Ilmoitus

”Kunnolla rakentaminen on aitoja tekoja”

Rakennusyhtiö Peab haluaa rakentaa kunnolla ja vastuullisesti koko yhteiskuntaa. Nämä viisi esimerkkiä näyttävät, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Kirjoittaja(t)

1. Edelläkävijä kosteudenhallinnassa

Peab haastoi koko rakennusalan kosteudenhallinnan hankkeeseen ja loi yhdessä Rakennusteollisuus RT:n ja muiden yritysten kanssa eKosteus-koulutuksen. Teon taustalla oli Peabin teettämä, keskustelua herättänyt tutkimus rakennusalan maineesta. Sen mukaan suomalaiset eivät luota rakentamisen laatuun ja rakentajiin: 92 prosenttia piti kosteus- ja sisäilmaongelmia suurena yhteiskunnallisena ongelmana.

”Tämä on ollut yksi työurani hienoimmista hankkeista. Suhtaudumme kosteudenhallintaan yhtä vakavasti kuin työturvallisuuteen. Jokainen Peabin työntekijä on käynyt eKosteus-koulutuksen. Kosteudenhallinta on meillä itsestäänselvyys. Toteutamme esimerkiksi kosteudenhallintakierroksen viikoittain kaikilla työmaillamme”, Peabin toimitusjohtaja Mika Katajisto sanoo.

2. Laatu lähtee jo suunnittelupöydältä

Peab käynnisti insinööritoimisto Raksystemsin kanssa kaksi vuotta sitten ainutlaatuisen, valtakunnallisen yhteistyön kosteudenhallinnan ja rakentamisen laadun kehittämiseksi. Ulkopuolinen kosteudenhallintakoordinaattori kiinnitetään mukaan jokaiseen hankkeeseen jo ennen suunnittelijoita. Samalta kumppanilta tulee myös rakennustyön valvoja.

”Rakennamme aina ammattiylpeydellä ja kerralla kuntoon. Haluamme olla Suomen parhaita. Tärkeää on myös osaamisen jakaminen: kaikki, mitä opimme yhdessä kohteessa, hyödyttää jatkossa myös muita peabilaisia”, Peabin tuotannon valmentaja Aatu Koponen kertoo.

3. Peab-opettaja innostaa nuoria alalle

Rakennusalalla on pula osaavista työntekijöistä, ja Peab kantaa tilanteesta suurta huolta. Alan vetovoiman vahvistamiseksi yhtiö palkkasi ensimmäisenä rakennusalan nimikko-opettajan kesällä 2020.

”Olen ennen kaikkea innostaja: toivon kipinän tarttuvan. Työni on järjestää harjoittelupaikkoja ja olla tukena niin työnjohdolle, ohjaajille, opettajille kuin opiskelijoille. Rakentaminen on äärettömän tärkeää työtä. Jos emme saa tarpeeksi nuoria alalle, se vaikuttaa kaikkien suomalaisten elämään. Kerron aina nuorille, että rakennusalalla on helppo viihtyä ja edetä”, Peab-opettaja Jari Tyni kertoo.

4. Uudet kodit A-energialuokkaan

Uusien asuntojen ostajat ovat yhä kiinnostuneempia A-energialuokan kerrostalokodeista. Ykkössyyksi on noussut energiakriisi, mutta myös ilmastonmuutos huolettaa. Peabilla päätettiin jo vuonna 2021, että kaikki suunnitteluun tulevat uudet, omat kerrostaloasunnot täyttävät nykyisen A-energialuokan vaatimukset. Energiatehokkaissa kodeissa asumiskustannukset jäävät pienemmiksi.

”Vastuullinen rakentaminen perustuu vahvaan ammattitaitoomme, jota olemme hankkineet esimerkiksi tekemällä hiilijalanjälkilaskelmia kerrostaloasunnoista useamman vuoden ajan. Sillä, miten ja mitä rakennamme ja millaiset käytönaikaiset päästöt ovat, on aivan valtava merkitys”, Peabin asuntoliiketoiminnan ympäristöasioista vastaava kehityspäällikkö Riikka Hurme sanoo.

5. Rakennamme kerralla kuntoon

Peabilla tehdään yhtä maailman tärkeimmistä töistä: rakennetaan koteja, kouluja, päiväkoteja, sairaaloita ja toimitiloja ihmisille. Ohjenuorana on ammattiylpeys omasta osaamisesta ja halu tehdä asiat kerralla kuntoon.

”Tämä on perustana peabilaisten vahvalle yhteenkuuluvuuden tunteelle, Peab-hengelle. Arvojemme mukaisesti otamme rakentamisen henkilökohtaisesti. Olemme ylpeitä työstämme ja osaamisestamme. Olemme aina lähellä asiakkaitamme”, Peabin aluejohtaja Marko Rinkinen kertoo.


Peab

  • Pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka työllistää yhteensä 15 000 työntekijää
  • Liiketoiminta-alueita rakentaminen, kiinteistökehitys, infrarakentaminen, asfaltointi, kiviaines ja betoni sekä nosturit
  • Suomessa työntekijöitä yli 2 000
  • Liikevaihto 5,9 miljardia euroa
  • Pääkonttori sijaitsee Förslövissä, Skånessa
  • Konsernin osake noteerataan Tukholman pörssissä

peab.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi