Sujuvan projektisuunnittelun ja hyvän yhteistyön myötä Paraisten tehtaan uusittu tuotantolinja saatiin käyntiin heti vuoden 2023 alussa. Syksyllä uusitaan vielä ne tuotantolinjan osat, joita ei nopeutetun aikataulun takia ehditty saada Suomeen ajoissa. Kuva: Jan-Christian Stenroos
Ilmoitus

Miljoonainvestoinneilla vähähiilisempää eristetuotantoa

OC Paroc on tehnyt Paraisten tehtaallaan mittavia investointeja, jotka parantavat eristeiden laatua, nostavat tuotantokapasiteettia ja pienentävät päästöjä. Yhtiön tavoitteena on puolittaa hiilijalanjälki vuoteen 2030 mennessä.

Kirjoittaja(t)

Eristevalmistaja Owens Corning Parocin Paraisten tehtaan tuotanto pyörii viimeisempien teknologiapäivitysten myötä selvästi vähäpäästöisemmin kuin aiemmin.

Uusiutuvalla energialla toimiva vähähiilinen sulatusteknologia vähentää kivimassan sulatuksessa syntyviä hiilidioksidipäästöjä noin 80 prosenttia kupoliuuniteknologiaan verrattuna.

Uudistetulla tuotantolinjalla kivet sulatetaan uusiutuvalla energialla toimivassa uunissa. Sieltä 1500-asteinen sula kivimassa johdetaan kuidutuslingoille, jotka ovat olennainen osa yhteensä noin yhdeksän miljoonaa euroa maksanutta investointia.

”Kivivillan laatu perustuu kivimassan kuidutukseen. Paraisilla on nyt käytössä alan viimeisintä teknologiaa, joka tuottaa energiatehokasta ja paloturvallista kivivillaeristettä uusiutuvalla energialla. Kun kaikki tuotanto keskittyy uusiutuvalla sähköllä toimivalle sähkösulatuslinjalle, myös tehtaan ja tuotteiden hiilijalanjälki pienenee merkittävästi”, OC Parocin tuotantojohtaja Topi Korsberg kertoo.

Linja käyntiin etuajassa

Mittavien investointien ajurina on OC Parocin tavoite puolittaa hiilijalanjälki vuoteen 2030 mennessä. Yhtiö oli jo aiemmin kertonut sulkevansa Paraisten tehtaan toisen tuotantolinjan ja sen koksilla lämmitettävän kupoliuunin vuoden 2023 aikana.

Vähäpäästöisempään tuotantoon tähtäävä uudistus oli alun perin aikataulutettu huhtikuulle. Sulatusmuuntajan vaihtaminen avasi kuitenkin mahdollisuuden sähkösulatuslinjan päivittämiseen puoli vuotta suunniteltua aiemmin. Sujuvan projektisuunnittelun ja hyvän yhteistyön myötä uusittu tuotantolinja saatiin käyntiin heti vuoden 2023 alussa.

Syksyllä tehtaalla uusitaan vielä ne tuotantolinjan osat, joita ei nopeutetun aikataulun takia ehditty saada Suomeen ajoissa.

”Saimme organisoitua ja sitoutettua hyvin lyhyessä ajassa ison joukon alihankkijoita uuteen, muuttuneeseen aikatauluun ja käännettyä tuotantotauon positiivisesti hyödyksi”, Korsberg kertoo.

paroc.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi