Kivivillaeriste valmistetaan epäorgaanisesta kivestä, se ei homehdu eikä aiheuta muidenkaan rakenteiden homehtumista.
Ilmoitus

Oikein valittu lämmöneriste ehkäisee kosteusvaurioita

Rakentajan kannattaa perehtyä lämmöneristeiden ominaisuuksiin, sillä oikein valittu materiaali mahdollistaa rakenteiden kuivumisen tehokkaasti. Kivivilla läpäisee hyvin höyryä ja hylkii kosteutta.

Kirjoittaja(t)

Vastuullinen rakentaja suojaa työmaalla rakennusmateriaalit sateelta, mutta Suomen sääoloissa satunnaisia kastumisia saattaa siitä huolimatta sattua. Myös osa rakennusmateriaaleista sisältää luonnostaan kosteutta.

Kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi onkin oleellista, että ylimääräinen rakennusaikainen kosteus pääsee poistumaan rakenteista mahdollisimman pikaisesti jo rakennusvaiheen aikana. Tähän voidaan vaikuttaa tehokkaasti lämmöneristeen oikealla valinnalla.

”Hyvin vesihöyryä läpäisevä eriste antaa rakennuskosteuden kuivua kahteen suuntaan. Mitään rakennusmateriaalia ei saa jättää tiiviiden kalvojen väliin, vaan kuivumiselle on järjestettävä aina reitti”, Susanna Tykkä-Vedder sanoo. Hän vastaa Paroc Oy:ssä puu- ja rankarakenteiden eristeiden kehityksestä.

Tutkitusti kuivin eriste

Lämmöneristeiden kastumista ja kuivumista rakennusprojektien aikana on tutkittu laajasti.

Muun muassa VTT:llä ja VTT Expert Servicellä teetetty laaja lämmöneristeitä koskeva tutkimus osoitti, että eristeiden kosteusteknisessä toiminnassa on eroja.

”Selvityksen mukaan Paroc-kivivilla mahdollistaa ympäröivien rakenteiden kuivumisen kaikkiin suuntiin. Se ei ime itseensä vettä ja kuivuu erittäin nopeasti”, Tykkä-Vedder kertoo.

Nämä ominaisuudet ovat rakentajalle tärkeitä myös siksi, että ne minimoivat muun muassa betonirakenteiden kuivumisajan lyhentäen projektiaikatauluja ja pienentäen kustannuksia merkittävästi.

Kivimateriaali ei homehdu

Parocin kivivillaa voi hyvällä syyllä kutsua luonnonmateriaaliksi, koska se valmistetaan vulkaanisesta kivestä. Kiviraaka-aine sulatetaan ja kuidutetaan. Kuidut ja niiden väleissä oleva ilma tekevät eristeestä kestävän, palamattoman ja tehokkaasti lämpöä sekä ääntä eristävän.

Kivivilla ei myöskään sisällä palonestokemikaaleja, jotka edistäisivät kosteissa olosuhteissa korroosion muodostumista.

Ja koska kivivillaeriste valmistetaan epäorgaanisesta kivestä, se ei homehdu eikä aiheuta muidenkaan rakenteiden homehtumista.

Paroc on teettänyt kivivillalle hometestit puolueettomassa laboratoriossa. Testi tehtiin 95–100 prosentin suhteellisessa kosteudessa ja 22 asteen lämpötilassa käyttämällä kaikkein tyypillisimpiä hometyyppejä.

Pitkä kokemus kivivillan ominaisuuksista

Rakennusten kosteus- ja sisäilmaongelmat ovat puhuttaneet viime vuosina suomalaisia. Rakennusala on lähtenyt ratkaisemaan haastetta ottamalla käyttöön Kuivaketju10-toimintamallin. Siinä listataan kymmenen keskeisintä kosteusriskiä, joiden hallinnalla vältetään suurin osa kosteusvaurioista rakennuksen koko elinkaaren aikana.

Paroc haluaa tukea suunnittelijoita, rakentajia sekä tee-se-itse-remontoijia kosteusturvallisessa rakentamisessa. Tykkä-Vedder sanoo, että keskeistä on jakaa asiakkaille tietoa materiaalien kosteusominaisuuksista ja tuotteiden varastoinnista työmaalla.

”Suunnittelijat ja materiaalien valinnasta vastaavat ovat keskeisessä roolissa. Heidän on tunnettava perusteellisesti materiaalien käyttäytyminen eri tilanteissa, jotta rakenteista saadaan toimivia ja aikaa kestäviä.”

Lämmöneristeiden valmistuksessa pitkästä kokemuksesta ja materiaalien jatkuvasta kehitystyöstä on paljon hyötyä. Kivivillaeristeitä on käytetty Pohjolan vaativissa oloissa jo yli 75 vuotta.

”Meillä on vuosikymmenien kokemus siitä, että kivivilla säilyttää ryhdikkyytensä ja lämmöneristysominaisuutensa rakennuksen koko käyttöiän ajan. Kun rakentamisessa käytetään Parocin tuotteita ja noudatetaan Kuivaketju10-periaatteita, saadaan turvallisia ja pitkäikäisiä rakenteita.”

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi