukselle voidaan myöntää Kuivaketju10-status.

– Tämä on helpoin tie vähentää merkittävästi kosteusvaurioiden riskiä ja täyttää viranomaisten vaatimukset terveellisestä ja turvallisesta suunnittelusta ja rakentamisesta, Paananen toteaa.

Lähiaikoina rakennusvaiheen riskilistauksen täydentäjäksi valmistuu laajennettu malli: vastaava työkalu rakennuksen käyttöajan riskien torjumiseksi. Merkittävä osa kosteusvaurioista tulee rakennusta käytettäessä, joten koko elinkaaren on tärkeää olla mukana riskinhallinnassa.

Kuivaketju10 listaa rakentajan 10 suurinta kosteusriskiä ja niiden torjuntakeinot.

Elokuussa Kuivaketju10 myös sai kaivatun päivityksen ja sähköisen järjestelmän käyttö osoitteessa www.kuivaketju10.fi helpottui.

– Nyt suunnittelu- ja rakennusvaiheet limittyvät järjestelmässä, ja riskilistan hallinta onnistuu yhdestä näkymästä, kertoo järjestelmän IT-arkkitehti Heikki Ellonen RALAsta.

Ellosen mukaan jokaisessa mukana olevassa projektissa järjestelmää käyttää 5–10 henkilöä. Heissä on niin urakoitsijoita kuin suunnittelijoitakin, ja kukin kuittaa verkossa omaa työvaihettaan koskevat suunnitelmat.

Ilmaiseksi kaikkien saatavilla verkossa

Tilaajan vastuulla on, että kaikki kirjatut kosteusriskit käydään läpi ja ehkäistään. Paananen ja Ellonen korostavat, että Kuivaketju10 ei ohjaa noudattamiseen vaan ajattelemiseen.

– Soveltamista ei pidä pelätä. On hyvä, jos suunnittelijat uskaltavat tarvittaessa muuttaa niitä riskejä, joita malliin on kirjattu. Riskilistaa on muokattava kunkin hankkeen erityispiirteiden pohjalta.

Kun Kuivaketju10 on RALAn verkkosivulla ilmaiseksi kenen tahansa yksityisenkin rakentajan saatavilla, terveellisen ja turvallisen rakentamisen edellytykset lisääntyvät merkittävästi.

– Rakennusvalvonnat voivat hyödyntää järjestelmästä saatavia raportteja näyttönä siitä, miten kosteudenhallinta on hoidettu. Youtubesta löytyy myös ohjevideo Kuivaketju10-toimintamallin käyttöön.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi