Kuvassa Lujatalon elinkaariliiketoiminnan johtaja Mikko Hollmén. Kuva: Matias Honkamaa
Ilmoitus

Kuntien katse kauemmas

Elinkaarirakentaminen ei ole yksittäinen rakennusprojekti. Se on palveluliiketoimintaa, jossa solmitaan asiakkaan kanssa pitkä yhteistyösopimus.

Kirjoittaja(t)

Elinkaarirakentaminen käyttöön!

Mitä on elinkaarirakentaminen Mikko Hollmén, Lujatalo Oy?

Tässä rakennuttamisen tavassa yhdistyvät rakentaminen ja kiinteistön ylläpito. Samalla tietyt riskit siirtyvät työn tilaajalta urakoitsijalle. Perinteisessä mallissa tilaaja ostaa erikseen suunnittelun ja rakentamisen ja hoitaa itse rakennuksen ylläpidon. Tässä riskit, kulut ja hyödyt tehdään näkyviksi hankkeen alusta lähtien. Urakoitsija vastaa tilojen käytettävyydestä joka ikisenä päivänä.

Miksi malli sopii erityisesti julkisen sektorin rakentamiseen?

Malli korostaa tilaajan tarpeita. Palvelutuottaja vastaa toteuttamistavasta sekä riskeistä koko rakennus- ja ylläpitovaiheen ajan, noin 20 vuotta. Esimerkiksi kouluissa ja terveyskeskuksissa käyttöajan riskit ovat suuria. Rakentaja myös sitoutuu tiettyyn energian maksimikulutukseen, ja ylittyminen menee rakentajan piikkiin. Urakoitsija voi seurata mahdollisten vikojen ilmenemistä reaaliajassa etävalvonnalla ja tehdä huollot hyvissä ajoin. Kuntien ei siis tarvitse tehdä niitä itse.

Mikä on kunnan rooli prosessissa?

Elinkaarirakentaminen työllistää kuntaa vähemmän kuin perinteiset rakennusurakat, ja kunnan osuus painottuu kilpailutusvaiheeseen. Jo silloin on kyettävä vertaamaan elinkaarihankintaa eli tilan hankkimisen kuluja ja riskejä 20 vuoden ajalta kertahankintaan, jossa riskejä ei yleensä hinnoitella. Tässä tarvitaan pitkän aikavälin kiinteistönpidon tarkastelun osaamista.

Onko tämä perinteistä rakentamista edullisempaa?

On. Malli ohjaa entistä kustannustehokkaampiin ratkaisuihin. Asiaa on vain osattava tarkastella vähintään 20 vuoden syklissä. Kokonaiskuluja laskee sekä rakentamisen että kiinteistönpidon riskien arviointi jo suunnitteluvaiheessa. Perinteisesti riskeille ei ole kunnissa laskettu mitään hintaa, ja monen mielestä vaikkapa käyttöiän lyhentyminen ei ole kustannus. Historia kuitenkin osoittaa, että esimerkiksi sisäilmaongelmat ovat yleisiä, joten riskin hinta kannattaa ottaa mukaan laskelmiin alusta alkaen.

Mitä ovat Lujatalon vahvuudet elinkaarirakentamisessa?

Asiakaslähtöisyys ja laatu. Parhaillaan rakennamme tällä mallilla muun muassa Varkauden terveyskampusta. Haemme aina yksilöidyt ratkaisut jokaisen asiakkaamme tarpeisiin ja tavoitteisiin. Suurena toimijana takaamme myös, että pitkästäkin sopimuksesta pidetään kiinni.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi