Telineasentajan työ kuuluu niihin töihin, joissa työmaalle ei ole menemistä ilman ajantasaista koulutusta. Kuva: Ilona Savitie.
Ilmoitus

Pääsylippu työmaalle − verkkokoulutus päivittää rakentajan tiedot reaaliajassa

Pressulla peitetyn talon rakennustelineen huipulla puurtaa telineasentaja. Hän saa nousta telineille vasta, kun on suorittanut telineyrityksen vaatimat e-koulutukset. Niitä räätälöi rakennusalan yrityksille Rakennusteollisuuden koulutuskeskus RATEKO.

Kirjoittaja(t)

Kun rakennustelineistään tunnettu Telinekataja Oy palkkaa uuden telineasentajan, hän saa astua työmaalle vasta kun on suorittanut ePerehdytyksen™ rakennustyömaan turvallisuudesta. Lisäksi edellytetään yrityksen oman sähköisen perehdytyksen suorittamista.

”Siinä käymme läpi niin yrityksen arvot kuin esimerkiksi sen, millaisia suojavarusteita telineasentaja tarvitsee, miten turvavaljas puetaan tai mihin valjaan koukut kiinnitetään”, kertoo Telinekatajan työsuojelupäällikkö Mikko Saarinen.

Turvallisuuskoulutuksista ei tingitä alalla, jossa telineet nousevat jopa kymmenien metrien korkeuteen.

”Jokainen saa suorittaa noin tunnin kestävän perehdytyksen ja siihen sisältyvän tentin kännykällään silloin kun se parhaiten sopii. Sähköinen järjestelmä mahdollistaa myös kieliversiot, joista meillä ovat käytössä suomi, viro ja englanti”, Saarinen sanoo.

Lisäksi telineasentajille on tarjolla myös sertifiointikoulutusta. Sen on suorittanut myös moni Telinekatajan ammattilainen.

Kouluttamisen tavat monimuotoistuvat

Verkkokoulutusten käyttäjinä suomalaiset rakennusalan yritykset ovat nousseet nopeasti edelläkävijöiksi. Eikä ihme: kalvosulkeiset ja perinteiset luennot eivät aina tuota toivottua tulosta. Verkossa moni asia hoituu paremmin.

Verkkokoulutuksia on helppo päivittää ja käyttää, ja ne takaavat koulutuksen tasalaatuisuuden ja ajantasaisuuden.

”Verkossa on myös helppo hyödyntää erilaisia oppimistekniikoita ja käyttää vaikka animaatioita. Tulevaisuudessa räätälöimme koulutuksia yhä enemmän yksittäisten yritysten tarpeisiin. Esimerkiksi Telinekataja tuotti kaikki sisällöt itse ja me hoidimme toteutuksen”, tuotepäällikkö Panu Tuominen RATEKOsta kertoo.

Verkkokoulutuksista suosituin on ePerehdytys™. Kolme vuotta käytössä olleen koulutuksen on ottanut käyttöön 3 000 yritystä, ja lähes 30 000 rakennusalan ammattilaista on sen avulla opiskellut rakennustyömaan työturvallisuuden yleisperehdytyksen.

”Moni yritys edellyttääkin työntekijöiltään ePerehdytys™-kurssin suorittamista ennen kuin työskentely työmaalla aloitetaan”, Tuominen toteaa.

Verkkokurssitarjonta kasvaa

Viime vuonna alkanut eTeline-koulutus pitää sisällään telineasentajan peruskurssin ja sertifikaatin päivityskoulutuksen. Elokuussa valmistui RATEKOn eKierrätys-koulutus yhteistyössä Lassila & Tikanojan kanssa. Koulutus antaa eväitä rakennustyömaan jätteiden kierrätykseen.

Ensi vuoden alussa julkaistaan rakentamisen kosteudenhallintaosaamiseen pureutuva verkkokoulutus, joka kulkee nyt Rakennusteollisuus RT:n Kosteudenhallinta rakentamisessa -hankenimellä. Suunnittelussa on mukana 14 Suomen suurinta rakennusliikettä, ja koulutus pilotoidaan yrityksissä loppuvuoden aikana.

”Siitä muotoutuu työpäivän pituinen e-koulutus, joka julkaistaan ensi keväänä. Se antaa sekä työntekijöille että työmaajohdolle käytännön työkaluja kosteuden torjuntaan. Aineistoa on niin kosteudenhallinnan perusteista kuin työmaan olosuhteiden hallinnastakin.”

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi