”Kaikki rakennus- ja kiinteistöalan toimijat hyötyvät, kun meillä on yhteinen sähköinen tietokanta, johon kaikki tuotevalmistajat tuovat tietonsa”, Rakennustuoteteollisuus RTT:n toimitusjohtaja Juha Luhanka sanoo. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya.
Ilmoitus

Lakimuutos vauhdittaa tuotetiedon sähköistymistä

Lakimuutoksen jälkeen rakennushankkeissa käytettävistä tuotteista tulee löytyä tuotetiedot sähköisessä muodossa. Tiedonsaantia helpottaa toimialan yhteinen tietokanta.

Kirjoittaja(t)

Rakennushankkeiden tuotetietojen sähköisen hallinnan parantaminen on välttämätöntä, kun toimiala hakee digitalisoitumisesta ratkaisuja laadun ja tuottavuuden parantamiseen. Tätä varten alan toimijat ovat kehittäneet yhdessä RT tuotetieto -sovelluksen, jonne rakennustuotteiden valmistajat voivat toimittaa tiedot tuotteista, niiden ominaisuuksista ylläpidosta ja huollosta.

”Kaikki rakennus- ja kiinteistöalan toimijat hyötyvät, kun meillä on yhteinen sähköinen tietokanta, johon kaikki tuotevalmistajat tuovat tietonsa”, Rakennustuoteteollisuus RTT:n toimitusjohtaja Juha Luhanka sanoo.

Muutamalla klikkauksella yhdestä paikasta löytyvät tiedot helpottavat esimerkiksi suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja rakennuttajien työtä. Sama pätee myös rauta- ja sisustustarvikekauppaan.

”Nyt tuotetietoa etsivät ja kysyvät kaikki osapuolet hieman eri muodossa, mikä vie runsaasti aikaa kaikilta osapuolilta”, Luhanka toteaa.

Oikea tieto löytyy nopeasti

RT tuotetiedon ylläpidosta vastaa Rakennustieto oy. Tietokannasta löytyvät tällä hetkellä runsaan 100 000 rakennusteknisen tuotteen tiedot.

”Palvelua uudistetaan ja kehitetään voimakkaasti juuri nyt. Tavoitteemme on tuplata tietokannassa olevien tuotteiden määrä tänä vuonna ja varmistaa, että niistä on saatavilla kaikki oleellinen tieto. Myös LVI- ja sähkötuotteiden tiedot ovat eri tietokantojen linkityksen kautta haettavissa RT tuotetiedosta”, Rakennustiedon toimitusjohtaja Laura Apilo sanoo.

Jatkossa RT tuotetiedon monipuoliset hakutoiminnot helpottavat esimerkiksi tuotevertailua ja oikean tuotteen löytämistä. Tiedon järjestämisessä käytetään Talo 2000 -luokitusta, joka on rakennusalan yhtenäinen nimikkeistöjärjestelmä.

”Yhdestä paikasta löytyvä vakiomuotoinen tieto tukee kaikkien rakennusalan toimijoiden liiketoimintaa ja rakennuksen elinkaaren hallintaa, kun tiedonkulku paranee ja päällekkäisen työn määrä vähenee”, Apilo huomauttaa.

Hänen mukaansa RT tuotetiedon käyttöä vauhdittaa maankäyttö- ja rakennuslain uudistus. Siihen on tulossa määräys, jonka mukaan rakennushankkeissa käytettävistä tuotteista tulee löytyä tiedot koneluettavassa muodossa.

Rakennusyhtiö säästää aikaa ja vaivaa

Skanska oy hyödyntää RT tuotetietoa rakennustyömailla käytettävien tuotehyväksyntätietojen keräämisessä. Yhtiön laadunhallinnasta ja tuottavuudesta vastaava johtaja Ilkka Romo sanoo, että sovelluksesta löytyy muutakin tarpeellista tietoa, kuten materiaalien ja tuotteiden asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeita.

”Aikaa säästyy, kun tarvittavia tietoja ei enää tarvitse hakea kussakin hankkeessa erikseen sähköposteilla ja soittamalla.”

Skanskalla sähköisiä tuotetietoja tarvitaan urakkalaskennassa, suunnittelussa, hankinnassa ja rakentamisessa. Myös asiakkaille voidaan luovutusvaiheessa välittää helposti samat tiedot.

”Oleellista on tietokannan kattavuus. Siksi haluaisimmekin, että kaikki tuotetoimittajat ja aliurakoitsijat laittavat sinne omat tuotetietonsa”, Romo toivoo.

Hyötyä myös kiinteistön ylläpidossa

Rakennusalan ammattilaisten ohella RT tuotetietoa voivat hyödyntää omatoimirakentajat ja remontoijat.

Myös yhä useammat kiinteistöalan toimijat hyödyntävät sovellusta rakennusten ylläpidossa ja huollossa.

Valtion kiinteistöistä vastaava Senaatti-kiinteistöt on toteuttamassa järjestelmää, joka linkittää taloteknisten laitteiden ja rakennusmateriaalien tiedot digitaalisiin tietomalleihin, jotka sisältävät tietoja kiinteistöjen olosuhteista, energiankulutuksesta ja laitteiden teknisestä kunnosta.

Tämä nopeuttaa esimerkiksi vikojen paikallistamista ja korjausta.

”Jos huoneen käyttäjä valittaa vaikkapa huonosta ilmanvaihdosta, kiinteistöhuoltaja näkee suoraan tabletin näytöltä, millainen ilmanvaihtokone tai säätöpelti järjestelmään on asennettu. Tarkka tieto nopeuttaa vian korjaamista”, Senaatti-kiinteistöjen erityisasiantuntija Esa Halmetoja toteaa.


RT tuotetieto

  • Rakennusalan yhteinen tietokanta, josta tuotetiedot löytyvät sähköisessä muodossa.
  • Sisältää nyt runsaan 100 000 rakennusteknisen tuotteen tiedot. Mukaan on linkitetty myös LVI- ja sähkötuotteiden tietoja.
  • Palvelusta vastaa Rakennustieto Oy, jonka omistaa rakennusalan puolueeton toimija Rakennustietosäätiö RTS.

www.rttuotetieto.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi