VILPE Sense-järjestelmä toimii myös hälyttimenä, joka havaitsee esimerkiksi piilevät kattovuodot ennen isompien vaurioiden syntymistä. Huippuimurin avulla rakenteista saadaan pois jopa kuusinkertainen määrä kosteutta alipaineiseen ilmanvaihtoon nähden. Sateella ilmankierto vastaa alipaineisen järjestelmän tasoa. Kuva: VILPE Oy.
Ilmoitus

Piilevät kattoviat päivänvaloon etävalvonnalla

Home- ja kosteusvaurioiden alkusyyt löytyvät useimmiten vuotavista kattorakenteista ja kostuneesta yläpohjasta. VILPEn kehittämän teknologian avulla kattorakenteiden kosteustasoja voidaan mitata reaali-aikaisesti ja varmistaa niiden riittävän tehokas ilmanvaihto. Samalla pysyy terveenä ja kuivana koko kiin-teistö.

Kirjoittaja(t)

Kalliit katto- ja yläpohjaremontit ovat taloyhtiöille ja kiinteistönomistajille kauhistus. Kosteusvauriot ovat puolestaan riesa, josta ei tunnuta päästävän eroon, vaikka teknologia ja työtavat ovat kehittyneet huimasti takavuosista.

Tämä käy ilmi myös Kantar TNS:n hiljattain toteuttamasta tutkimuksesta, johon haastateltiin kiinteistöjen kattojen kunnon valvonnasta ja korjaushankkeista vastaavia tahoja.

Vastauksista ilmenee, että kattoja joudutaan korjaamaan tai uusimaan varsin etupainotteisesti ja usein reilusti ennen niiden arvioidun käyttöiän päättymistä. Ja mikä ikävintä,  kattoon ja yläpohjaan liittyviä ongelmia on edelleen myös uusissa kiinteistöistä: peräti kolmannes vioista ilmenee alle kolmen vuoden aikana rakennuksen käyttöönotosta.

Anturit, automatiikka ja IoT avuksi

Riskitekijöiksi kyseisessä tutkimuksessa listattiin muun muassa rakenteiden puutteellinen tuuletus, heikko ja epäsäännöllinen huolto, katteiden ikääntyminen sekä saumojen rakoilu.

Tämä vikalista ei yllätä katto- ja ilmanvaihtoalan kotimaisiin pioneeriyrityksiin kuuluvan VILPEn toimitusjohtajaa Tuomas Saikkosta. Yleensä ongelmat lähtevät liikkeelle pienistä katevuodoista esimerkiksi läpivienneissä ja saumauksissa. Niiden kautta kosteus siirtyy yläpohjaan ja sieltä asteittain myös muihin rakenteisiin.

”Vedellä on valitettavasti taipumus valua alaspäin”, Saikkonen toteaa.

Pulmaan onkin pureuduttu VILPEssä pintaa syvemmältä. Liki neljän vuoden tuotekehitystyön tuloksena yhtiö tuo markkinoille uuden yläpohjan ilmanvaihtojärjestelmän, jota ohjataan kattorakenteisiin ja tuuletuskanaviin asennetuilla kosteusantureilla.

Antureiden tieto tallentuu pilvipalveluun, josta käyttäjä voi seurata reaaliajassa mm. yläpohjan lämpötilaa, kosteutta, homeindeksiä ja puhallinmoottorin pyörimisnopeutta.  Anturidata välittyy ilmanvaihdon ohjausyksikölle langattoman verkon kautta.

”Suomen sääolot ovat entistä vaihtelevammat eikä perinteinen alipaineinen ilmanvaihto riitä kaikissa tilanteissa pitämään rakenteita ja eristeitä riittävän kuivina. Kosteutta sekä home- ja sienikasvustoja kertyy myös ilmavuotojen ja liian pitkien tuuletusvälien takia”, Saikkonen toteaa.

Lähde: Kantar TNS/VILPE Oy

Yhtiön mittavin tuotekehitysprojekti

VILPEn kehittämä VILPE Sense-järjestelmä toimiikin Saikkosen mukaan paitsi rakenteiden tuulettajana myös hälyttimenä, joka havaitsee esimerkiksi piilevät kattovuodot ennen isompien vaurioiden syntymistä. Huippuimurin avulla rakenteista saadaan kuivemmilla keleillä pois jopa kuusinkertainen määrä kosteutta alipaineiseen ilmanvaihtoon nähden. Sateella ilmankierto vastaa alipaineisen järjestelmän tasoa.

VILPEssä uuteen IoT-teknologiaa hyödyntävään järjestelmään kohdistuu isoja odotuksia. VILPE Sense on innovatiivisen perheyhtiön tähän saakka suurin tuotekehityshanke, joka on herättänyt kiinnostusta kotimaan ohella myös vientimarkkinoilla. Seuraavana askeleena on hyödyntää vastaavaa teknologiaa myös alapohjien tuuletuksessa, joka niinikään on monen kiinteistön kompastuskivi ja  toinen kosteusongelmien alkulähde.

”Tätä kehitystyötä on vienyt eteenpäin yleinen huoli kiinteistöomaisuutemme kestävyydestä ja terveellisestä asumisesta. Samalla parannamme kiinteistöjen energiatehokkuutta ja säästämme kiinteistöjen omistajat kalliilta ja työläiltä remonteilta. Meille tämä on lopulta hyvin luontevaa laajentumista, sillä olemme muutenkin aina paikalla, kun katteisiin ja rakenteisiin tehdään reikiä”, Saikkonen toteaa.


VILPE Oy

  • Katto-ja ilmanvaihtotuotteiden valmistaja
  • Perustettu Vaasassa 1975
  • Liikevaihto 21,5 meur
  • Henkilöstöä 150
  • Tuotekehitykseen noin 10 prosenttia liikevaihdosta
  • Vientiä 50 prosenttia liikevaihdosta
  • Tärkeimmät vientimaat Venäjä, Baltia ja Pohjoismaat

www.vilpe.com

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi