Liljankukan pohjatyöt ja paalutukset alkoivat maaliskuussa 2019 ja rungon rakentamiseen päästiin huhtikuun alussa. Uusi kerros nousi aina kahden viikon välein. Harkkorunko valmistui heinäkuun alussa 2019. Kuva: Lammin Betoni
Ilmoitus

Lohjalla rakennettiin harkoista viisikerroksinen asuintalo

Harkkoja on käytetty pitkään pientalorakentamisessa. Harkkorakentamisen uusin innovaatio, Lammi Kuo-rikivi on osoittanut, että harkot ovat erinomainen vaihtoehto myös kerrostaloihin.

Kirjoittaja(t)

Kokenut lohjalainen kivirakentaja Petri Lilja valitsi viisikerroksisinen Liljankukka-asuintalon materiaaliksi Lammin Betonin tuoreinta tekniikkaa olevat Lammi Kuorikivi -valueristeharkot.

”Meillä on 15 vuoden kokemus harkkorakentamisesta pientaloissa. Kun lähdimme tekemään ensimmäistä kerrostaloa, päätimme valita Lammin uuden harkkotuotteen, koska se sopii erinomaisesti kerrostalorakentamiseen. Harkkorakentaminen on kevyttä ja vaivatonta toisin kuin usein luullaan”, talon rakentamisesta vastanneen P. Lilja Ky:n Petri Lilja sanoo.

Yksirappuisen talon neljässä asuinkerroksessa on 16 asuntoa 57 neliön kaksiosta 63 neliön kolmioon. Kaikissa asunnoissa on sauna ja parveke.

Lilja valitsi kohteeseen kuorikivet muun muassa niiden erinomaisten iskunkeston, kantavuuden, palonkeston sekä ääneneristävyyden vuoksi. Myös hinta oli kilpailukykyinen, sillä ilman pinnoituksia kuorikiviseinän loppuhinnaksi jäi vain noin 130 euroa neliömetriä kohden.

Harkkojen etuna on myös se, että niiden käsittely on työmaalla vaivattomampaa kuin elementtien, koska raskaita kuljetuksia ja välivarastointia ei ahtaalla työmaalla tarvita. Työmaalla ei tarvittu raskaita nostimia, vaan harkot nostettiin Hiabilla suoraan sinne, missä töitä tehtiin.

”Nosturi- ja varastointikulut ovat harkkorakentamisessa käytännössä nolla euroa”, Lilja sanoo.

25-kiloisia harkkoja työstettiin nopeasti ja ammattitaidolla niin, että uusi kerros nousi aina kahden viikon välein.

Liljankukan pohjatyöt ja paalutukset alkoivat maaliskuussa 2019 ja rungon rakentamiseen päästiin huhtikuun alussa. Heinäkuun alussa koko runko oli valmis: väliseinät, hissikuilut, portaikot ja välipohjat. Talo valmistui heinäkuussa 2020, jolloin asukkaat pääsivät muuttamaan uutuutta kiiltäviin asuntoihin.

Kokeneiden harkkorakentajien lisäksi talon ripeän valmistumisen takasi se, että Lammin Kuorikivi mahdollisti julkisivun pinnoittamisen heti valun jälkeen. Toinen merkittävä tekijä on materiaalin saatavuus varastotoimituksina.

”Tuotteitamme on aina varastossa ja niitä voidaan toimittaa työmaalle tiiviillä tahdilla. Jälkitoimituksiin ei ole tarvinnut turvautua juuri koskaan”, yli 60 vuotta harkkoratkaisuja innovoineen Lammin Betonin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen sanoo.

Hyvät kokemukset kannustavat Liljaa käyttämään jatkossakin Kuorikiveä.

”Keväällä 2021 aloitamme kuorikivillä kahden 1500 neliön kerrostalon rakentamisen Lohjalla. Jo nyt sille on ollut mukavasti kysyntää”, Lilja sanoo.

Lammin Betoni työllistää 55 rakennusalan asiantuntijaa ja sen liikevaihto oli viime vuonna noin 13 miljoonaa euroa. Tuotevalikoima kattaa pihakivet, anturamuotit, harkot sekä kokonaiset kivitalopaketit.

”Tuorein Kuorikivi-harkkomme osoittaa todeksi sen, että harkot ovat erinomainen vaihtoehto ammattimaiseen kerrostalorakentamiseen”, Inkiläinen sanoo.

Lammi Kuorikivi® -valueristeharkko

  • Helppo ja nopea valaa
  • Julkisivu voidaan rapata heti valun jälkeen
  • Hyvä julkisivun iskunkestävyys (ETAG 004, käyttöluokka 1)
  • Erinomainen kantavuus ja palonkesto (sisäkuori REIM120, EIM240, julkisivu EI15)
  • Hyvä äänen eristävyys (Rw = 57 dB)
  • Ulkokuorena ja rappausalustana toimii 200×200 mm ruutuihin jaettu 25 mm paksu, mallisuojattu betonikuori
  • Sisäkuorena 200 mm betonikuori – erinomainen kantavuus
  • Eristeenä grafiitti-EPS, u-arvo 0,17 W/m²K
  • Valmistaja: Lammin Betoni Oy
  • www.lammi.fi/kokemuksia

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi